Calle och Wengelin på Cape Epic | Bicycling.se
Annons

Calle och Wengelin på Cape Epic

Cape Epic DONE!

Etapp 7 och dag 8 av det stentuffa Cape Epic är nu över. Riktigt skönt att vi för det första tog oss igenom överhuvudtaget med tanke på mitt skick veckan innan loppets start. 

Etappen startade i Oak Valley där vi basat senaste 3 nätterna och nu genom en 5 km mästerstart för första gången. Det var en krasch efter någon kilometer som vi båda lyckades undvika, dock var fjolårsvinnaren Karl Platt indragen och fick besöka sjukhus efter mål. Vi ligger inledningsvis båda bra positionerade och var precis bakom ledargruppen efter första stigningen när jag (Calle) får in en pinne i hjulet och behöver stanna för att dra ur denna och sätta rätt kedjan. Ett antal svischar förbi och vi får börja om och jaga. Som tur är har jag en uppåtgående trend formmässigt som tillåter mig (och Mattias) att gasa mer. Vi passar snabbt en grupp, drar ifrån och hamnar sedan själva i ingenmansland på platta grusvägar och sedan till dagens klättring Franschoekpasset som jag kört på träning ett gäng gånger, vilket hjälper. 

Efter ytterligare en kall morgon så är det nu stekhett med öppen tröja, dammigt och snustorrt. Vi matar på bra och kommer med ca 10 km kvar ikapp Topeak 1 & 2, som vi kör om direkt och rullar sedan i mål på Val de Vie som 14:e lag på etappen och blir och med detta 15:e lag i totalen. Riktigt skönt och en lättnad att äntligen få komma i mål. Det har varit en väldigt tuff vecka och lite onödigt tufft för mig med min krasslighet inledningsvis. Så med tanke på det så är vi väldigt nöjda och vi känner att vi gjort vad vi kunnat med det vi hade denna vecka. Vi har också lyckats undvika punkteringar, krascher, kroppar som ger upp och andra saker som händer många runt om oss. Så lite stolpe in har vi ändå. För en reflektion vi gjorde var ju att det gäller att just ha lite stolpe in och inte krascha, punka, hålla sig hel, inte slarva med mat och dryck både under etapperna och resten av dagen mm. Allt har betydelse efter 8 dagars hårt tävlande. Vi måste också ge ett stort tack till vårt support crew, Kjelle och Janne som byggde campet, handlade, lämnade tech zone-lådor, reservhjul, langning, skötte anmälan, team managers möten etc. så vi kunde koncentrera oss på att bara försöka cykla fort. 

Vi har haft en kul men hård vecka som gav mersmak ändå. Hur bra kan vi köra om vi kommer ännu bättre förberedda? Eller i alla fall 2 helfriska grabbar:) 

Vi hörs till nästa äventyr kanske // Calle

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2017-03-28 23:02


Cape Epic etapp 6

Idag var det alltså dags för "Queen stage", 103km och ca 2800 höjdmeter skulle avverkas såhär näst sista dagen av Cape Epic.

Dagens klättring kom tidigt i racet, det var skönt att få den avklarad tidigt. Vägen upp till toppen var inte den lättaste, den bestod i stort sett av lösa stenar och djup sand utan något riktigt bra spår så det blev en del zick-zackande upp. Vi hittade ett bra tempo och rullade på precis som vi gjort de andra dagarna. Det funkade fint även idag då vi körde ikapp och förbi många av de stora teamen. Det är många som är trötta nu, även jag, och det märks ute på etapperna. Det spricker av lite här och där pga lite alla möjliga anledningar så det gäller att vara vaken på vart ens team-kompis finns med någonstans.

Efter att slitit runt på många steniga och sandiga vägar idag belönades vi med lite fin stig igen så det var kul! En grej som är lite speciell här nere är att det inte varnas så mycket för saker som är lite kluriga så det blir rätt spännande emellanåt. Vi skulle till exempel under en bro idag som var sjukt låg, ni som har kört Finnmarksturen och tycker det är lågt i tak när man passerar under vägen där så kan jag säga att det här var snäppet värre. Fick nästan lägga mig platt på överröret för att inte skrapa i ryggen...
Vi rullade i mål på 10:e tid för dagen, så ännu ett steg framåt! Imorn går sista etappen, då ska de sista krafterna bort så jag kan lämna det här landet tom på energi. Det sägs att den ska vara ganska lättrullad och att tiden kanske hamnar runt tre timmar, de lä visa sig. Så mycket som det händer på etapperna här så gäller det att hålla ihop hela vägen in i mål.

Imorn verkar det bli sovmorgon också, har stigit upp 05:00 varje dag med start vid 07:00. I början av tävlingen var det 23-24 grader redan klockan fem men i morse var det bara fyra grader, det var kallt! En annan kul grej här på mornarna är att alla väcks av en,eller flera, gubbar som spelar säckpipa. Så vaknar du inte av ditt alarm vaknar du garanterat tack vare dom ;)

Det var allt för idag, imorn är det sista rycket innan vi får vila på planet hem måndag/tisdag!
/Matthias

Foto: Kjell Friberg

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2017-03-25 19:25


Cape Epic Etapp 5

En dag till, en dag mindre - Etapp 5.

84 km och 2100hm idag. Det var mycket fin stigåkning på dagens etapp som rörde sig runt mtb-meckat Grabouw och med start och mål i Oak Valley. Campet här är mycket bättre och allt är närmare (mattält, massagetält, toa, duschar).

Dagens etapp började i högt tempo direkt från starten kl 7. Klättring direkt från start och mina ben var katastrofdåliga och Matthias får vänta in mig.. Vi tar det lite piano ett tag och försöker inte stressa, vilket verkr vara nyckeln och en bra strategi här. Jag kommer sedan igång efter 45 min-1 timme och vi börjar plocka lag som punkat och/eller blivit krispiga. 

Sedan följer grymma vyer i soluppgången och ännu grymmare stigar resten av etappen. Vi blir faktiskt lite överraskande 11:a igen och klättrade till en 16:e plats i totalen. 

Imorn är det dags för kungaetappen med den beryktade klättringen "Groenlandberg". Vi trummar vidare och laddar för nästa sista etappen.

Videorapport från dagen kommer imorn. 

Foto: Kjell Friberg

Hörs /Calle 

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2017-03-24 19:11


Cape Epic etapp 4

Då var det tre etapper kvar av Cape Epic.

Idag hade vi en grym dag, till skillnad från igår var vi länge med framme i täten. Vi hängde på fram till 80km sedan fick vi släppa iväg de andra. Vi hittade ett bra tempo efter det och plockade några placeringar in mot mål. 

Cape epic är en grym tävling och jag trivs bra såhär långt! Benen börjar ömma lite men så länge dom fortfarande gör som jag vill så är det skitsamma ;) 

Imorn väntar 84km och 2100 höjdmeter, det sägs att det ska vara mycket stig och att det är de bästa stigarna i Sydafrika, vi får se. Idag fick vi ett smakprov på stigarna här i trakterna in mot mål och är morgondagens stigar i närheten av lika bra så blir det lätt att att ta sig uppför alla backar... ;) 

/Matthias

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2017-03-23 19:30


Cape Epic Etapp 3

Hello Africa! 

En fantastisk fin och varm (igen) etapp om man tittar på banan för dagen. 78 km och 1650 hm fördelat på mycket fina och single tracks som slingrade sig på bergssidor, uppför, nerför och på platten i skogen. Och dammigt. Väldigt dammigt. Så att man tuggade brunt damm och glasögon dammade igen. Men som sagt riktigt frän bana och det hade varit ännu fränare med ett par snärtiga ben till detta. 

Jag ( Calle) hade dock en lite tyngre dag och rätt kraftlösa ben idag. Enget pang direkt utan vi cruisade på och fick en fin resa utan större problem. Jag kräver nog lite för mycket av en precis kry kropp i detta världselit-sällskap, och med tanke på att jag dagarna innan start inte trodde jag skulle kunna starta. Men jag känner mig kry nu i allfall och hoppas kunna gasa lite mer på någon etapp. 

Imorrn väntar den längsta etappen med sina 113 km och 2100 hm. 

// Calle 

Ett par bilder från dagen.

Foto Jochen Haar / Kjell Friberg. 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2017-03-22 21:00


Etapp 2 film

Här kommer den dagliga filmrapporten. Fast från igår, etapp 2. Rapport + film om etapp 3 är på G.

https://www.youtube.com/watch?v=Sbv1v2Hm3sQ

/ Calle 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2017-03-22 12:54


Första "riktiga" etappen, Hermanus-Hermanus

Idag gick starten vid 07:00, inte alls så hetsigt som det brukar vara när jag är utomlands och tävlar, men då skulle vi ju köra 101km också så det kan nog ha fått de flesta att avvakta lite.

Dagens etapp var varm och grymt fin! Glad att vi startade så tidigt som vi gjorde så vi slapp köra dagens tuffaste klättring i den värsta hettan. Det var en stig-klättring på 3,5km där några partier hade över 20% i lutning som bestod av stenar och sand..

Tävlingen flöt på fint förutom min pyspunka på framhjulet som vi blev tvungna att stanna och fylla på 3 gånger, rullade i mål som 28:e lag. Imorn väntar 102km och mer värme så då åker solkrämen på under airmesh-tröjan från Bioracer ;)

Har lite dåligt med el till alla våra prylar så därför kan uppdateringarna bli lite haltande, men vi gör vad vi kan. Nu är det dags för middag!

/Matthias 

Foto: Kjell Friberg 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2017-03-20 17:08


G-Spot Trail!

Calle // Efter ytterligare ett par dagar i ett varmt Stellenbosch är vi nästan framme vid starten av Cape Epic. Imorgon söndag smäller det till med prologen på 26 km. Vi ska snart dit nu så återkommer ikväll med ett par bilder från Meerendal och prologbanan. 

Jag är kanske snäppet piggade i kroppen nu efter några dagar med antibiotika. Dock inte mycket och jag försöker ta det riktigt lugnt med helvila och väldigt lätt cykling. Inte alls så jag ville starta Cape Epic men det är som det är och jag gör vad jag kan. Det är dock inget snack om vem som kommer få dra mest av oss. Om man säger så:) 

I förrgår tog jag med Matthias med bort till G-Spot Trail här i Stellenbosch. Ett måste om man är här, så jävla kul! Vi åkte också rakt in in några tyskars fotning och fick med oss ett par bilder:) 

Här är ett litet klipp när Matthias jagar mig: https://youtu.be/2TJLL1U1EmU

Foto: Julian Schiemann.

Hörs senare / Calle

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2017-03-18 11:51


Songo.info MTO Champions race

Sådär, då var tävlingspremiären på sydafrikansk mark avklarad för min del.

Startade en bit bak i fältet på välgörenhetsracet som Christoph Sauser dragit igång, det går på en jäkligt speciell bana genom en av kåkstäderna här i Stellenbosch. Vi körde 30min + 3 varv, första halvan av tävlingen var riktigt hetsig samtidigt som man fick hålla ögona öppna för att inte köra på någon av alla människor som sprang/gick på banan. Det blev några stopp ändå då en hund blockerade vägen för oss påväg in i en gränd, sen var det också lite höns i vägen vid några tillfällen, annars flöt tävlingen på fint.
Andra halvan hittade jag ett bra flyt och kunde trycka på lite till, allt gick bra tills vi hade ca 200m kvar av sista varvet då jag gick i backen rätt rejält. Framhjulet gled troligtvis undan och jag landande på underarmarna som jag sedan gled några meter på. När det väl tog stopp och tittade ner på marken fick jag se att jag just glidigt på jord som bestod till största delen av glassplitter... Avvaktade lite innan jag vågade undersöka hur såren på ena knät och båda armarna såg ut, men som tur var så såg det helt okej ut. Såren är inte alltför djupa och jag verkar ha klarat mig från allt glas.
Fick kliva av tävlingen och gå sista biten ner mot mål där jag hittade en ambulans bredvid banan som jag fick lite hjälp av. Deras jobb var dock sådär så fick leta upp en klinik senare på kvällen där jag fick bättre hjälp så nu ser såren helt okej ut.
Var ut och testade kroppen idag, verkar inte vara några större fel så det är bara att ösa på!

/Matthias

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2017-03-16 21:49


Framme i Stellenbosch inför Cape Epic

14:e upplagan av Cape Epic 

Calle Friberg & Matthias Wengelin - Team Bioracer Apollo Sports 

8 dagar, 700 km, 15 000 meters klättrande, 650 team med 1300 deltagare. 

Vi har nu efter ett dygns resande äntligen kommit fram till Stellenbosch i Sydafrika där vi kommer basa fram till loppets start på söndag. Resan flöt på fint via Dubai och sedan vidare till Kapstaden. Vi träffade på mästerfotograf Matthias Fredriksson på samma plan som skulle ner och vara med på Scott Srams Team Presentation. Annars inga överviktsstraff, missade plan eller glömda pass. (saker som har hänt). 

Stellenbosch är ett fantastiskt ställe i västra kapprovinsen där jag och flickvän Lisa Nordén tillbringade ett par månader förra vintern, så ser verkligen fram emot att komma tillbaka. MTB-åkningen här är hur bra som helst. Lite väl varmt är det enda man kan (men inte borde) klaga på här…:) 

Jag har startad Cape Epic 2 gånger innan utan att komma i mål, först 2006 med Philip Tavell och sedan 2016 med Team Contego / Adriaan Louw, så jag är sugen på att ta mig igenom detta nu, minst sagt. Det känns ändå bra att ha kört en del här nere så vi tillsammans kan vara så jag kan bidra med en del tips innan och under racet. Detta är också så mycket mer än en vanlig cykeltävling, mycket logistik som måste funka runt omkring. Mer om vårt support-team i ett annat inlägg.

Jag och Matthias Wengelin har nu teamet ihop oss för detta mäktiga race och kör som Team Bioracer Apollo Sports, med Team 31-1 & 31-2 på nummerlapparna. Loppet är nog det tuffaste

man kan köra med tanke på konkurrensnivån, bansträckning och antal etapper. Kropp och material får mycket stryk så det gäller att köra smart och inte råka ut för krascher, punkor, materialproblem eller en kropp som inte lirar boll. Tyvärr då, har jag nu fått tillbaka en släng av mina krassligheter som jag har dragits med sedan ett par veckor. Träffade en doktor igår som gav mig antibiotika fram till söndag så jag hoppas kråkan i näsan (och halsen/luftrören) försvinner så jag kan vara i någorlunda skick på söndag. Jag skippar därför tyvärr kvällens välgörenhets-race songo.info Champions Race i Kayamandi, i Stellenbosch. Ett häftigt short race med många stjärnor  på plats där jag lyckades bli 3:a förra året. Så jag skickar Wengelin att försvara våra färger så det går säkert bra. Han brukar gilla att cykla snabbt och böka sig fram :) 

Bor gör vi bra denna veckan i en Airbnb-lägenhet i utkanten av stan nära mtb-meckat-Jonkershoek. 

Imorrn berättar Matthias om songo.info Champions Race i Kayamandi.

Vi hörs / Calle

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2017-03-15 14:57


MerCalle Friberg & Matthias Wengelin

Calle Friberg och Matthias Wengelin har teamat ihop sig som Team Apollo Sports Bioracer / Team 31 för att köra Cape Epic. Det kommer bli 8 dagars hårt race, och som att det inte räcker bjuder året på det det tuffaste startfältet någonsin. De kommer blogga och filma så mycket de orkar och har lovat dagliga rapporter.

Arkiv

  1. > Mars 2017

Mest lästa

Kategorier

  1. > Cykelvasan
  2. > MTB
  3. > Profiler
  4. > Tävlingar
  5. > XC

Etiketter

  1. > Absa Cape Epic
  2. > Calle Friberg
  3. > Cape Epic
  4. > Mattias Wengelin

Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser