Så hittar du en bra sadel | Bicycling.se
Annons

Så hittar du en bra sadel

Prylar: Att hitta en bra sadel som passar just dig kan vara svårt. Men med lite hjälp, mätningar och utprovning av olika sadlar kommer dina chanser till bekvämt sittande att öka.


Annons

Det finns numera mycket forskning bakom sadlars design och vi har definitivt bättre sadlar att välja mellan idag än för tio år sedan. Kraven på utvecklade produkter har ökat i takt med den ökade efterfrågan på bikefitting-tjänster.

De som ligger i framkant på sadelmakeriet är bland andra Specialized, Fizik, PRO, ISM och Ergon. Sen finns det ännu mer innovativa designer som vardera har en liten skara trogna supporters, som SMP, Essax Shark Fin Saddle och Infinity Seat.

Man eller Kvinna
Det finns flera olika frågor att ställa sig själv när man vill hitta rätt sadel. Det mest uppenbara är om du är kvinna eller man. Numera finns fler studier på hur kvinnors säten påverkas av cykling och därmed designas också bättre damsadlar. Utskurna sadlar ger generellt större positiva effekter för en kvinna än en man, men en tjejsadel löser oftast en mans problem också.

Definiera problemet
Beroende på om du exempelvis får domningar, skav på sittbenen eller på ljumskarna, så kan du ringa in vad som kan vara fel och samtidigt välja bort sadlar med liknande design. Domningar kan bero på en för smal sadel som lägger allt tryck på mjukdelarna i mitten, eller så kan den vara för mjuk så att sittbenen sjunker ner i sadeln och stoppningen trycker upp i mitten med samma resultat.

Kanske dags för en bikefit?
Har du gjort en bikefit? Kan det vara så enkelt att du faktiskt sitter fel på din fina sadel? Har du åtminstone möjlighet att mäta dina sittben så är det definitivt intressant. Sittbenen kan skilja upp till ett par centimeter och ligger vanligast inom intervallet 130-150 millimeter ungefär. Specialized lägger stor vikt vid detta och det är brukligt att mäta sittbenen på en så kallad assometer för att få fram rätt bredd på sadeln. Andra sadeltillverkare som till exempel PRO, Bontrager och Fizik erbjuder också olika bredder och har liknande apparater för att mäta sittbenen.

Alldeles nyligen lanserade Fizik sin senaste forskning, vilket resulterar i att de erbjuder olika bredder på sadlarna, men av en helt annan anledning än Specialized. Fizik har under tre års tid gjort studier på flera olika variabler för att se hur olika sadeldesigner påverkar olika cyklister. Kortfattat kan man säga att Fizik noterade att förhållandet mellan flexibilitet, vikt och styrka hade större betydelse än enbart sittbensbredd. Detta speglar också komplexiteten att hitta rätt sadel. Men ge inte upp – det finns en sadel för alla.
Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-01-20 10:54   Veloposition

Delar helt din uppfattning kring detta Marcus. Några personliga reflektioner från min sida. Beroende på sadelns profil så påverkar sittpositionen i mycket stor utsträckning. Många gånger så beror sadelproblemen på att cyklisten inte sitter balanserat med bäckenet. Istället för att lägga tusentals kronor på att byta sadlar kan det var värt att se över sittpositionen. Kvinnor har vidare blygdbåge än män, men ca 15% av männen har samma vidd som kvinnor. Det omvända gäller också. Detta är svårt att mäta fram med hjälp av sk Assometer som i mitt tycke bara ger en fingervisning. Bättre är att göra en tryckmätning under cykling som ger mycket information m a p asymmetrier, tyngdpunkt och tryckpunkter som ger information om potentiella problem. Sist men inte minst; byt inte ut din din sadel om den funkar bara för att du vill ha en som ser fräckare ut.
/Benny

 

2017-01-20 08:28   Lars Rosencrantz

ISM's sadlar är ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till traditionella sadlar. Bättre komfort, mindre domningar och mer aero sittposition är bara några av alla positiva effekter. Tidigare förlöjligade de stora sadeltillverkarna ISM's sadlar och nu försöker de istället kopiera.
Valet av bib/padding är också viktigt. På en ISM-sadel sitter man bäst på tunn slät padding. www.ismseat.se; www.veloposition.se; www.cykelcitystockholm.se; www.adels.se; www.performancehouse.se; www.sportsonkalmar.se;

 

Artikel: Prylar

 1. 170530: Test: Plantronics BackBeat FIT
 2. 170529: Test: Nikon KeyMission 360
 3. 170504: 3 nya tjejcyklar från Canyon
 4. 170502: Hur ska man tvätta sina cykelkläder?
 5. 170419: Cannondale uppgraderar Jekyll och Trigger
 6. 170417: Test: Wahoo Kickr
 7. 170410: Test: Lundhags Gero
 8. 170408: Test: Tjejkollektion från Rose
 9. 170405: Byta kedja själv - så gör du
 10. 170402: Fräscha vårfärger från Café du Cycliste
 11. 170331: Crockett från Trek får ett lyft
 12. 170323: Gör dig synlig!
 13. 170131: Keramiska eller vanliga lager, vad är grejen?
 14. 170116: Så hittar du en bra sadel
 15. 161218: 13 sköna julklappstips
 16. 161018: Specialized återkallar Venge ViAS
 17. 161014: Robin Williams cykelsamling auktioneras ut
 18. 160915: 6 enkla knep till en lyckligare cykel
 19. 160830: Kollar du cykeln rätt inför varje runda?
 20. 160528: Del 1 | Här är knepen som gör dig till en snabbare och starkare cyklist

< FöregåendeNästa >


Senaste kommentarer

 1. Min erfarenhet från Mallorca är densamma och ...
 2. Jag har aldrig stretchat. Varken före eller ...
 3. Var det här en 1.april skämtartikel?
 4. Det går utmärkt att ta sig till Bormio med ...
 5. Att åter få komma upp till Funäsdalen o ...
 6. Jag håller fullständigt med dig, kvinnliga ...
 7. Idiotisk beskrivning byta kedja är bökigt kräver ...
 8. Helgen den 14-15 Juli? Den 14:e är en fredag....
 9. Roligt att ni börjat testa el cyklar. Vill tipsa ...
 10. Har inte ägnat el-cyklar nåt intresse alls men ...

MerRösta

Vad tror du bli nästa stora cykeltrend?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa resultat
Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser