Visa pattarna liksom | Bicycling.se
Annons

Visa pattarna liksom

Cykelkultur: Jag hoppas och tror att jag aldrig själv vrålade det, men visst stod jag där och skrattade lite överlägset. Att skrika ”visa pattarna” var, och är, ett kassaskåpssäkert sätt för fjuniga tonårsgrabbar, eller barnsliga män i alla åldrar, att förminska en kvinna. Det är en riktigt obehaglig kultur.


Annons

Kanske är det samma typ av skitkultur som gör att bland annat cykling fortfarande dras med något så förlegat som podiumtjejer. Tjejer vars största tillgång förmodas vara ett vackert leende och en tilltalande uppenbarelse. Tjejer som ska förgylla tillställningen när en vinnare ska koras. Det finns något djupt obehagligt och visa pattarna-förnedrande i att begagna sig av podiumtjejer för att skänka flärd åt exempelvis cykling. Det stinker givetvis både medeltid, Saudiarabien och unken heteronorm om detta.

I mars 2013 klämde Peter Sagan podiumtjejen Maya Leye på rumpan när hon pussade Fabian Cancellara efter hans vinst på Flandern runt. Det var så skojigt att tävlingen E3 Harelbeke 2015 gjorde en affisch och annons som tydligt visade hur skoj det är om någon på podiet klämmer en podiumtjej i rumpan. Ingen big deal kan man tycka. Sagan bad dessutom om ursäkt senare. Om Maya Leye kände sig kränkt hade hon väl anmält tilltaget? Eller inte. Ingen, eller i alla fall ganska få inom den beslutande elitklicken, 99,87 procent män alltså, bryr sig ju. Det går alltid att skaka av sig med lite fryntligt överslätande grabbarna-grus-mentalitet och ”hö, hö, vad lättkränkta dom små liven är nu då”. Ingen skada skedd liksom. Traditionen kräver lite flärd, lite ögonfägnad. Boys will be boys. Det har väl ingen dött av. Maya Leye sade för övrigt efter incidenten att hon instinktivt ville ge Sagan en örfil men hejdade sig eftersom ”det bara hade gjort en dålig situation sämre”.

Och vill jag bli ännu mer upprörd kan jag googla vidare till Marijn De Vries och den Twitterstorm hon orsakade när hon beskrev sin upplevelse av de bikiniklädda podiumflickorna som flankerade hennes vinst på Flanders Diamond Tour 2015. ”What an utter disgrace” (”vilken fullkomlig skam”). Att det liksom inte räcker med att en duktig cyklist cyklat bra. Man måste förgylla tillställningen lite till. Kanske blir det ännu mer iögonfallande vidrigt när podiumflickor svärmar runt kvinnliga cyklister?

Kanske kan man lösa detta med podiumpojkar kanske du säger utan att tänka efter. Men nej.

Människor är inte kuttersmycken. Människor är inte troféer och ska inte bedömas utifrån utseende, stjärt eller finfina pattar. Ja, jag sparkar in vidöppna dörrar nu, men det är för att du, ni, vi är så jävla korkade och fattar så enormt trögt. Ännu i det 21:a århundradet är jämställdhet något allmänheten måste upplysas om.

Du kanske säger att podiumflickor hör till sportens historia och tradition? Det vore som att säga att det är en fin gammal tysk tradition att utrota judar eller att det är en svensk tradition att utvisa balter. Vi har lämnat det där.

Det kommer alltid att finnas människor som är villiga att förnedra sig för pengar. Men låt oss kämpa för att det är den som gjort den starkaste prestationen, och de facto vunnit, som ska ha strålkastarljuset på sig. Inte kuttersmycken, inte bikinibrudar och defintivit inte podiumflickor.

Jag skyller inte på Trump, Putin eller ens Lövfén. Jag skyller på dig och på mig. Och på medier i allmänhet och gubbväldet inom idrotten i synnerhet. Skärp dig, mig och er nu. Jag vill inte att ni och vi klappar tjejer eller kvinnor på huvudet för att berömma dem för att de cyklar jättebra (för att vara tjejer, undersförstått). Ingen lilla gumman-attityd. Inget förakt. Jag vill inte ens höra fler bögskämt. Ingen mansplaining. Inga fler härskartekniker. Vi har vuxit upp nu.

Podiumflickor är bara en stinkande lämning bajs som härrör från en gammaldags och daterad tid där män gör, det vill säga resonerar, bestämmer eller cyklar fort som tusan medan kvinnor är till lags, det vill säga pussar på kinden, applåderar, fyller på champagne eller kanske visar pattarna.
Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioåtta med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-02-03 09:35   Per-Axel

Mycket bra skrivet, speciellt meningen att vi är så korkade som inte fattar. Den tar jag till mig och det är det fler som behöver göra.

 

Artikel: Cykelkultur

 1. 170129: Visa pattarna liksom
 2. 161214: Ledarkrönika: Att göra det som inte går
 3. 161130: Redaktionens bästa vintertips: Andreas favoriter
 4. 161120: Ledarkrönika: Cykla? Ja, jättehjärna!
 5. 161117: 5 anledningar att besöka Svenska cykelmässan!
 6. 161115: Redaktionens bästa vintertips: Åsas favoriter
 7. 161109: Vad ska du tänka på när du byter skor inför vintern?
 8. 161104: Så fixar du kylan! Proffsens bästa tips
 9. 161019: Ledarkrönika: Länge lider lättjan
 10. 161013: Så avslöjar cykelkepsen dig - vem är du av de 8 typerna?!
 11. 161004: Cykelslang – 11 internationella termer som gör dig poppis i klungan!
 12. 160923: Fortsätt pendla i höst - torr, varm och bekväm
 13. 160922: Ledarkrönika: Det är ditt guld också!
 14. 160907: Minska självmorden genom att cykla
 15. 160903: Slut på fusket?
 16. 160825: Hur är det att cykla och tävla ihop som par? Följ Jessica och Jaime i vår nya blogg!
 17. 160824: Ledarkrönika: Är du en modern landsvägscyklist?
 18. 160820: Cykelkarnevalen: Stockholm blir cykelstad – för en dag
 19. 160815: Jag har stånd!
 20. 160809: Krönika: En ständig provokation

< FöregåendeNästa >


Senaste kommentarer

 1. Fan, du är helt genial i dit skrivande, du har ...
 2. Hej Niclas Behöver mer hjälp eller bara vill ha ...
 3. Mycket bra skrivet, speciellt meningen att vi är ...
 4. Delar helt din uppfattning kring detta Marcus. ...
 5. ISM's sadlar är ett mycket konkurrenskraftigt ...
 6. Kör gärna Tartu Rattaralli ...
 7. Har åkt 13 rundor. Det är helt otroligt att ...
 8. Anders: det huvudsakliga skälet till valet av det ...
 9. Jag tycker i motsats till Anders verkligen om det ...
 10. Hej! Papperstidningens material är såå mycket ...

MerRösta

På gång- och cykelbanan, vilken sida möter du gående på?

 
 
 
 
 
Visa resultat
Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser