Annons

Erik Nohlin

23or eller 25or?

Alltså, det här med att folk cyklar runt på cyklar som bara kan cyklas på asfalt känns mer och mer idiotiskt när asfaltsvägar är full av bilar och annat skit som du måste ta hänsyn till, som korrumperar din upplevelse och gör dig ospontan i dina val.

Kommer ni ihåg att folk cyklade runt på 21 mm, ja till och med 19 mm däck haha, det var ju idiotiskt, tänk att det bara är sju år sen, haha, ja jisses.

Vi var nio cyklister som cyklade ut ur stan. En Mtb, en tönn racer och sju cykelkrossar. Turen på sex mil bestod av en inledande och en avslutande mil av asfalt som bröts av så ofta vi kunde. En snedd genom ett buskage, en park, en stig, snedda över en grusplan, över ett dike. Rockenroll. Resten var allt mellan breda grusvägar och branta livsfarliga jordskredspartier som stupar ner i Stillahavet. Vår vän på 23mm däck fick gång på gång lämna gemenskapen för att cykla runt och möta upp oss på andra sidan stigen. Eh, längre fram, jag kommer i fatt.

Kommer ni ihåg att folk cyklade runt på 25 mm, ja till och med 23mm däck haha, det var ju idiotiskt, tänk att det bara är fem år sen, haha, ja jisses.

Jag kommer aldrig köpa en ny landsvägsracer igen. Landsvägsracers med 25or tillhör sporten cykling och den har jag egentligen aldrig velat vara en del av. Det roligaste med cykelsport på landsväg är när proffsens mekaniker med lite tur lyckas klämma in ett par 28or i en arero-rigg kvällen innan Paris Roubaix för att dagen efter limma om tillbaks till 23or. Jag ser framför mig en person som desperat försöker trycka ner sin för stora kropp i ett par 30x30 jeans trots att 34x30 vore det enda rätta och det enda sköna. Landsvägscykling med landsvägsspecifika cyklar känns totalt dött och äntligen ser jag en cykelbransch som vaknar upp i en gryning där lite bredare däck i alla fall diskuteras kring frukostbordet. Alla vet att de där trånga jeansen kommer suga, ändå ligger de där i garderoben och åker fram när det är fest.

Kommer ni ihåg att folk cyklade runt på 30 mm, ja till och med 27mm däck haha, det var ju idiotiskt, tänk att det bara är tre år sen, haha, ja jisses.

Jag har hävdat det i flera år. Ingen behöver 23or, inte ens proffsen. Det är korkat. Proffscirkusen är inspirationen för resten av cyklingsvärlden som tvingas göra som UCI bestämt. En 7000 kronors racer ska se ut som en 70.000 kronors och personen som motionerar på sin cykel en gång i veckan får således och ofta ovetandes cykla runt på en hoj med onödigt smala däck. 90% av cykelmotionärerna behöver 35or, inte 25or och hade inte branschen varit så ängsligt hade alla pendlings och fitnesscyklar haft breda däck. Bredare är skönare, snabbare (ja till en viss gräns) och ser bättre ut. Dessutom kan du göra en bredsladd där du ser en mäktig stig, vända tillbaks och äga den hårt under tre skitroliga minuter på din annars mediokra tur.

En grusväg på cykel är alltid en genväg och du:

Kommer ni ihåg att folk cyklade runt på 35 mm, ja till och med 32 mm däck haha, det var ju idiotiskt, tänk att det bara är ett år sen, haha, ja jisses.

Följ mig på Instagram @hellhommus för inspiration och spridda oförskämdheter. Där kan du även se när jag cyklar med 45or på min cross, 45or på min touringhoj och 45 på min stads och pendlingscykel.

Skriv ut Permalink Kommentarer (4)

2014-12-09 05:46


Black Friday

Många vänner på Facebook uttryckte sin besvikelse över att den nyligen introducerade Black Friday inte var någon ockult satanshistoria utan en anledning för fölk att stå i kö på Elgiganten och aktivt låta sig omslutas av konsumtionens feta fingrar lovandes ljumna erbjudande på saker de egentligen ej behöver. I 'Murica där jag håller till blir det konsumtionskravaller och folk köar i veckor utanför Best Buy, motsvarande Elgiganten för att köpa sin femte platteve. Jag ska på inget sätt klaga. Jag älskar Black Friday även om jag hellre sett att det var en officiellt röd dag för att hylla Satan. Black Friday innebär att folk står i kö inne i stan och cyklister har alla grusvägar och stigar för sig själv en hel helg. Jag blev medbjuckad på en Fuck Black Friday cross runda i bergen norr om stan och det blev en av årets roligaste rundor. Inget blir fel när en runda består av lika delar bredsladd, bärande av cykel och adrenalin. Mer Black Friday, mer, mer, mer.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-12-01 05:20


DEATH IN THE VALLEY DEL 003

Det finns en rad cyklar lämpliga att möta dödens dal på. Äventyrstouring börjar bli stort här över och jag hoppas att fler cykeltillverkare ser trenden och omfamnar den med riktigt vettiga produkter. Cyklarna skiljer sig från en konventionell touringcykel på en mängd plan. En bra äventyrscykel för terräng kan ta sig fram överallt och ljudlöst och skakfritt bära all packning du behöver. Därför är en äventyrscykel inte bara en konventionell cykel avsedd för jämna underlag utrustad med dubbdäck.

Vi cyklade alla fyra på Specialized AWOL's, i praktiken en mountainbike i stål med bockastyre och fästen för all världens pakethållare och flaskor. Geometrin är ritad för att kunna färdas långt i all terräng. Sittställningen är fokuserad på stabilitet och komfort. Styret är brett och när du ligger nere i bocken på en stökig stig med full packning känns det fortfarande tryggt. AWOL kan ta 50 mm breda däck och lämpar sig både som klassisk touring på blandat underlag samt riktigt stökig skit. Skivbromsar är ett måste precis som djupa och breda fälgar.

Svensken älskar ordet hybrid. Alla pendlingscyklar med rakt styre beskrivs som hybrider och vad som anspeglas är för mig en felaktig koppling mellan en racer och en stadscykel. Ska vi snacka hybrider här bli en AWOL en superäventyrshybrid. En blandning mellan en touringcykel, stadscykel, racer och en mtb men det slutar inte här. Hybridens egenskaper fortsätter med att jag satte på 45mm slicks och korsade Europa under Transcontinental Race på samma cykel som jag nu korsade Death Valley med. Jag har pendlat med den på 35mm slicks och skärmar, satt på rakt styre och superdubbade 48mm däck och kört mtb samt vintercyklat med med dubbdäck på blankis och korsat Oregon under The Oregon Outback. Nu börjar det lukta riktig hybrid och smäcker du dit ett "äventyrs" framför hybrid får du vad svensken skulle kalla en bikepacking cykel. En cykel som är så mångsidig att den klarar av de flesta typer av cykling oavsett terräng.

Nu jobbar jag på Specialized och är designern bakom AWOL och för att vara lite mer sjysst måste jag nämna framförallt Salsa som länge utvecklat bra cyklar och utrustning för denna typ av cykling. Salsa är ett mer äventyrsfokuserat märke än den finnige storebrorsan Surly (båda ägda av QBP) Surly gör enkla och vettiga stålcyklar som passar bra som ett insteg till äventyrscykling och kan liknas vid en Volvo 740 i stil och finess vilket naturligtvis är grymt om man gillar cyklar och bilar som är designade med en blyertspenna och 30 cm linjal, Salsa har mer finess samt ett högre pris. Jag cyklar själv på en Surly Crosscheck (kopparmärra) och har alltid älskat den för sin enkelhet och vettiga pris. Det finns en rad andra märken att nämna. Connaisseurerna Rivendell för att jag inspireras av deras valda utanförskap och egna tolkning av äventyrscykling för stofiler, On-one för nybörjaren till all typ av cykling men inte mer än så, typ Willys stormarknad i cykelform. Det finns en massa andra också men gör mig en tjänst. Slå en Googling på "bikepacking". Här kommer du också se att om du vänder på steken och istället investerar dina tusenlappar på väldesignade väskor, kan du fortsatt cykla på din vanliga Mtb. Plånboken bestämmer tillslut samt vilken färg du gillar. En för mig specialdesignad äventyrscykel från English eller Stinner står högt upp på önskelistan.

Att äventyrstoura eller bikepacka är för mig en optimerad form av färd. Packar jag ultralätt kan jag knäcka 25 mil grusväg på en dag och ta mig fram överallt. Packar jag tungt är det fortfarande mer intressant än en konventionell touringhoj då det i princip inte finns någon begränsning på var du kan ta dig fram. Att vandra kanske slår äventyrscyklingen som färdsätt men då går jag miste om fartupplevelsen samt att 4 mil med full packning är långt som fan när du går och tar en hel dag.

Jag kör på en Specialized AWOL Transcontinental i Reynoldsstål med en egenutvecklad bakre svingarm för kedje/remmspänning som möjliggör att du kan köra med navväxel, enväxlat eller fastnav. Jag kör med en kombination av Alfine Di2 11 växlat och bältdrift och tycker det är toppen. Till våren kommer en modell som är Rohloff-kompatibel. Mina bromsar är hydrauliska och växlarna helt elektriska. Nackdelen med systemet är att det inte går att laga själv om det skiter sig. Fördelen är att jag under 1000 mils cykling på systemet inte ens ägnat det en tanke, inte skruvat ett varv, ställt in en växel eller smort en kedja. Det är dock dags att serva navet samt byta batteri, det senare sitter i sadelstolpen och laddas via min Supernova The Plug av navdynamon som också ger mig el till gps, pannlampa, batteripack, smartphone samt fram och baklampa. Kör jag heldagar på cykeln behöver jag ladda batteriet en gång i veckan och det tar en timme. En annan stor fördel med navväxel är att du inte har en utskjutande bakväxel som vill brytas av när du kör in i en stubbe på en smal stig. Alfine har 11 växlar med eller utan el och Rohloff har tusen växlar om du kan betala för dig.

Min hoj är utrustad med två Surly Nice Racks, de stöddigaste pakethållarna på marknaden. Vikten är en klar nackdel för de flesta men väger du ett Nice Rack mot ett lättviktsrack och lägger på tyngden av att stå i dödens dal med en sprucken lasthållare, blir det ett enkelt val. Blackburn och Salsa gör också hållare för äventyscykling, Tubus är stora och bra men bara för asfalt och jämn grus. Väskorna är av mig designade Specializedväskor med Ortliebs QL3 system, det enda av Ortliebs system som lämpar sig väl för äventyrscykling i terräng. Glöm deras Q1 och Q2 fästsystem för annat än asfalt. Du kommer bli galen av skakandet och ledsen när de går sönder. Specializedväskorna är luft och vattentäta och designade för mycket hårda förhållanden. Oftast behöver jag inte mer packvolym än 30 liter (15l/st) När Death in the Valley planerades bestämde jag mig för att köra med 4 väskor på sammanlagt 60 liter och fördela tyngden av vattnet jämt på cykeln.

Ska du köra riktigt stökig terräng och vill att cykeln uppträder som en vanlig hoj eller köra ultralätt med en konventionell cykel utan pakethållare, är ramväskor att föredra. Vi körde en kombination av panniers, ram och sadelväskor. Apidura, Revelate och Porcelain Rocket är alla märken jag litar på. Ofta kör jag med två tyngre framväskor / panniers som hänger lågt och tar den största vikten så som vatten, mat och kök. Kläder, sovsäck och liggunderlag får plats i den stora sadelväskan. Nackdel med Apidura och Revelate är att storleken på väskorna gör att de svajjar tråkigt när du klättrar eller står upp på cykeln. Av samma anledning gillar jag inte att cykla med ryggsäck under heldagar på cykeln. Bet blir bara svettigt och bökigt. Istället har jag en en kombination med en korg och ett lastnät fram på cykel. Här kan jag enkelt nå allt jag behöver spontant under färden så som karta, solskydd, snask, plånka och kamera.

När allt kommer till kritan handlar äventyrscykling om nyfikenhet. Att lämna jämna vägar och ge dig ut i naturen. Du kan spendra tusen timmar på forum och läsa om allas subjektiva sanningar men den bästa skolan kommer alltid vara att de dig ut i skogen och misslyckas. Efter 4 år som hängiven äventyrscyklist lär jag mig fortfarande nya saker varje tur. Andras sanningar behöver inte vara dina. Bara du kan veta vad du gillar. Gör det!

Skriv ut Permalink Kommentarer (4)

2014-11-29 19:01


DEATH IN THE VALLEY DEL 002

Se dödens dal som en glödande gjutjärnspanna. De djupa dalarna kantas av höga berg och stora delar av nationalparken ligger under havsytan. Bergen du måste över för att komma ner i dalen snittar 2-3000 meters höjd och är av den mer spektakulära typen av unga bergskillar. Inte släta svenska gamgubbar till högfjäll utan spetsiga små elaka jävlar med snö på toppen trots att temperaturerna nere i botten på dalen på dagen är stekheta. Naturen är inget annat än extrem i dödens dal. Oerhört oförlåtande och skoningslös. Det finns flera stora utmaningar med att cykla osupportat i denna gjutjärnspanna, jag går igenom dem i varsin post.

Det finns inget vatten i Death Valley. Så enkelt är det. Har du tur, efter en snörik vinter, kan du stöta på smältvattenfåror under några veckors vår där du kan filtrera vatten men skulle detta hända är chanserna ändå högre att vägarna till smältvattnet spolats bort av det samma. När folk pratar om att vägen spolats bort ska du lyssna. I Death Valley finns det nästan bara "Jeep Roads", enormt taskiga grusvägar, snarare en bredare form av åsnestigar och spolas de bort är de borta. Som om öknen en gång per år återtar sin ursprungsform som det var innan människan kom dit. Senhösten är en bra tid att cykla i Death Valley då temperaturerna är hyffsat sansade. Under vintern är de flesta passen in i dalen stängda då det inte förekommer någon snöröjning. Våren är vacker, temperaturen sansad och öknen står under några veckor i full blom men det finns fortfarande inget vatten.

Vi cyklade alla fyra med 4 gallons vatten, en säck i varje cykelväska. Vattenbristen är anledningen varför så få cyklar i detta helvete till paradis. 4 gallons är 15 liter och 15 kilo dödvikt som inte ens med alla pengar i värlen går att göra lättare. Vi planerade vattenförsörjningen efter 4 dagars cyklande, 3,8 liter per dag inklusive frukost, middag och vatten för hojandet. I bilen hade vi en 40 liters dunk att komma tillbaks till som säkerhet. Den enda räddningen om ditt vatten tar slut är förhoppningen att du ska stöta på ett terrängfordon som har vatten över men så är sällan fallet. Vatten är hårdvaluta i öknen. Utöver drommedarpåsarna hade jag tre cykelflaskor med sött och salt i samt en Cammelbackväska på två liter.

Jag är extra känslig för uttorkning med en historia som njurstenspatient så är det något jag inte fuskar med så är det drickandet. Jag cyklar hellre dödshungrig än törstig. Frågan är då. Om kroppen behöver en viss mängd vatten. Ska jag köra på frystorkad mat och addera dricksvatten eller ska jag kånka på riktig mat med vattenhalten bibehållen. Frystorkad hommus eller riktig hommus. Vattenhalten och vikten kommer blir den samma. Som vegan är det svårare att hitta god frystorkad mat så jag beslutade mig för att köra en blandning. Riktigt jordnötssmör och tortilliabröd som aldrig blir gamla är perfekt frukost tillsammans med klibbig och söt havregrynsgröt. Lunchen skippar jag alltid på cykelväventyr och håller mig istället med torkad frukt och nötter i kombination med bars och Sin Dawgs. Till middag körde jag en hydreringskur som kombinerade vatten och mat. Två buljongtärningar, torkad svamp, torkade gröna bönor ramennudlar och en kryddblandning på salt, chilli och peppar blir en toppen middag som värmer gott och återställer vätskeballansen något. Kaffe är något jag gärna unnar mig en liten köpp på morgonen. Vissa saker ska man inte skippa. Man behöver alltid ett litet treat då allt annat är så frugalt. Om detta är en kopp, en ruta choklad eller en sup Bourbon, jag unnar mig. Både kaffe och sprit har en uttorkande effekt så jag vill understryka att det handlar mer om läppjande än gulpande och supande.

Nätterna i Death Valley är kalla, likaså de långa timmarna efter det att solen gått ner. Då dalen omringas av höga berg försvann solen redan vid 16.30 och skuggorna blir strax iskalla. Temperaturen sjönk ner till 5 grader redan efter någon timme och att fortsatt dricka när man inte svettas längre är svårt, det vet ni som cyklar på vintern i Sverige. Hur väl jag än dricker, vaknar jag ändå upp på morgonen och känner mig uttorkad. Att vi till slut hittade fram till Saline Hotsprings, en oas med skållheta termaliska källor gjorde inte saken bättre. Efter en tretimmarssejour i källan är man så torr i märgen att jag kan känna njurstenarna växa. Ett njurstensanfall i öknen, nej fyfan. 15 liter vatten är ingen dum ide.

Måste springa och dricka en liter vatten men jag måste nämna att jag var helt utan vatten de sista tre timmarna tillbaks till bilen under dag 4. Mer om det och cykeln i del 3

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-11-22 20:38


DEATH IN THE VALLEY DEL 001

Tiden går, men det skiter Death Valley it. I cirka ett år har jag planerat och drömt om att cykla i denna mytomspunna dal. Månaderna går, tiden flyger förbi, snart en månad sen jag gjorde ett inlägg på bloggen, snart ett år sen tanken på dödens dal kom upp. Det var lika bra att bara bestämma ett datum och spika avresetid med ett gäng vänner. Det skulle vara hårt, på rätt sida döden men med en liten bismak av den. Att cykla genom Death Valley under sommarmånaderna är bara korkat. Femtiosju grader är värmerekordet, världsrekord i atmosfärisk hetta, och dagstempen är sällan under 40 grader större delen av året. På vårkanten smälter snön och sköljer bort alla vägar så senhösten såg ut att vara optimalt för en expedition.

Vi körde från Specializeds högkvarter i Morgan Hill. Sean Estes och jag från Specialized, Garrett Chow och Dylan Buffington från MASH SF. Fyra starka cyklister helt ovetandes om vad som var att vänta. Det var en del av planen, att inte veta allt. Äventyr dör sakteliga ju mer du pluggar på ämnet. Idag går det att göra en gps-fil och följa den slaviskt med väganvisningar, du kan kolla var enda kurva och utsikt på Google maps. Det går till och med att testcykla hela rutten virituellt med Google Earth redan innan du ens varit där. Dödstrist. Finns det inga hål i planen kan du lika gärna åka på all-inclusive till Egypten. Detta var all-exclusive, Death Valley planen var full av hål. Det var perfekt. Karta, kompass, sol och stjärnor. Det var vår navigation.

Fyra AWOL äventyrscyklar med olika uppsättning satt fastspända på bussens tak. Jag hade min Full Nuke Peakock Transcontinental AWOL med Alfine Di2 navväxel, bältdrift och 4 tunna AWOL cykelväskor, panniers, på sidorna. Sean körde en AWOL x Poler med SRAM 2 x 10, en fram pakethållare med 2 Poler väskor samt en stor Apidura sadelväska och en ramväska. Dylan hade en liknande specifikation och packning på en AWOL Comp och Garrett en AWOL Transcontinental med 4 Ortlieb väskor.  Två timmar efter midnatt befann vi oss på 2500 meters höjd på kanten till Death Valleys nordvästra kant. Vi slocknade i bilen i väntan på soluppgången.

Var och en av cyklarna bar på cirka 12 liter vatten, frukost, middag och snacks för 3 nätter och fyra dagars osupportad cykling. Kök, tält och varma kläder, allt packat och ompackat ett dussin gånger för att spara vikt, omresonera viktigheten och ta bort allt onödigt. Vatten är vatten och väger alltid ett kilo per liter, det är inget att göra åt. Ska jag packa frystorkad mat och addera vatten eller kånka på riktig mat med vatten i. Stor eller liten kniv. Ta med en extra titan bunke eller laga mat i kaffekokaren. Skippa kaffet helt kanske. Kalla och lätta sovsäcken + enmanstält eller varma sovsäcken utan tält? Väderleksrapporten lovade torrt, blåsigt med temperaturer mellan 30 plus och minus 2 varje dag.

DAY 01 DEATH VALLEY RD – SALINE HOT SPRINGS

Distance 40 miles

Altitude range 6493 feet (1142 to 7635 feet)

Total climb 2405 feet

Total descent 7979 feet

DAY 02 SALINE HOT SPRINGS – RACETRACK PLAYA

Distance 35 miles

Altitude range 2769 feet (1142 to 3852 feet)

Total climb 3497 feet

Total descent 1180 feet

DAY 03 RACETRACK PLAYA – LAST CHANCE MTN

Distance 53 miles

Altitude range 2881 feet (2080 to 4961 feet)

Total climb 3537 feet

Total descent 3675 feet

DAY 04 LAST CHANCE MTN - DEATH VALLEY RD

Distance 37 miles

Altitude range 4387 feet (3280 to 7674 feet)

Total climb 6237 feet

Total descent 3117 feet

Total Distance: 165 miles / 266 km / 3.5 days.

Climb: 15 676ft / 4778 m

Tror ni att det blev såhär? Haha, inte ens i närheten. Efter fyra mil tjälsprängd tvättbräda nedförs hade vi tappat vattenflaskor, flaskhållare exploderat, packethållare brustit, flera Ortlieb väskor spruckit i upphängningen, skruvar skakat loss och tappats, vattenblåsor sprungit läck och vi hade haft 6 punkteringar. Detta var utan överdrift de vidrigaste vägförhållanden vi cyklat. Sex mil nedförsbacke låter enkelt men i själva verket var det så underbart svinahårt som jag endast kunnat drömma om. Mörkret började lägga sig och det var 9 timmar sen vi lämnade bilen uppe på passet. 10 timmar tog det oss att cykla 6 mil. Våra packningar var fastnejade med rostfri tråd på pakethållarna, vattenflaskorna gaffatejpade, alla buntband var använda, vi hade slut på hela slangar och våran vattenranson var decimerad eller varandes en aktiv ingrediens i den campingutrustningssoppa vissa av oss hade på långkok i cykelväskorna.

Vi anlände till Saline Hotspings, en oas mitt i Saline Valley, efter mörkrets inbrott. Solnedgången var den mest dramatiska jag sett och ett perfekt crescendo på dagens thriller. Saline Hotsprings är en smått osannolik thermalisk källa mitt i Salinedalens öken. I hundratals år har guldgrävare och äventyrare vallfärdat hit för att kurera sig. Det tog oss 10 timmar, med ett riktigt fyrhjulsdrivet terrängfordon tar det fortfrande tre timmar från närmsta asfaltsväg att ta sig hit. De kallas ”Bullshit Filter” och endast de mest dedikerade gör resan. Vi var nu del av den lilla exklusiva klubb som cyklat hit och varma helande bad och Bourbon väntade.

Mer om cyklar och packning i del 002

Skriv ut Permalink Kommentarer (4)

2014-11-16 19:57


Prohobo

Proffsluffare. Det smakar gott. På engelska, Pro hobo. Är jag en sån. Kanske. Det ligger något romantiskt i bilden av luffaren. Rasmus på luffen, Huckleberry, utvandrarna. I traditionen är inte luffarens verklighet romantisk, det handlade snarare om ett kringresande tvång och ett sökande efter att överleva. Lösdrivare som senare romantiserats via vagabonden, en person som vandrar från ort till ort utan job eller hem. Jag skulle gärna bli en luffare. Det hade passat mig fint. Tror jag ska börja ge mig ut varje helg istället för varannan, för att testa. Jag var ju iofs ganska luffig då jag cyklade från Texas till Washington för två år sedan. Kanske det inte behöver bli en permanent livsstil, kanske helgerna räcker ändå. Som denna helgen då vi gav oss ut till favoritstället på Mt Diablo. Två goda vänner, två goda öl och ett magiskt men hemligt ställe cirka fyra timmar och tusen höjdmeter hemifrån. Solnedgång, soluppgång. Det räcker nog, bara det händer oftare, det är ju så enkelt.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-10-20 02:28


Det blir inte bättre

San Franciscos sköna Golden Hour en solig lördag i oktober i sitt eget hem. En burk tublim som doftar snurrigt. En hårig imperial stout och ett soundtrack från Horisont. Lite bakis från gårdagens konsert med Danava och Uncle Acid. Sitter och klistrar ett överblivet par av Niki Terpstras Paris Roubaix tuber från FMB x Specialized och myser. Tänker att de ska invigas nästa lördag med nått episkt. Äckligt, visst. Men jävligt mysigt. Förlåt.

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-10-12 03:14


200 kilometer sprängsten

Mitt 300 km mosbricka inlägg var ingressen till denna RR. Det var min första off-road brevet med San Francisco Randonneurs och dess Adventure Series och wow vilken rookierunda. Det är något magiskt med att gå upp en timme innan man gått och lagt sig efter en körig jobbvecka, vetandes att det väntas en hel dag på cykeln. Starten gick 06.00, en halvtimmes ritt hemifrån. Ett femtiotal randonneurer, den galnaste sorten, morsade på varandra innan bankreatören bad om ordet och sade de bevingade orden med en ekande kör som svarade: Raise your right hand and say after me; I - I. Solemnly swear - Solemnly swear.  Not to do anything stupid - Not to do anything stupid. I mörkret och dimman rullade vi över Golden Gate bron.

Första stigningen var Old Rail Road Grade uppför Mt Tams södra sluttning. Cirka 400 meter rakt upp i luften men då den är byggd för ett ånglok hundra år sedan snirklar den sig upp under nästan en mil innan den når toppen av Mt Tam. Underlaget varierar mellan fin grus och nakna stenpartier. Vi var högt över molnen på cirka 800 meters höjd. Det var onödigt vackert då solen bröt igenom dimman och började värma våra kallfuktiga kroppar. Wow. Det var min första soluppgång på Mt Tam och en upplevelse jag aldrig kommer glömma.

Härifrån var det 700 meter downhill på grusväg. Adrenalinet sprutade och jag tror de flesta cyklade över sin förmåga för hårigt var det. Med mina 45mm däck och hydrauliska skivbromsar kände jag mig säker tillräckligt för att bomba så hårt det bara gick och jag passerade mer än halva fältet till dess malande ljud från våt grus som mals till gegga mellan fälgen och bromsgummit. Efter en kort asfaltsstigning väntades cirka en mil av ytterligare galenskap. Vägen som brukar vara framkomlig höll på att fixas till och bestod för tillfället av sprängsten. Jag menar en mil av sprängsten. Bara denna lilla etapp tog en stor timme och trots att vi bara var tre timmar och 50km in började jag känna mig orolig för tempot och underlaget. Tidvis skakade cykeln så mycket att jag tyckte utomordentligt synd om den. I varje krök stod randonneurer med punkterade 35mm däck.

Väl ute ur Mt Tam Watershed blev det en lugnare period på cirka sex mil asfalt genom norra Marin och kroppen fick sig lite vila. Vid halvvägspunkten i Marshall investerade jag i en dryckesbuffe med smootie, kokosvatten, IPA och mineralvatten. Jag mådde för illa för att stoppa i mig fast föda. Tror den där lugna sexmilaren tagit ut sin rätt ändå. Jag hade fram tills Marshall haft sporadiskt sällskap men skulle nu cykla de resterande tio milen själv. Det blir lätt så under breveter och nykeln till långdistanscykling är att hitta och hålla din egen hastighet. Så fort du kompromissar på detta bränner du antingen ut dig eller blir frustrerad.

Jag rundade Tomales Bay och cyklade norrut igen. Passerade Inverness och svängde västerut mot havet. Mt Vision är ett berg som som inte ser mycket ut från avstånd men att ta sig upp mot toppen via något som känns som tusen serpentiner var något jag helt lämnat utanför då jag studerade banan. Därför kom det som en chock. Att det fanns ett extra berg jag skulle upp och ner för blev en bonus och väl på toppen var jag ganska spak. Det hade varit 450 meters stigning rakt upp i luften. Den täta dimman gjorde att jag hade svårt att hitta stämpelkontrollen. Från Mt Visions topp var det single track hela vägen ner till Hwy1. En sträcka som varit perfekt med en heldämpad Mtb för flertalet. Jag skrattade över den totala galenskapen att jag var ute på en 200 kilometer lång, totalt galen äventyrsbrevet.

Sista asfaltsträckan innan nästa berg gav mig lite andrum. Kommande stämpling var på en liten deli i en litenliten ort jag aldrig noterade namnet på. Jag mådde fortfarande för illa av ansträngningen för att äta fast mat och deras veganska utbud var det sådär med så jag fortsatte med en andra dryckesbuffe. Temperaturen steg över 25an men turligt nog var det bara en halvtimmes rytt kvar på Hwy1 innan den sista stora klättringen genom de dimmiga redwoodskogarna på Mt Tams norra sluttningar. Stigen upp till Bolinas Ridgetrail var så hårig på sina ställen att jag fick stanna upp och hämta andan. Jag började känna av mitt fattiga kaloriintag men hoppades att jag skulle klara mig till toppen och sen gå på sparlåga till nästa kontroll. Den kommande milen var den hårdaste under hela lördagen. Tänk dig en något utsträckt, men inte mycket, Balder på Liseberg. Tjugo meter upp, tjugo meter ner, i en mil lång sinuskurva genom en tät och fuktig Redwoodskog. Marken var vattensjuk av den ständiga dimman och klibbig, klistrig mellan de hala gigantiska redwoodrötterna. Det kändes som en evighhet och vetskapen om att den ökända Seven Sisters-sträckan var kvar fick mig att tappa självförtroendet. Det var inte så kul längre.

De sju systrarna på Mt Tams västra sida är ett paradis för landsvägscyklister som är ute och lördagssprätter i findräkten. Jag kom rusande ut ur den blöta redwoodskogen som en vansinnig varulv och fullständigt plöjde genom horder av sköljmedelsdoftande sprättare. Sleten från 18 mils hård cykling, sketen från sista timmen. Jag hörde att jag frustade likt ett ånglok och såg de förvirade blickarna jag mötte på cykelflanörerna på blankpolerade plastcyklar. Jag hade gegga i ansiktet, ja över hela kroppen och cyklade på en otroligt skitig stålcykel med 45or och porteurväska fram till. Jag hade kommit in i den femte randonneurandningen och ingen hade en chans att ta rygg på mig. Precis på krönet av den sjunde systern fick en kollega syn på mig. Jag var inne i ett hårt fokus och han fick gå ut i vägbanan för att få min uppmärksamhet. Vad vi pratade om kommer jag inte ihåg men att träffas på måndag morgon ska bli intressant. Uppenbarligen var jag stenhög på cykling och inte på samma jordiska plats där han var.

Sista timmen, som alltid, känns enkel. Det är nedförsbacke, medvind och San Francisco tornar upp sig i fjärran. Även om man vet att det kommer ta en timme att ta sig till mål, att Sausalito är ett turiströvhål och att det finns tre jobbiga backar för att komma upp på bron, är det ändå en känsla av att man faktiskt klarat av det. Jag har nu haft den känslan på en hel Super Randonneurserie samt denna extra lilla krydda. Vad sägs om 4200 höjdmeter, massor av grus och sprängssten, på 11 timmar. Kroppen kändes mer som en 600k brevet men herre min cykelgud vad uppsfriskande att köra en sanktionerad ACP brevet där normala människor cyklar MTB. Sveriges Randonneurer och ni som anordnar våra rundor. Det måste inte vara Tour De Statoil eller 200 kilometer mosbricka kring Bollebygd. Lägg till 25% blandat underlag och lite #sportgrus under nästa sässong. Det kan inte vara fel!

Skriv ut Permalink Kommentarer (5)

2014-09-22 04:38


300k mosbricka

Jag gnällde ett tag över att randonneurgubbarna i Sverige varit lite på efterkälken vad det gäller roliga och inspirerande breveter. Jag kallade mina brevet-helger runt västkusten för Tour de Statoil, Bollebygd runt, 300k mosbricka osv. Jag har förstått att det hänt en del sen mitt senaste gnäll, speciellt i Mälardalen och jag omfamnar såklar förändringar som gör det roligare att cykla. På lördag morgon drar jag ut på en ACP-sanktionerad grusvägs-bonanza. Marin Mountains 200k tillsammans med San Francisco randonneurs. 23% grusväg med 9% stigningar och partier med sprängsten stora som basebollar samt 4000 meter klättring. De rekommenderar 35 till 45 mm däck eller en stel mountainbike. Detta är inget annat än en vildmarksbrevet och vet du vad? Den görs i 300 och 400 kilometers också. Jag gillar förnyelsen och rockenrollmentaliteten över San Francisco randonneurs organisation. Inget är förbjudet så länge man håller sig inom ACPs regelverk. Jag återkommer med en RR efter helgen. Om denna runda bara blir hälften så roligt som den ser ut blir den ändå fantastisk.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-09-17 06:28


Skål och välkommen!

Inte så hållbart att flyga över Atlanten för att jag bjuckar på öl men om i fall att du känner någon i Oregontrakten är Hen bjuden på kalas nu på fredag. Jag lanserar ett samarbete med Poler, AWOL x POLER och min vän John Watson / The Radavist har vernissage på sina bilder från Oregon Outback, racet vi gjorde tillsammans i maj. Skål och välkommen!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-09-03 15:12


MerErik Nohlin

Mörkare än din vevlagerhylsa, hårdare än 7075 aluminium, långdistanscyklist, flahuteaspirant och lead designer på Specialized. Basecamp i San Francisco. Öls, kaffe och musik ska vara svart och stark, precis som jag. Instagram: @hellhommus Web: thegrreatescape.tumblr.com

Arkiv

 1. > December 2014
 2. > November 2014
 3. > Oktober 2014
 4. > September 2014
 5. > Augusti 2014
 6. > Juli 2014
 7. > Juni 2014
 8. > Maj 2014
 9. > April 2014
 10. > Mars 2014
 11. > Februari 2014
 12. > Januari 2014
 13. > December 2013
 14. > November 2013
 15. > Oktober 2013
 16. > September 2013
 17. > Augusti 2013
 18. > Juli 2013
 19. > Juni 2013
 20. > Maj 2013
 21. > April 2013
 22. > Mars 2013
 23. > Februari 2013
 24. > Januari 2013
 25. > December 2012
 26. > November 2012
 27. > Oktober 2012
 28. > September 2012
 29. > Augusti 2012
 30. > Juli 2012
 31. > Juni 2012
 32. > Maj 2012
 33. > April 2012
 34. > Mars 2012
 35. > Februari 2012
 36. > Januari 2012
 37. > December 2011
 38. > November 2011
 39. > Oktober 2011
 40. > September 2011
 41. > Augusti 2011
 42. > Juli 2011
 43. > Juni 2011
 44. > Maj 2011
 45. > April 2011
 46. > Mars 2011

Mest lästa

 1. DEATH IN THE VALLEY DEL 002
 2. DEATH IN THE VALLEY DEL 003
 3. Black Friday
 4. 23or eller 25or?

Kategorier

 1. > Cyclocross
 2. > Cykelhistoria
 3. > Cykelkultur
 4. > Fixie - SS
 5. > Freeride
 6. > Kost och näringslära
 7. > Landsväg
 8. > Landsväg
 9. > MTB
 10. > Pendlar - Vinterhojj
 11. > Prylar
 12. > Teknik
 13. > Tour de France
 14. > Träning
 15. > Tävlingar
 16. > XC

Etiketter

 1. > AHAUL
 2. > Assosmannen
 3. > Design
 4. > ECMC2014
 5. > Elcykel
 6. > Eurobike
 7. > Firefly
 8. > I
 9. > Kläder
 10. > Konst
 11. > Lance Armstrong
 12. > Lasertime
 13. > Liggcyklar
 14. > NAHABS
 15. > No Comment
 16. > Paris-Brest-Paris
 17. > pbp
 18. > Porr
 19. > Randonné
 20. > Ronde van Retaard
 21. > Silva
 22. > Specialized
 23. > Sverigetempot
 24. > Ta mig här ifrån
 25. > The Great Escape
 26. > Thüringen Rundfahrt
 27. > Transcontinental Race 2013
 28. > Utläggning
 29. > Veckansdetaljer
 30. > Velodrom

Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser