Bornfondo - Danmarks bröddigaste landsvägslopp | Bicycling.se
Annons

Bornfondo - Danmarks bröddigaste landsvägslopp

Nej, vi har inte skrivit fel. Brödde är det bornholmska ordet för backe, och i Bornfondo är det höjdmeterna som står i fokus. 1 700 höjdmeter på 12 mil, för att vara mer exakt.


Annons

Fyra varv på en tre mil lång bana. Det blir alltså fem gånger upp för Bröddegade, och fyra gånger uppför Bobbabröddan. Plus flera mindre stigningar däremellan. Det är med stapplande ben jag efteråt kliver av cykeln vid målet i Gudhjem. Men låt oss ta det från början.

690 förväntansfulla cyklister står på startlinjen denna soliga söndagmorgon på den danska ön Bornholm, sydost om Skåne. Trots den omedelbara närheten till Sverige är endast 17 av deltagarna svenskar. En av anledningarna kan vara att Cykelcity Gran fondo i Eslöv går samma helg, vilket i så fall är en olycklig krock i kalendern.


Startgrupperna rullar iväg i två omgångar med master, nerför serpentinsvängarna i Gudhjem, vidare längs hamnen och äntrar sedan Bröddegade för första gången. Det är redan många nära och kära ute och hejar i backen, och en hel del namn har kritats i asfalten. Nu är det bara fyra gånger kvar. 

Första varvet på banan är lite småstökigt. Vissa pigga ben sprätter i backarna, medan andra istället sparar på krafterna i vetskap om att det är en tuff dag som väntar. De små smala och snirkliga vägarna uppe på platån har tvära svängar och det gäller att inte tappa positioner i trängseln. Även när stora gubbar kommer på innern och försöker trycka ut en åt sidan för att sno ett hjul.

En funktionärsbil tar sig fram på vänsterkanten och hjälper till att spräcka fältet. Det här är för övrigt den enda bilen som kör om oss under hela loppet. På sätt och vis är det skönt att gruppen nu har blivit mindre, och jag kastar ett öga på de danska flaggorna som redan står rakt ut i vinden. Idag gäller det att inte bli ensam häruppe.
Vi kör in i en liten skog och när det börjar gå utför noterar jag två funktionärer utplacerade på solstolar i början på backen. De ser ut som sjukvårdare så jag flyttar händerna till bromsreglaget – mycket riktigt kommer det några fina kvicka svängar nerför.
När vi bara har några kilometer kvar på första varvet möter jag väggen. Det är inte bonkmannen som har kommit för att ta mig, utan en ordentlig nerförsbacke följt av en lika ordentlig uppförsbacke. Att backen heter Bobbabröddan (Trollbacken) vet jag inte då, men blotta åsynen skrämmer nästan livet ur mig. Tacksamt märker jag dock att om man får med sig farten från nerförsbacken kan man rulla uppför halva backen. Jag tänker att det gäller att sitta på rätt hjul i nerförskörningen nästa varv.
In i Gudhjem, nerför serpan och upp för Bröddegade igen. Nu är det tre gånger kvar.Fältet är helt splittrat och jag tar med mig några på rulle och jagar ikapp den mindre gruppen framför. Vad som än händer – jag vägrar vara ensam uppe på platån i blåsten. Backarna klarar jag på egen hand, men att hamna själv i motvind och kantvind vore helt förödande.


Bobbabröddan nerför igen och nu placerar jag mig strategiskt bakom en stor rygg och lyckas därmed klämma tre fjärdedelar av backen uppför på bara rull.
Serpan ner, Bröddabacken upp. Publiken hejar och tjoar. Nu är det två gånger kvar. Och jag har slut på vatten.


Mina hjältar heter Michael och Michael och kommer från Naestved Cykel Motion på södra Själland. Det vet jag för deras namn och ursprung står på nummerlapparna på ryggen. Det är ett väldigt trevligt inslag som i hög grad uppmuntrar till småprat längs banan.
Jag har cyklat en längre stund med Michael och Michael nu och jag vill helst inte tappa bort dem. Vad som än händer – inte bli ensam uppe på den blåsiga platån.
– Jag bjuder på öl efteråt om ni stannar tjugo sekunder i depån häruppe, säger jag och plockar fram mitt charmigaste leende.
Den tuffa förhandlingen pågår under skratt en liten stund, men jag lyckas få till ett kort stopp för påfyllning av flaskorna. Vid det här laget har vi börjat varva folk ute på banan. Det är många tappra cykelriddare som stretar på själva i motvinden.
Serpan ner, Bröddabacken upp. Publiken är i högvarv. Bara en gång kvar.

Sista varvet är över på nolltid. Visst är benen trötta, men psyket har nu full koll på exakt hur banan går och kan disponera krafterna rätt. När någon mil återstår kopplar vi ihop oss med en stor grupp svenska cyklister som håller jämn och bra fart ända in i mål.

Serpan ner, Bröddabacken upp. Publiken ylar och speakern tjoar. Det är nästan synd att allt redan är över, men som tröst väntar dansk pölse och pilsner på den soliga gräsplätten vid mål.

Bornfondo 2017

Var: Gudhjem, Bornholm, Danmark

Datum: 21 maj

Distans: 123 kilometer

Tävling: Ja, blommor till bästa dam och herr, samt äldsta dam och herr.

Tidtagning: Ja

Fartgrupper: Neutral start till KM 0 där fartgrupperna baseras på förväntad snitthastighet.
Övrig trafik: Gudhjem är avspärrat för övrig trafik. Viss trafik tillåten i loppets riktning längs banan.

Depåer: Två depåer längs varvet med frukt, vatten, sportdryck och cykelservice. Mat och dryck till försäljning efter loppet.

Pris: 300 danska kronor

Kringevenemang: Dagen innan kan du delta i bergstempot på 8,5 kilometer. Det är en riktig utmaning med start i Vangs hamn och målgång uppe på Hammerknuden. Maxlutningen är 20 procent. Vinner du bergstempot får du starta Bornfondo i den prickiga bergatröjan.
Boende: Det finns prisvärda paketlösningar med båt från Ystad, boende och start.

Foto: Kenneth Jensen
Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet här

Artikel

 1. 170530: Test: Plantronics BackBeat FIT
 2. 170529: Test: Nikon KeyMission 360
 3. 170528: Den franska läxan
 4. 170527: Måns Möller påkörd av lastbil
 5. 170525: Stretching? - Skulle inte tro det
 6. 170524: Marche, Italien - En komplex kustpärla
 7. 170522: Stelvio - När man vill provsmaka på Girot
 8. 170520: Racet du aldrig kan vinna
 9. 170519: Vågade vägra el
 10. 170518: Elcykel i test: Specialized Turbo Vado 3.0
 11. 170517: En månad kvar till Vättern: Träningsprogram dag för dag för att maxa ditt resultat
 12. 170517: Elcykel i test: Trek Conduit+
 13. 170516: Elcykel i test: Winora Radius
 14. 170515: Vinn en startplats i Sveriges vackraste MTB-lopp Fjällturen!
 15. 170515: Så känns det att cykla elcykel
 16. 170515: Nu testar vi elcyklar!
 17. 170512: Vinn en Crescent Centi eller Zetta!
 18. 170512: Vinn en plats i nygamla Sverigeloppet och cykla från Haparanda till Ystad
 19. 170511: Bornfondo - Danmarks bröddigaste landsvägslopp
 20. 170510: Äntligen dags för premiär av långloppscupen!

< FöregåendeNästa >


Senaste kommentarer

 1. Min erfarenhet från Mallorca är densamma och ...
 2. Jag har aldrig stretchat. Varken före eller ...
 3. Var det här en 1.april skämtartikel?
 4. Det går utmärkt att ta sig till Bormio med ...
 5. Att åter få komma upp till Funäsdalen o ...
 6. Jag håller fullständigt med dig, kvinnliga ...
 7. Idiotisk beskrivning byta kedja är bökigt kräver ...
 8. Helgen den 14-15 Juli? Den 14:e är en fredag....
 9. Roligt att ni börjat testa el cyklar. Vill tipsa ...
 10. Har inte ägnat el-cyklar nåt intresse alls men ...

MerRösta

Vad tror du bli nästa stora cykeltrend?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa resultat
Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser