Annie Söderberg | Bicycling.se
Annons

Annie Söderberg

Var snäll mot Stig så är Stig snäll mot dig - Cykelvett

Det är sommar. Underbara sommar. Äntligen är du här. Jag förstår om du slutat läsa min blogg sedan länge, typ februari. Jag är glad att du hittat hit igen, för jag tänkte att vi skulle prata om lite cykelvett. I skogen. Många diskussioner förs om hur cyklister blir behandlade på vägarna, av bilister och andra medtrafikanter. Diskussioner förs även åt andra hållet - hur cyklister beter sig och behandlar sina medtrafikanter. 

I skogen är trafiken lite annorlunda. Det finns inga skyltar för "enkelriktat" eller stopplikt. Det finns inga linjer eller ljus. Det är svårt att få fortkörnings- eller parkeringsböter. Det betyder dock inte att det inte finns vissa regler. Vett och etikett i skog och mark, på delade stigar.

Foto: Emrik Jansson

International Mountain Bicycling Assosciation (IMBA) har tagit fram några simpla regler vi kan stjäla rakt av. Kanske lägga till något förslag på reger själva också, utan att bli hatade stigpoliser (punkt 6).

STIGENS REGLER

1. Öppna stigar: Respektera när stigar och vägar är avstängda. Finns det oklarhet kring stigens skick, fråga markägaren. Allemansrätten innebär inte att du får cykla över någons gräsmatta. Var dessutom vaksam när du kommer till naturreservat. Alla är inte ok att cykla i.

2. Lämna inga spår: Var varsam med marken under dina däck. Blöta och leriga stigar är känsligare än torra. När stigen är mjuk, fundera på andra alternativ. 

3. Kontrollera din cykel: Ovaksamhet kan sätta både dig själv och andra i fara. Är du i ett område där det finns chans att stöta på andra på stigen, håll extra koll på ditt åkande. Cykla inom dina begränsningar.

4. Håll undan: Låt andra på stigen veta om att du kommer. Det kanske allra bästa sättet är att hojta ett trevligt "Hej!". En ringklocka funkar också bra, men många väljer bort plingandet på sina fincyklar. Rösten väger ingenting. Tjoa till exempel gärna lite runt en sväng som är dold. Cyklister skall alltid veja för alla stigdelare (som ej är motorburna). Detta gäller dock inte om det är en uppmärkt mtb-led. Cyklister som cyklar nedför ska hålla undan för cyklister som cyklar uppför om inte leden är utmärkt att gå åt nedförsåkarens riktning.

5. Skräm inte djur: Du är inte ensam med att gilla skogen. Några har faktiskt skogen både som vardagsrum och sovrum. Djuren. Ge djur utrymme. Det gäller både vilda och tama djur. Häst: Säg hej till ryttaren och låt både häst och förare veta att du kommer. Fråga ryttaren hur du ska göra om du känner dig osäker. Tillsammans kan ni lösa en säker passage. 

6. Stanna säkert: Väljer du att stanna när du är ute och cyklar. Kliv av stigen med både kropp och cykel. På så vis är du inte ivägen för någon cyklist som kanske kommer efter dig. Räkna med att det alltid är någon bakom. Det är bättre att kliva av stigen en gång för mycket.

Vilka punkter behöver vi mer lägga till? 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-06-29 16:52


Stage 2 - Cyprus Sunshine Cup

Masterstart. Ett lugnt rull bakom bil, där klungan formar sig till en vacker enhet med cyklister i raka led. Eller, en sjuhelsickes asgas med vassa armbågar och visslande lungor.

När starten på dag två går i den lilla byn Lefkara har servicebilarna redan lämnat platsen. Det finns fyra langningszoner och flera team har stationerat ut personal på flera ställen. Vi har en bil. Någonting de andra stora teamen saknar är dock Göran Berg, halvtysken med rallyfossing och enorma kartläsningsfärdigheter. Nu är Göran inte på något vis en trafikdåre. Tvärt om. Han har kört rally på riktigt och vet hur man säkert för fram en bil enligt konstens alla regler. Jag kan därför luta mig tillbaka i lugnan ro med min gröna åksjuka på de små slingriga cypriotiska vägarna som hänger ut längs berget. Vägar ja... Nästan i alla fall.

Första langningszon ligger på toppen av en fyrtiofem minuter lång klättring. Vi ser cyklisterna på lång väg. Först kommer motorcykeln. Sen kommer ett dammoln. Vilka är det?! Är det någon svensk? Alla flaskor kommer fram, hjulen ställs upp, meklådan öppnas. Vi är redo. Det pågår alltid en liten tävling i langningszon också. Det är inte en plats för den veke. 

Först av svenskarna passerar Emil Lindgren (Serneke Allebike MTB Team), som får support av sitt team. Näst på tur kommer Michael Olsson (Serneke Allebike MTB Team). Det går ruskigt snabbt och vi står ändå i uppförsbacke. 

Axel Lindh (Almby IK/Team Bergslagsloppet) passerar langningen utan att blinka. Han tar en flaska, men ser bara toppen. Snart bär det av utför. Det betyder inte vila, utan fullt fokus. Utförslöporna är långa och snabba. Vassa stenar ligger överallt och punkteringarna smattrar i dalen. Matthias Wengelin (Almby IK/Team Bergslagsloppet) punkterar olyckligt tjugofem minuter in i loppet. Ett stenskott har skurit upp däcket och ut "sprayar" stans-vätskan. Emil Linde (Gävle CA) punkterar. Max Wiklund-Hellstadius (Team Lapierre Sweden) punkterar, två gånger. Det är inte bara svenskarna som släpper luft, många möter samma öde. 

Ingen som punkterar bryter. Ingen ger upp. Det är en del av sporten. Det händer. Även om det är ett etapplopp och totalen är "körd" kan man prestera på de enskilda dagarna. 

Jag önskar att jag hade mer att skriva om damernas lopp, men med den trettio sekunder senare starten än herrarna hinner vi knappt se första dam innan vi sitter i bilen på väg till nästa langningszon. Mitt under brinnande race får jag dock ett telefonsamtal. Det är Linn Gustafsson (Borlänge CK/Team Crescent D.A.R.E) som har tvingats bryta. Cykeln är i delar, men hon är hel. Jag frågar en gång extra. Det är sorgesamt att behöva bryta etapploppet, eftersom det innebär att man inte får starta resterande dagar. Ibland har man inget val. Det finns inga extracyklar och det går inte att springa fyra mil i cykelskor med en havererad cykel på ryggen. 

I morgon väntar etapp 3 och ännu ett point-to-point.

Axel Lindh (Almby IK/Team Bergslagsloppet)

Emil Lindgren (Serneke Allebike MTB Team)

Martin Setterberg (IF Hallby SOK)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-02-26 20:29


Prolog - Cyprus Sunshine Cup

Nu startar han tillsammans med världseliten. Adam Gustafsson, Eksjö CK kör inte bara sin första internationella tävling, utan även sin första tävling som elit. "Det känns jättebra, det var verkligen roligt!". Efter första tävlingsdagen tar jag ett snack med Adam - som dagen till ära även ätit gnocchi för första gången - för att känna på pulsen. Det är med ett leende på läpparna och ett lugn som han berättar om tävlingen och hur han ser på kommande etapper. "Det är la bara att trampa" och trampa kan han. Han är ingen rookie, utan en kille som dessutom har en fin CX-säsong i ryggen. I morgon väntar ett point-to-point (XCP) på ca 48 km. Herreliten startar kl 11.00 och damerna trettio sekunder senare. 

På tal om damer gjorde Alexandra Engen en riktigt fin och stark start på säsongen, med en nioendeplats i damklassen. Många av åkarna beskrev att det brände bra i lungorna efter de 3,9 km långa racet. Jag har inte frågat Alexandra ännu, utan kan bara gissa att även hennes lungor är "uppvärmda" för kommande race.

Herrar Elit:

1. Florian Vogel (Focus XC Team)

2. Grant Fergusson (CST Superior Brentjens MTB Racing Team) +0:02

3. Marcel Guerini (Focus XC Team) +0:6

28. Matthias Wengelin (Almby IK/Team Bergslagsloppet) +0:32

29. Emil Lindgren (Serneke Allebike MTB Team) +0:33

48. Emil Linde (Gävle CA) +0:50

55. Michael Olsson (Serneke Allebike MTB Team) +0:53

61. Martin Setterberg (IF Hallby SOK) +0:58

69. Erik Gunnarsson (Härnösands CK) +1:18,6

70. Adam Gustafsson (Eksjö CK) +1:18,7

79. Max Wiklund-Hellstadius (Varbergs MTB/Team Lapierre Sweden) +1:26

85. Dennis Wahlqvist (Serneke Allebike MTB Team) +1:54

89. Axel Lindh (Almby IK/Team Bergslagsloppet) +2:49

Damer Elit:

1. Elisabeth Brandau (Randon-EBEB Racing Team)

2. Sabine Spitz (Spitz Racing Team) +0:4

3. Adelheid Morath (BH SR-Suntour KMC) +0:9

9. Alexandra Engen (Ghost Factory Racing) +0:36

33. Åsa Erlandsson (Sweden National Team) +1:23

36. Linn Gustafsson (Borlänge CK) +2:01

39. Felicia Ferner (Borlänge CK) +2:08Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-02-25 22:14


Lägesrapport inför Stage 1 - Cyprus Sunshine Cup

Ingen nämnd, ingen glömd, brukar det heta... Eftersom jag lät fingrarna dansa över tangenterna med svenska cyklister som ska tävla nere på Cypern har jag alltså gjort precis tvärt om. Inte nog med att jag glömde nämna vårt svenska gubblag. Jag glömde dessutom att nämna att stora delar av Allebike Serneke MTB Team är här: Emil Lindgren, Dennis Wahlkvist och Michael Olsson.

I morgon vaknar små cyklister, redo att dra på sig lycran, med nyrakade ben och välpolerade cyklar. På tävlingsområder luktar det linement här och var. Speakern pratar i lätt sprakiga högtalare. Det är torrt ute och ganska varmt. Solen skiner. Tävlingen som startar på eftermiddagen har för arrangörerna varit igång redan sedan tidigt på morgon. De boende i den lilla byn Lefkara har dragit fram sina stolar i dörrgluggarna. De virkande kvinnorna har precis som alltid satt sig på sina små pallar och bänkar i de mysiga gränderna. Snart ska delar av värdlseliten dundra fram på kullerstenarna och kraften från starka tävlingsben ska kännas i luften. En av de små gummorna virkar fel, hon tappar räkningen när en cyklist blåser till kjoltyget. 

Ungefär så kan det se ut när Cyprus Sunshine Cup drar igång. Det är den tjugonde upplagan i år. Några av våra svenska cyklister har kört så många som tio av dessa lopp. Andra gör sin första internationella tävling.

I vår lilla del av Larnaka, det vi kallar Sverige-lägret (där sex av de svenska cyklisterna bor) har vi sett till att ta Cypern för vad vi tycker att Cypern är... Kebab och crepes. Förutom att cykla en hel del, svettas, hetsa varandra, skratta och ta det lugnt har vi alltså mest ätit. Det gör cyklister... Mycket. 

När vi anser att någon äter för lite ser vi gemensamt till att mata denne. Ett kollektivt matstöd. Nedan räcker Martin Setterberg en varm hand till Erik Gunnarsson. Han är i behov av crepes med banan, choklad, vit choklad och kaksmulor. Utan att vara medveten om det. Han får hjälp och några snälla ord. En för...

Killarna funderar på om vänstertrafiken även gäller i skogen. "Håll vänster"?! Testkörning av etapp 4.

Testkörning av nästa helgs XC-bana. Ravinen i Voroklini.

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-02-24 20:07


Dag 2 - Väggad är dum... men inte så dum?

Du vet att man blir lite sådär halvsmart av att "vägga" på ett cykelpass. Glykogenet är slut, benen snurrar knappt runt pedalerna längre och du börjar fundera på om detta är slutet. Hur lång tid kommer det att ta innan någon hittar dig?

När man är väggad - ja helt slut - finns inte mycket kvar till tankekraften heller. En av de fascinerande sakerna är att även hjärnan använder sig av glykogen och precis som att musklerna blir trötta checkar huvudet ut lite. - Är det höger eller vänster? Ropar din väggade kompis. - Öööh. Nej. Svarar din väggade hjärna. Nu har vi tagit oss in på dag två här i Cypern. Killarna är ute på ett långpass för att köra igenom fredagens Point to Point-bana. Det är alltså som ett långlopp, men med start och mål på olika ställen (typ CykelVasan). Ett långpass tillsammans med två herrelit och fyra U23:or skulle kanske kunna vara ett utsatt läge för väggning kanske ni tänker då? Ja, så tänker jag med. 

Vi har tur att vår landlord har tänkt i samma banor. Eller helt enkelt bara dömt ut gänget med kepsar och feta solglasögon. Nedan följer några av husets regler. Inom några dagar ska även lappar sättas upp vid alla knappar, så att vi förstår hur vi ska tända laporna, sätta på vattnet och få uttagen att fungera. Sällan har vi varit så "väggen-säkrade".

Jag ville inte vara sämre själv och satte därför upp veckoplaneringen på ett av våra kylskåp - vattenhålet där de väggade med säkerhet samlas. 

Bör denna lista finnas i alla (cykel)hem?

1) Lämna inte mat i kylen när du lämnar lägenheten (As if - hinner knappt hadla innan det är tomt)

2) Var vänlig torka av bordet och städa upp smulor från golvet

3) Snälla ta ut soporna tack

4) Ingen mat i rummen tack - om du inte vill ha myror och kackerlackor 

5) När du lämnar huset måste dörren vara låst. Tack.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-02-21 11:58


Cyprus Sunshine Cup - Början

Svenska mtb-cyklisterna vallfärdar till Cypern för att dra igång cykelsäsongen med en riktigt tuff tävling - Cyprus Sunshine Cup. Här ska bleka vinterben dammas av i en prolog redan på torsdag nästa vecka, innan dess är det rakning och barbenscykling som gäller.

I skrivande stund befinner jag mig nere på Cypern, närmare bestämt i Larnaca. Solen skiner och citronerna rasar in på min fönsterbräda när jag vaknar. Jag bor i ett stort hus, med ett stort gäng stjärnor;

Matthias Wengelin (Team Begslagsloppet/Almby IK)

Axel Lindh (Team Bergslagsloppet/Almby IK)

Max Wiklund-Hellstadius (Team Lapierre Sweden)

Erik "Erkan" Gunnarsson (Team Lapierre Sweden)

Martin Setterberg (Hallby MTB)

Adam Gustafsson (Eksjö CK)

Förutom detta underbara gäng stjärngossar befinner sig snart även Linn Gustafsson (Team Crescent D.A.R.E.), Felicia Ferner (Borlänge CK), Emil Linde (Gävle CA)och Åsa Erlandsson (Varbergs MTB) på ön. Ryktet säger även att mekanikern i Ghost-teamet stod och väntade på flygplatsen igår. Han skulle plocka upp Alexandra Engen (Ghost Factory Racing). Som ni ser har vi alltså en startlista fullproppad med vikingar. 

Cyprus Sunshine Cup drar igång på torsdag. Första etappen är en prolog, som på några få kilometer kommer att få cyklisternas lungor att ventilera maximalt, samtidigt som mjölksyran sprutar ur varje por. Från små tighta gränder upp i ett berg, ned för snabba utförslöpor, in på byns kullerstenstäckta gator och trappor i skuggorna av stenhus. In i mål.

Idag är det mer "chill". Blå himmel, ny cykel, grill på balkongen, honungsbröd...

... Ja ni fattar. Det är bajs.

Passion before picture. Mangoslakt.

EXTRA! Det visar sig snabbt att jag missat namn i den svenska gubbtruppen. En riktig stjärngubbe dessutom. Ännu ett bevis på att det finns många ben att raka för det svenska valla-landslaget

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-02-20 11:09


Rehabträning - en hel cyklist

Hej!

Idag ska vi prata lite med varandra. Jag ställer några frågor som du gärna får svara på i kommentarsfältet, så kanske du kan ställa någon fråga tillbaka också.

Har du varit skadad på grund av ditt cyklande någon gång? En överbelastningsskada eller en akut skada till följd av en frivolt med cykelsving kanske. Efter att ha synat cykelns alla delar, gråtit en skväll över en ful repa eller ett knäckt växelöra vänder vi oss till oss själva för att göra en snabb-besiktning. Blåmärken, skrubbsår, benbrott eller en trasig lycra-klädsel? Alla skador syns inte.

Beroende på vilken väg du vandrar i den lilla figuren ovan ser din återgång till cyklingen lite olika ut. Precis som du kan få ett blåmärke på låret kan du också få ett litet mentalt skrubbsår. Ibland är de mentala skrubbsåren så små att de inte märks, de syns och känns inte. Det är som att välta i blåbärsriset, bara att resa sig och rulla vidare. En annan gång känns det faktiskt lite obehagligt. Du har fått ett sånt där mentalt blåmärke som gör lite ont och finns kvar en liten stund. Även nu självläker du och det tar bara några dagar, du kan cykla redan dagen efter, även om du känner dig lite psykiskt stel. Det är okej och det blir bättre med minuterna som passerar under passet. Oftast behövs ingen rehab för varken kropp eller knopp vid blåmärke eller skrubbsår. Bara att lägga märke till att man fått ett mentalt skrubbsår eller blåmärke kan räcka för att acceptera att det känns lite jobbigt just nu, men att det är av övergående karraktär. Det räcker att få rulla för att det ska bli bra igen.

Vid en skada som kräver fysisk rehabträning får man ofta råd om vad man ska göra, hur ofta man ska göra det och hur lång tid det förväntas ta innan man är fullt duglig att komma tillbaka i full blom till sporten. 

Har du någon gång hört talas om ett mentalt rehabprogram efter en mindre lyckad kurva på landsvägen, ett djupt dike i skogen eller ett lite för långt dubbelhopp? Det är inte så vanligt att någon berättar att det ibland tar en stund att läka och att det ibland krävs en del arbete att komma tillbaka fullt duglig i full blom till sporten med ditt huvud. Precis som att du inte förlorat din fysiska förmåga att cykla, har du inte heller förlorat din mentala förmåga att cykla. Den behöver helt enkelt bara komma tillbaka. Du är formbar åt alla möjliga håll. Inte statiskt på något vis. Det måste därför få gå lite fram och tillbaka i din utveckling. 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-02-04 10:17


Barn får föräldrar att börja cykla

Foto: Svenska Cykelförbundet (Facebook)

Det började som en raritet. Att ett barn eller en ungdom närmade sig cykelsporten utan att initiativet kommit rakt nedstigande längs släktträdets grenar. Idag ser det inte ut så längre. I helgen hade Svenska Cykelförbundet ett ungdomsläger på en liten stiftsgård utanför Skara. Samtidigt befann sig föräldrar till många av dessa ungdomar på ett eget litet läger, i Skövde.

Föräldrarna var på plats för att uppleva Billingens gnistrande charm på vintern och även ta del av lite föreläsningar och fyspass. Föreläsningarna och de efterföljande diskussionerna handlade om "Världens bästa idrottsförälder" och "ledarskap och föräldraskap". Det är färre ideella ledarinsatser idag än vad det varit tidigare i föreningar om vi tittar på personer som engagerar sig utan att ha barn i samma förening. Föräldrar, mammor, pappor och vårdnadshavare ute i landet bär många gånger idrottsledaransvar såväl som ansvar för den egna flocken på sina axlar. 

Efter ett par timmar stod några saker klara. En av dessa saker är att sammankomster som dessa sker allt för sällan. Kunskapen och erfarenheten var samlat mycket stor i rummet, men betydligt mindre i splittrad form. En annan av sakerna var att ca 80 % hade börjat cykla efter att, eller i samband med att deras barn börjat cykla. "Cykling är någonting man kan träna tillsammans med sina barn, det kan man inte göra på fotbollen", sa en av föräldrarna. Visst är det sant. På cykelträningar kan man på landsväg ibland leda en grupp, eller ligga längst bak i en grupp med barn och ungdomar, i MTB lika så. Det finns såklart många dicipliner inom cykling och en del är enklare att följa med på än andra som förälder. 

Foto: SweCycling (Facebook)

En av svårigheterna med att vara med som ansvarsfull förälder var att ta ett steg tillbaka, svälja klumpen i halsen och låta sin ögonsten köra svåra tekniska partier. Byggda och naturliga. Det kan vara svårt att se andra vuxna göra detsamma om det ser lite chansartat ut också. En svårighet och ett magknip för föräldrar till landsvägscyklister är att se hur bilister beter sin mot BARNEN. Medvetenheten i tanken kring risker i trafiken är en sak, men att vara med och känna vinddraget av en bil som susar förbi och snuddar vid armbågen, med tutan intryckt i botten är en annan sak. 

Barn får hur som helst föräldrar att börja cykla. Vill man senare går in som ledare i en förening är det bra att det finns riktlinjer, kring vad man vill i föreningen och hur ledarskapet ska se ut. Kunskap kring idrotten är bra. Kunskap kring materialet är bra. Kunskap kring träning är bra. Kunskap kring kost, psykologi mm. är bra. Det man inte kommer undan även om man har kunskap om ovanstående, är sättet att förmedla kunskap på. Sättet att lyssna och förstå. Sättet att vara en god ledare.

Fem budord till ledare

1. Behandla barn och andra vuxna med respekt, var en god förebild.

2. Lyssna och bekräfta.

3. Var entusiasmerande, förmedla glädje.

4. Lär och lär ut, utveckling driver många att fortsätta idrotta. Utveckling är glädje.

5. Förstärk önskade beteenden, ge relevant feedback - vad är det som är bra?

Nästan 100 ungdomar fanns på lägret. I Sveriges cykelföreningar finns det flera tusen. Barnen och ungdomarna har föräldrar eller vårdnadshavare. Dessa har i sin tur vänner och bekanta. Det finns mycket kunskap, kraft och förmåga ute i landet. Tänk om vi kunde binda samman det för att låta nya och gamla ledare utvecklas. För utveckling är glädje!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-01-14 17:36


Träningsdagbok på ditt sätt

Träningsdagböcker är endast bra om de används. Det finns flera anledningar att logga sina träningspass. 

1. Du kan se hur du tränade för att få en speciellt fin form

2. Du kan se vad som skulle vara en rimlig ökning av träningsdos utifrån det du hittills gjort

2. Du kan se hur du tränade innan du blev sjuk eller skadad

3. Du kan bocka av dina träningspass och ge dig en skriftlig klapp på axeln

4. Du får en träningsresa att minnas och se tillbaka på

Använder du dig av pulsklocka och bara loggar data utan att lämna någon kommentar kring passet kommer du snart att glömma vad det är du kört och det du så noga laddat in tappar snart mening. Letar du efter prestationsförbättring och skriver "1 timme cykel, solen sken" är det istället svårt att se hur mycket du tagit i och vad du faktiskt gjort. En blandning av de två exemplen kan däremot ge riktigt matnyttig information. 

Det viktigaste är att du hittar ett sätt att skriva på som du trivs med. Du bör ha med aktivitettidintensitet, vart du tränat och hur det kändes. Skriv digitalt eller för hand.

Vissa väljer att dela med sig av sina träningsdagböcker, andra bloggar vilket kan ses som en lång träningsdagbok i sig. Andra håller ett stadigt grepp runt sin stängda dagbok som innehåller framfångsrecept som minsan ingen annan ska få baka sin cykelkaka av. Jag har fått tillåtelse att dela med mig av en alldeles fantastisk träningsdagbok. Kan du utläsa någon formtoppning eller lärdom? 

TRÄNINGSDAGBOK 

3 Nov 2014 Löpning (40 min)

Första efter sjukdomen. Det gick rätt bra faktiskt. Känns jättebra efteråt.

5 Nov 2014 Löpning (35 min)

Vanliga rundan. Det gick svinbra. Mycket bättre än förra gången.

7 Nov 2014 Vanliga rundan (35 min)

Mycket spänningar runt hals och nacke. Har jobbat hela dagen. Bra pannben som vanligt. Tänkte ta macka och öl men det blev en regnig löprunda först. Fortfarande stark utveckling framåt sedan sjukdomen. Bättre kontroll och snabbare överlag. Något längre också.

10 Nov 2014 Vanliga rundan (35 min)

Något tyngre än förra gången. Lättade upp mot slutet.

25 Nov 2014 Löpning (40 min)

Inte bra ur ett träningsperspektiv men bra ur välmåendeperspektiv. Solen sken dessutom på första passet på månader. Precis som förra gången var jag hängig dagen innan passet och fick släppa av i mitten av passet. En hel del spänningar i kroppen släppte. På slutet hittade jag ett bra löpsteg som inte var så snabbt men mkt energieffektivt.

30 Nov 2014 Löpning (1 h 20 min)

Tog det lugnt i början och blev sugen på att springa långt. Det gick bra. Jag ökade och hittade en kille som sprang rätt fort att springa om på slutet. Det var rätt kul som vanligt.

2 Dec 2014 Löpning (35 min)

Segt i början från förra passet. Spec. i vaderna. En kille joggade ifatt mig (händer typ aldrig). Precis då kände jag svettdroppen i pappan som säger att jag är uppvärmd. Höll ifrån honom på typ 10 m avstånd. Sen kom en liten nedförsbacke och jag justerade löpsteget. Borta! Jag som tänkte det kunde bli lite race... Mitt alias är flying fatso. På slutet såg jag en kille typ 150m bort som höll på att ta in på en annan kille. Han kom om och var säkert nöjd, sen kom jag och sprang om den snabba också. Knäckt!

6 Dec 2014 Löpning (1 h)

Det tog typ halva passet innan jag hittade rätt löpsteg av nån anledning. Sen gick det fortare.

12 Dec 2014 Löpning (1 h)

Lagom långt fredagspass i lagom tempo

24 Dec 2014 Löpning (1h)

Intervaller typ

30 Dec 2015 Testcykel (1 h 20 min)

Kul rakt igenom. Körde styrkeintervaller på slutet lite spontant.

31 Dec 2014 Testcykel (40 min)

Sålde tvn mitt i passet

2 Jan 2015 Löpning (35 min)

Fett taggad. Körde fort som fan. Ville stanna. Kom överens med mig själv att jag fick stanna om jag lyckades få jättemycket syra i stora backen. Fick veva som faen för att lyckas. Ett par med hundar kollade på mig för de hade nog inte sett nån med det flåset och den hastigheten i den backen förut. Fett mycket syra på toppen tillslut. Fett nöjd. Efter typ 30 sekunder kom jag på att jag hade en bra bantid på gång så jag började springa igen, inte för att jag klockar bantiderna. Det är psykisk bantid;) Tog en lång högfartsintervall där det sluttar nedför på slutet.

Övrigt: Varför finns det inte emojer i träningsdagboken jag vill göra en som skrattar och gråter samtidigt. Jag ska be fler att slå sina mentala bantider!

5 Jan 2015 Testcykel (19 min)

Världens yberpass. Hade kort om tid så att jag tog en snabb uppvärmning och fläskade på allt vad jag orkade sen. Svetten sprutade och sen var jag skakig i typ en timme efteråt.

6 Jan 2015 Löpning, vanliga rundan (35 min)

Jobbigt när jag lyckas slappna av i andningsmuskulaturen innan passet för att då går det så jävla fort. Det är psykiskt jobbigt för att jag tror inte att jag kan springa så fort men jag kan ändå trycka på mer hela tiden.

13 Jan 2015 Löpning (45 min)

Mycket isigt. Kul! Höll på att dra världens vurpa på målrakan. Skrev tenta precis innan. Jag var snabb.

17 Jan 2015 Migränjogging

Fick migrän och tog en jjoggingtur när jag började kvickna till

31 Mars 2015 Löpning (35 min)

Flying fatso är tillbaka i spåret efter längre sjukdom. Han tar alla ingen tar honom.

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2016-01-05 13:08


Cykeltomtegröt och bakfickefika

Men cykeltomten behöver också mat på sina distanspass, så vilken gröt ska vi ställa ut på trappan en tidig helgförmiddag? Här kommer några tips på grymma hjulfrukostar och bakfickefika till cykelpasset.

Cykeltomtegröt (10 min)

Cykeltomten gillar också gröt och han önskar sig pepparkakssmak. 

1,5 dl havregryn (eller blandade gryn)

2 krm pepparkakskrydda

2 msk honung

ca 3 dl vatten

Salt

Russin


Topping: solrosfrön, gojibär (tomten gillar röda bär) och någon typ av mjölk (djur- eller växtmjölk).

Instruktioner: Koka ohämmat ihop allting i en kastrull. Lägg minutiöst ut toppingen i ett mönster som matchar julstämningen.

Låt gröten umgås med en grov smörgås med något av dessa pålägg:

1. Avocado, keso och örtsalt

2. Kalkon, philadelphia ost, paprika och groddar

3. Stekt eller kokt ägg


Piff och puffs distansgröt (15 min)

Piff och puff älskar nötter, det gör även en kropp som ska cykla långt. Till dem ställer vi ut nötgröt.

0,5 dl havregryn

1 dl bandade nötter (mandel, hasselnöt, walnötter) välj till eller välj bort valfri nöt

1 msk krossade linfrön 

1 dl mjölt (djur eller växt)

1 msk vatten

2 ägg

1 banan (eller byt ut detta mot valfri frukt/bär)

Mixa eller mortla nötterna till små bitar tillsammans med din faxoritkrydda (Kanel/kardemumma/vaniljpulver eller ingefära). Häll upp mjölk och knäck äggen i en skål. Vispa samman. Mosa bananen och vispa ned även den i ägg/mjölksmeten. Rör samman allting (tillsammans med nötblandning + havregryn) i en kastrull. Koka till bra konsistens. RÖR OM hela tiden för att inte ägget ska bli... Let's face it - äckligt. Garnera med valfria bär. Lägg gärna till en god macka eller stor fruktsallad.


Rudolfs morotskake-bar (30-40 min)


Rudolf gillar som resten av tomtens renar morötter. Jag gillar morotskaka, så om jag kan få det på en cykeltur är jag överlycklig. Kan jag inte få det så äter jag gärna lite på Rudolfs morotskake-bar.

 • 5 dl havregryn

 • 2,5 dl vetemjöl

 • 2,5 dl råsocker 

 • ca 1,5 dl riven kokos (uppblött) 

 • ca 1,5 dl pekannötter eller valnötter (hackade) 

 • ca 1,5 dl russin eller annan torkad frukt 

 • 2,5 dl riven morot

 • 2 tsk kanel

 • 2 tsk muskot

 • 1/2 tsk bikarbonat

 • ca 2,5 dl rapsolja eller annan neutral olja

 • 3 ägg

 • 1,5 dl krossad och avrunnen ananas 

 • Lite honung på toppen (om man vill)

Värm ugnen till 175 grader. Använd en ugnsform på ca 20*30 cm. Lägg bakplåtspapper i bottnen (och på sidorna om det går). Blanda ihop havregryn, mjöl, råsocker, cocos, nötter, russin/torkad frukt, morot, kanel, muskot och bikarbonat i en stor skål.  

Vispa samman äggen i en separat bunke. Tillsätt olja och fortsätt vispa. Häll mixen över de torra ingredienserna. Tillsätt sedan den avrunna ananasen. Bre ut i ugnsformen och baka  ugnen i 30 min. Låt svalna och skär sedan upp kakan i portionsstorlekar. Kakan går jättebra att fysa. Linda gärna in bitarna i lite plastfolie så att de är klara att rycka för cykelturen. Förvara de du tänkt äta inom snar framtid i kylskåpet i en låda.

Trillingnötens återkomst (10-20 min)

1 dl jordnötssmör

0,5 dl riven kokos

2 dl hasselnötter och mandla (eller annan valfri nöt)

0,5 dl sirap (gärna mörk)

1 dl russin eller tranbär

0,5 dl kokosflingor

1-1,5 dl havregryn

Hacka nötter medelgrovt. Värm jordnötssmör och sirap i en kastrull. Tillsätt de hackade nötterna, kokosflingorna, havregryn och russin. Häll ut på bakplåtspapper. Låt svalna och skär upp. Förvaras på samma vis som Rudolfs morotskake-bar.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-12-12 12:50


MerAnnie Söderberg

Annie Söderberg är tränaren som efter sin universitetsutbildning i idrottsvetenskap ägnar 100 % av sin tid till cykling och prestationsutveckling. Annie tränar både motionärer och de som idag räknas till världseliten.

Arkiv

 1. > Juni 2016
 2. > Februari 2016
 3. > Januari 2016
 4. > December 2015
 5. > Juli 2015
 6. > Maj 2015
 7. > April 2015
 8. > Mars 2015
 9. > Februari 2015
 10. > September 2014
 11. > Augusti 2014
 12. > Juni 2014
 13. > April 2014
 14. > Mars 2014
 15. > Februari 2014

Mest lästa

Kategorier

 1. > Cykelhistoria
 2. > Cykelvasan
 3. > Freeride
 4. > Kost och näringslära
 5. > Landsväg
 6. > MTB
 7. > Tävlingar
 8. > XC

Etiketter

 1. > #MyBicycling
 2. > Bicycling
 3. > Mental träning
 4. > Mountainbike
 5. > Resa
 6. > Tjej
 7. > Träning
 8. > Tävling

Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser