Så hittar du en bra sadel | Bicycling.se

Så hittar du en bra sadel

Prylar: Att hitta en bra sadel som passar just dig kan vara svårt. Men med lite hjälp, mätningar och utprovning av olika sadlar kommer dina chanser till bekvämt sittande att öka.


Det finns numera mycket forskning bakom sadlars design och vi har definitivt bättre sadlar att välja mellan idag än för tio år sedan. Kraven på utvecklade produkter har ökat i takt med den ökade efterfrågan på bikefitting-tjänster.

De som ligger i framkant på sadelmakeriet är bland andra Specialized, Fizik, PRO, ISM och Ergon. Sen finns det ännu mer innovativa designer som vardera har en liten skara trogna supporters, som SMP, Essax Shark Fin Saddle och Infinity Seat.

Man eller Kvinna
Det finns flera olika frågor att ställa sig själv när man vill hitta rätt sadel. Det mest uppenbara är om du är kvinna eller man. Numera finns fler studier på hur kvinnors säten påverkas av cykling och därmed designas också bättre damsadlar. Utskurna sadlar ger generellt större positiva effekter för en kvinna än en man, men en tjejsadel löser oftast en mans problem också.

Definiera problemet
Beroende på om du exempelvis får domningar, skav på sittbenen eller på ljumskarna, så kan du ringa in vad som kan vara fel och samtidigt välja bort sadlar med liknande design. Domningar kan bero på en för smal sadel som lägger allt tryck på mjukdelarna i mitten, eller så kan den vara för mjuk så att sittbenen sjunker ner i sadeln och stoppningen trycker upp i mitten med samma resultat.

Kanske dags för en bikefit?
Har du gjort en bikefit? Kan det vara så enkelt att du faktiskt sitter fel på din fina sadel? Har du åtminstone möjlighet att mäta dina sittben så är det definitivt intressant. Sittbenen kan skilja upp till ett par centimeter och ligger vanligast inom intervallet 130-150 millimeter ungefär. Specialized lägger stor vikt vid detta och det är brukligt att mäta sittbenen på en så kallad assometer för att få fram rätt bredd på sadeln. Andra sadeltillverkare som till exempel PRO, Bontrager och Fizik erbjuder också olika bredder och har liknande apparater för att mäta sittbenen.

Alldeles nyligen lanserade Fizik sin senaste forskning, vilket resulterar i att de erbjuder olika bredder på sadlarna, men av en helt annan anledning än Specialized. Fizik har under tre års tid gjort studier på flera olika variabler för att se hur olika sadeldesigner påverkar olika cyklister. Kortfattat kan man säga att Fizik noterade att förhållandet mellan flexibilitet, vikt och styrka hade större betydelse än enbart sittbensbredd. Detta speglar också komplexiteten att hitta rätt sadel. Men ge inte upp – det finns en sadel för alla.
Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittionio med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-01-20 10:54   Veloposition

Delar helt din uppfattning kring detta Marcus. Några personliga reflektioner från min sida. Beroende på sadelns profil så påverkar sittpositionen i mycket stor utsträckning. Många gånger så beror sadelproblemen på att cyklisten inte sitter balanserat med bäckenet. Istället för att lägga tusentals kronor på att byta sadlar kan det var värt att se över sittpositionen. Kvinnor har vidare blygdbåge än män, men ca 15% av männen har samma vidd som kvinnor. Det omvända gäller också. Detta är svårt att mäta fram med hjälp av sk Assometer som i mitt tycke bara ger en fingervisning. Bättre är att göra en tryckmätning under cykling som ger mycket information m a p asymmetrier, tyngdpunkt och tryckpunkter som ger information om potentiella problem. Sist men inte minst; byt inte ut din din sadel om den funkar bara för att du vill ha en som ser fräckare ut.
/Benny

 

2017-01-20 08:28   Lars Rosencrantz

ISM's sadlar är ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till traditionella sadlar. Bättre komfort, mindre domningar och mer aero sittposition är bara några av alla positiva effekter. Tidigare förlöjligade de stora sadeltillverkarna ISM's sadlar och nu försöker de istället kopiera.
Valet av bib/padding är också viktigt. På en ISM-sadel sitter man bäst på tunn slät padding. www.ismseat.se; www.veloposition.se; www.cykelcitystockholm.se; www.adels.se; www.performancehouse.se; www.sportsonkalmar.se;

 

Artikel: Prylar

 1. 170419: Cannondale uppgraderar Jekyll och Trigger
 2. 170417: Test: Wahoo Kickr
 3. 170410: Test: Lundhags Gero
 4. 170408: Test: Tjejkollektion från Rose
 5. 170405: Byta kedja själv - så gör du
 6. 170402: Fräscha vårfärger från Café du Cycliste
 7. 170331: Crockett från Trek får ett lyft
 8. 170323: Gör dig synlig!
 9. 170131: Keramiska eller vanliga lager, vad är grejen?
 10. 170116: Så hittar du en bra sadel
 11. 161218: 13 sköna julklappstips
 12. 161018: Specialized återkallar Venge ViAS
 13. 161014: Robin Williams cykelsamling auktioneras ut
 14. 160915: 6 enkla knep till en lyckligare cykel
 15. 160830: Kollar du cykeln rätt inför varje runda?
 16. 160528: Del 1 | Här är knepen som gör dig till en snabbare och starkare cyklist
 17. 160526: 10 fakta och myter om däck som gör din cykelupplevelse bättre
 18. 160515: 7 cykelproblem och hur du snabbfixar dem
 19. 160507: Våra bästa tips för att hitta rätt solglasögon + test av 9 modeller
 20. 160506: Snabbtvätta cykeln – steg för steg

< FöregåendeNästa >


Senaste kommentarer

 1. Hahaha! Fantastiskt roligt skrivet! Jag undrar om ...
 2. Som jag har funderat på anledningen till att det ...
 3. Bra skrivet!
 4. Motion med motor? Nä, varför då? Anmäler mig ...
 5. Jag gick igenom en pärs för några år sen. Hade ...
 6. Lämplig tid på året att recensera en trainer.
 7. Måste bara prisa Ortlieb Waterproof - ryggsäck. ...
 8. Hoppsan, jag skulle länka hit från min blogg och ...
 9. Det verkar ju lite motsägelsefullt, men om det ...
 10. Och om ni skulle orka ett snäpp söderut om ...

MerRösta

Hur bred bör en cykelbana vara?

 
 
 
 
 
Visa resultat
Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser