Hanna Näslund | Bicycling.se
Annons

Hanna Näslund

Långa Lugnet eller Mjölksyra-Maran?
Det faller sig naturligt att ropa ”WROOOOM!” i de doserade velodromkurvorna. Jag befinner mig i TV-spelsmode, och då får man ta ansvar för sina egna ljudeffekter. Ett ”JIHAAAA!” rakt ut i ren och skär livsglädje när jag kör tätt bakom min vän och lagkompis Lina, och ett hysteriskt skratt utbryter när vi passerar varandra på väg ur respektive in i samma kurva. Vi har en tyst överenskommelse om att vi får hetsa varandra, vilket vi har för vana att göra även på Adventure Racing-tävlingarna, när det äntligen dyker upp en utförslöpa, efter vad som kan vara tio timmars lågintensivt trampande uppför random berg. Men nu befinner vi oss i semestermode. Långt ifrån sömnbrist, skavsår och tolvmilasträckor á la spansk taggbuske. Vi är utsövda, väl påfyllda med energi och vi har all tid i världen. Trots detta flyger vi fram i en fart som kanske är väl hög i proportion till vår erfarenhet av velodromkurvor, med alerta pekfingrar runt bromsreglagen, likt soldater i givakt på slottet. Det är barnsligt roligt att färdas fram på de handbyggda lederna på Lugnet stadion i Falun. En stad till bredden fylld av cykelglädje på dalmål. 


Foto: Långloppscupen.se


Inför Långloppscupens andra deltävling Långa Lugnet bestämde vi oss  (läs jag och fyra härliga vänner) för att avnjuta Dalarnas allra djupaste skogar, när nu helgen förlängts på grund av att välkänd kristen figur valt att flyga sin kos. Vi landade i onsdags i en liten, liten stuga vid namn Skogshyddan, vid en liten, liten sjö vid namn Ryggen (typ två mil söder om Falun). Med en liten, liten vedeldad bastu. I denna släktstuga har jag spenderat åtminstone en vecka varje sommar i mitt liv. En plats som är förknippad med lek, bad, björnfrossa och kräftfiske. I modern tid medelst ett par ton kinesiska kräftor, varpå det fiskas upp cirka fem svenska signalkräftor (pga kraftigt ansträngt kräftbestånd). Men spänningen och mystiken i att nattetid vittja burar på en spegelblank sjö i den mörka augustinatten. Den kvarstår.


Stugan i Ryggen. Och ett gäng förjäklarns härliga personer. 

Efter två dagars lattjande på de sedan tidigare bekanta stigarna runt Lugnet är vi än mer övertygade om att Falun är ett mecka för cyklister. De magiskt vackra skogarna ÄR faktiskt djupare och grönare här. Så är det bara. Oavsett glorifierande glasögonlins. Vår cykling har koncentrerats kring den röda 15 km-leden, som också utgör stora delar av tredje loopen på söndagens tävlingsbana. Vad som också är den mest tekniska loopen, med crescendot i ovan nämnda flow-partier från Sjulsarvsstugan ner till Lugnet, segment som kallas ”Second Chance” och ”Halloween Nights” (rätta mig om jag har fel). Det känns skönt att till skillnad från Billingeracet vara bekant med åtminstone delar av banan. Och dessutom har jag faktiskt trampat runt med nummerlapp runt Långa Lugnet en gång, även om det känns som en annan värld och en annan sport. Året var 2014, och jag hade relativt nyligen börjat cykla MTB. Min nyss införskaffade och begagnade cykel hade hjulstorlek 26 tum, med en ram jag först i efterhand insåg var ett par storlekar för liten (varför berättade ingen detta för mig?). Att det ens existerade ramstorlekar var information som inte nått mig ännu. Som ni ser.


Vinter i norska Geilo 2014. Jag till vänster, längd 181 cm. Samt min BMX, ramstorlek XS. Notera Linas pannlampa, modell XL. Samt att vi cyklar i dagsljus. Typiskt multisportare.

Jag minns tävlingen som djävulskt jobbig. Med relativt lite cykelträning i benen, total ovana vid tävlingshets på cykel och med ovan illustrerade ergonomiska förutsättningar. Jag minns att de tekniska partierna kändes som oöverstigliga hinder, läskiga som tusan, och att jag tvingades kliva av cykeln på en del ställen. Här fick jag för första gången testa på det här med kramp, som senare blivit en av mina favoritgrenar. Jag lärde mig den hårda vägen att ALDRIG mer kliva av cykeln med kramp i benen. För då vecklar de ihop sig till två skrumpna stumpar, och det blir ytterst svårt att kliva upp igen. Runt mig fanns en miljon cykelmän, som samtliga verkade irriterade på min närvaro. Förmodligen var det mest bara i mitt huvud, och min egen irritation över min tekniska oförmåga. 2014 låter inte längesedan, men för mig har det hänt massor sedan dess. Ävven om antalet cykeltävlingar fortfarande är lätträknade har jag fått tävlingsvana genom multisporten, och känner mig betydligt bättre rustad rent cykelskill-mässigt. Det är en förjäkla härlig känsla att möta samma stigar, och plötsligt tycka att de känns relativt beskedliga. Kanske har det framförallt hänt mycket med modet.  Jag gick i mål på tiden 3.39 den gången, vilket kanske inte säger varken er eller mig särskilt mycket. Årets bana är relativt identisk med hur den såg ut då, med mindre ändringar. Tävlingen innehåller 62 kilometer och ca 1000 höjdmeter, och terrängen varieras mellan skogsstig, skogsväg (läs längdskidspår i barmarksskrud), grusväg och handbyggda leder. En riktigt fin men minst sagt krävande bana. I startlistan finns glädjande nog fler startande damer i tävlingsklass jämfört med Billingeracet, och just i min klass (Damer 30) är vi 11 personer. I Damer Elit ca 15 st. Sen brukar det droppa in några efteranmälningar. Men det roligaste är att arrangören valt att liksom Cykelvasan 2016 köra en separat damstart, vilket innebär att vi i tävlingsklass startar 30 minuter före herr-elit och tävlingsherrar överlag. KUL! Varför? Jo, för då får damerna sin egen tävling, och för en gångs skull möjligheten att tävla strategiskt gentemot sina konkurrenter. Ligga på rulle, växeldra, rycka, you name it. Ur en säkerhetssynpunkt blir loppet också betydligt ”lugnare” för oss, då vi slipper de allra hetsigaste omkörningarna i inledningsskedet, även om de snabbaste herrarna kommer hinna ikapp oss mot slutet oavsett vilket. Jag kan redan nu med skräckblandat förtjusning se fram emot att Emil Lindgren passerar med hjälp av en Crazy Wallride. 


Falun är ju faktiskt Långloppscupens hjärta och hemort, med cupens ansvarige Lasse Strand vid rodret. I vintras, när vi drog igång cyklistbageriet, träffades vi just här, på Lugnet. 

Så vad är målet inför morgondagen? De flesta namnen i startlistan för D30 är utbytta, så jag har rätt dålig koll på motståndet. Men jag kör en offensiv chansning och sätter en ”topp 5” som mål. Friskt vågat hälften vunnet! Då det är ett stort gäng grymt duktiga i elitklassen skulle jag vara riktigt nöjd med en topp-15 totalt bland damerna. Två av vännerna som är med i helgen är tränings- och lagkompisarna Sue och Lina, som båda kör i andra tävlingsklasser. Vi hoppas därför kunna dra nytta av möjligheten att växeldra varandra, då vi är relativt jämnstarka. Det ska bli SCHVEINIGT kul att tävla ”på riktigt”, med den separata damstarten. Kroppen känns laddad. Huvudet i fas. Och fjärilarna i magen börjar smyga sig på igen. Pepp!

LÅNGA LUGNET I SIFFROR OCH MÅL
Längd: 62 km
Antal höjdmeter: 1000 hm
Anmälda i min klass (Damer 30): 11
Mål D30: topp-5
Mål totalt damer (alla damklasser): topp-15 (av 42)
Mål Långloppscupen totalen (D30): topp-3 
Livspepp-mål: att ta mig i mål utan incidenter, och känna ”JIHAAAA VAD KUUUUL!"

Hepp hepp!

/Hanna

PS. Läs arrangörens tips och statusrapport inför tävlingen imorgon. Väderprognosen vittnar förresten om propagandaväder i form av 24 grader och sol. Lite varmt för mig, men kul för publiken! DS.


Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2017-05-27 12:23


Billingeracet och upptäckten av ny kroppsdel


VARNING! Denna tävlingsberättelse bör ej läsas ”on the run”, då textlängden spårade ur. Slå därför av på steget. Häll upp en kopp kaffe eller te. Och känn lugnet. 

Att fixa slanglöst (en punkterings-förebyggande procedur som påbjuds av den moderna cykelbibeln) dagen innan tävling är ingen bra idé. Det vet de flesta, även jag. Det blir ju bara deppigt att vakna bredvid ett par tomma däck på ett hotellgolv (alltså jag sov i sängen, cykeln på golvet) och tömma ur tätningsvätskan i ett badkar ett par timmar innan start. Men i sedvanlig tidsoptimistanda hade jag utfört samtliga pre-race förberedelser med negativ marginal. Beställt ny framklinga med för lång leveranstid, och därefter ändå tvingats köpa en i butik. Gjort ett stressat däckinköp dagen innan avfärd. Fått hjälp med Tubeless-fix av grymma mekanikern Jesper Lundqvist på Velo & Oxygen. Varpå jag slängde (läs lade med varlig hand) cykeln i bilen och styrde mot Skövde fredag eftermiddag. Precis så man inte ska göra, då däcken behöver rulla en sväng efteråt för att täta ordentligt. Men gjort är gjort, och kommer sannolikhet att ske igen. Hälsar fiskminnet.


Skulle reka banan kvällen innan. Kom fram jättesent, och hade glömt mörkerglasögonen. 

Två slangar senare fann jag mig sittandes med okänd man vid frukostbordet på First Hotel i Skövde. Vi diskuterade förväntningar på loppet, och kollade Youtube-film från tidigare år. För en gångs skull hade jag svårt att få i mig frukosten. Kanske var det inte konstigt att nervositeten smög sig på lite extra den här gången. Inför mina tidigare typ fem cykellopp har jag inte haft ett enda öga på mig, än mindre en uttalad målsättning. Så när det nu pga ”Så bakas en cyklist”-prylen ramlar in lycka till från både kända och okända håll, så är det förstås svinkul (tack!). Men också lite läskigt. Enligt rykten skulle Billingeracet vara ett av de tuffare loppen i cupen, då banan består av 78 km och dryga 1000 höjdmeter, fördelade på tre intensiva stigningar. Loppet bjuder dessutom (till min stora lycka) på en i långloppsmått mätt stor andel stigpartier. Dra sedan bort ett antal långpass, och addera vad som kändes på gränsen till en orealistisk målbild för årets första tävling. Voilá – välkommen till årets första suffer-fiesta!

På startlinjen insuper jag energin från ett hav människor med förtidsutlösta endorfiner. Det är precis den här känslan jag längtat efter. Nerven. Icket lika efterlängtat är att en av två flaskor jag ska lämna till ”vänlig langande bekant” just kraschat i påsen, och dränkt min ”inför start”-macka i Red Bull. ”TVÅ MINUTER TILL START!”…. PANG! Jag tar det lite piano på väg ut ur startområdet för att undvika incidenter, och passar på att spana efter eventuella D30-tjejer att haka på. Loppet börjar med en lång stigning på asfalt, ett tyst trampande på låg växel ackompanjerat av ljudet från hundratals chockstartade hjärtan. Mer eller mindre vältrimmade, av flåsandet att döma. Då cykling uppför är en av mina starkare grenar (trots mina 181 cm över havet) trycker jag på en växel till, varpå jag passerar två tjejer i min klass. Jag blir lite förvånad över att benen känns så peppade, och att hjärtat verkar på banan dagen till ära. En pirrande känsla infinner sig, och jag hinner tänka ”idag ska jag vara med och fightas”.


Startskottet har gått. Hepp hepp! Foto: Chr/Happyride.se

När det flackar ut följer ett längre grusvägsparti. Hela första tredjedelen av loppet kan jag trycka på i ett tempo som känns aningen över min förmåga, vilket senare visar sig vara en korrekt bedömning. Jag har noll och ingen koll på hur jag ligger till, men jag koncentrerar mig på att klamra mig fast vid okända ryggar för att spara energi. Jag hittar ett par som uppenbart kör ihop, och ligger på rulle bakom en stark tjej från annan tävlingsklass. Snart börjar stigpartierna avlösa varandra. Böljande, vackra, rotiga, flowiga stigar. Somliga omgivna av magiskt vackra vitsippor. Ni kanske minns Ronja Rövardotters hemskogar? Precis så sagolikt vackert är det här. Även om 20 % av det vackra eventuellt beror på min glasögonlins. Jag motstår ett infall att kasta mig av cykeln för att göra en vitsipps-ängel i den inbjudande grönskan. Fokus! Det är första gången jag tävlar på den fulldämpade cykeln, och DARN så bra den gör sig på banan. Känslan är att jag sparar en massa energi när jag slipper ta stötarna med kroppen. Den liksom flyger fram över rötterna, och alla som tävlat i cykling vet att man blir minst dubbelt så modig med adrenalin i kroppen. Ibland på gränsen till dumdristighet. Och mycket riktigt, en person framför mig går förmodligen i just den fällan. När jag passerar kryper hon ut i skogen på sargade knän (hon hade redan fått hjälp av andra) efter att uppenbart ha kraschat minuten innan. Hon verkar okej.


Lämmeltåg på hjul. Foto: Chr/Happyride.se

Under delar av loppet brottas jag med ett orosmoln som envist och likt en serietidningsbubbla följer mig på färden. Det handlar om mitt post förkylnings-mode, och de uteblivna passen. Det är en sak att köra på hårt i en timme eller två, det klarar jag att göra oavsett status. Men det är den tredje och fjärde timmen som blir kritiska om kroppen inte är van. Och då är risken att kroppen checkar ut för dagen. Alternativt får kramp, och därefter checkar ut för dagen. Tävlingen blir lite av en mental kamp på grund av detta, där jag ena stunden känner mig stark, men i nästa stund känner domedagstankarna komma. Och mycket riktigt. När loppets första krampkänning kommer, ungefär halvvägs in i loppet, blir jag sjukt stressad. ”Helvete – är du redan här? SNÄLLA låt mig hinna njuta av detta liiite längre! Ser du inte hur FIN banan är?”. Från min strategi om att äta en gel i halvtimmen övergår jag nu till än tätare energiintag, och dricker ännu lite mer än ransonerad mängd. ”SNÄLLA, LÄMNA MIG IFREED!

En tredjedel in i tävlingen passeras jag av en vän från multisportandet, Marie Krysander, en stark tjej med mycket pannben. Ödmjuk som få. Marie är en fena på att köra utför, och jag klarar inte riktigt att haka på i hennes fart. Vi påbörjar någon form av katt- och råtta-lek, där jag åter hinner ifatt och om i nästa uppförsbacke. Jag håller henne bakom mig en stund, men vips är hon ifatt igen, i svansen på ett snabbt gäng. Jag missar tåget och cyklar en bra stund på egen hand i vakuum. Jag tror mig nu vara i den övre halvan av min klass placeringsmässigt, och vi har gjort 2/3 av loppet. Krampen kommer och går med allt kortare uppehåll. Lite som med värkar, utan att han ågon erfarenhet av sånt. Jag försöker få ner pulsen på grusvägspartierna, och trampa ur benen på lättare växel. Det funkar ett tag. Men kroppen är inte så lättlurad, och så fort jag bökar runt på stig igen sätter krampen tänderna i framsida lår. Från här och de tre sista milen börjar orange ansträngningsnivå skifta till rött. Vid andra och sista langningen får jag i efterhand höra att jag såg ”väääääligt trött ut”. No shit!


En av många flowiga stigar. Dock utan vitsippor just här. Foto: Chr/Happyride.se

De sista två milen känns stigpartierna alltmer krävande, och för en gångs skull önskar jag mig grusväg i present. Mest för att få chans att hänga av krampen. För mig, vars grundteknik kanske inte satt sig i ryggmärgen ännu, är det lätt att när tröttheten slår till fastna i ett slafsigt och krängande mode i de tekniska partierna. Det märktes tydligt att jag nu tappat fart på stigarna, då jag hittills hade klarat mig från ”öka farten bruden”-utspel, men nu känner frustrerat flåsande andetag i nacken. Jag vill skrika ”JAG FÖRSTÅR DIG! MEN DU SKA VARA GLAD ATT JAG INTE ÄR EN DEL AV STIGEN BY NOW!”. Plötsligt passerar jag Marie vid stigkanten, och hon ropar något om punktering. Jag känner med hennes förmodligen enorma frustration och stress, även om det såklart också blir en sporre att jag nu plockat en placering. En liten stund senare cyklar den senare vinnande tjejen i D30 om mig. Jag var alltså i ledning en stund, men det var väl nästan tur att jag inte hade koll på det. Sista milen in i mål är 110 % fokus på just ATT komma i mål. Det mesta är suddigt, och de sista dropparna vätska är utsugna ur flaskstackaren. Jag känner febrilt igenom ryggfickorna, men hittar inget annat än kladdiga och urvridna gel-papper. Den som tävlat i snorsport har upplevt den ovärdiga känslan av att leta energi som inte finns, och med gelkladdig hand torka snor, lera och salt ur ansiktet.

Loppet avslutas med ”Strupen”. Från en lång och seg stigning övergår backen till ett kilometerlångt brant parti med 100 höjdmeters tvär stigning. Vid det här laget är jag precis så äckligt trött som jag anat att jag skulle vara. Krampen i framsida lår är nu konstant, och hen som cyklat med ihållande kramp vet hur det påverkar farten. Den nya framklingan, med högre utväxling men mindre att ta av uppför, förenklar inte saken. Plötsligt får jag syn på något MYCKET oväntat. Ni vet de där snygga insida-knä-musklerna, som är karaktäristiska för cyklister, och kanske framförallt löpare. Några sådana har jag aldrig haft. Hos mig är det istället typ en grop, eller i bästa fall platt. Men när jag nu sneglar ner på benen ser jag att muskeln plötsligt uppenbarat sig, och dessutom ser ut att vilja poppa ut ur kroppen. Krampen har trollat fram nya muskler (om än tillfälligt). Heja kroppen!


Mannen på bilden har garanterat klivit av pga kramp. Även här ser den där muskeln ut att pumpa på bra. Ser ni vad jag menar? Foto: Chr/Happyride.se

Strupens sista suck är omgiven av entusiastisk publik. Det går outsinligt långsamt uppför nu, och förmodligen undrar de vad jag håller på med. Plötsligt hör jag mig själv skrika ”KRAAAAMP!”, som för att varna min omgivning för detta djävulens påfund. Publiken ser mest roade ut. Någon skriker ”DU KLARAR DET!”. Jag tänker; ”Klart som faan att jag gör. För kliver jag av nu vecklar kroppen ihop sig i en sista sammandragning. Och kanske aldrig någonsin går att räta ut igen". Så jag trampar upp i slow motion.


Jag avslöjar aldrig känslor på bild. Av principskäl. Foto: Hjältekvinnan med fläskläppen. 

Efter en halvhjärtad spurt tar jag mig i mål på tiden 3.46. Jag har aldrig varit så glad över ett målsnöre (möjligen efter en veckas non-stop tävlande i Alaska, men där uteblir åtminstone krampen). Jag spanar efter ett bekant ansikte att förenas med i post race-mode.  Jag träffar jag tjejen som kraschade, som nu stoltserar med en läpp som få haft råd med i Botox-format. Hon verkar ha klarat sig bra i övrigt. Jag får veta att jag knep en andraplats, med en minuts marginal. Det känns inte helt fair med tanke på att Marie förmodligen trampat om mig om hon fått slippa punktering. Men sånt är livet med nummerlapp, nästa gång är det hon som har turen på sin sida.


Det är ju inte varje dag man får stå på en prispall liksom. Grattis till 1:an och 3:an!

Med mitt livs första prischeck (jaja, det var ett presentkort på 600, men är det så noga?)  i min hand lämnade jag Skövde med en känsla av vinst. För den där målsättningen om topp-4-placering hade faktiskt känts högst överambitiös på förhand. Men det gick ju! Och kanske var det en mental än fysisk prestation den här gången. Tack för det, huvudet. Du är toppen på mer än ett sätt.

Nu laddar jag om till Långa Lugnet i Falun om 1,5 veckor. Det enda lopp i cupen som jag faktiskt HAR kört tidigare. Då på en cykel jag kallade ”BMX:en”. En 26-tums stålhäst med på tok för liten ram. Men mer om det en annan gång.  

So long,

Hanna


Slagna hjältar utanför målfållan. Det ryktades om att fler brottats med krampen i lördags. Foto: Chr/Happyride.se

Tävlingens eloge går till Skövde Cykelklubb för en grymt rolig bana, till de tre peppade männen som förgyllde tillvaron på parkeringen, till er medtävlande som hejar längs banan (det är tacksamt att vara tjej, folk har förvånansvärt bra koll på ens placering) och till härliga och prestigelösa konkurrenter. Vilka människor jag möter i den här sporten!

PS. Min kamouflage-inspirerade klädsponsor i projektet, 8848 Altitude, gjorde inför uppsnacksintervju om mål och tankar inför säsongen. För den som är en uthållig läsare! DS.

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2017-05-17 19:38


Billingeracet - hit me hard!


När jag i december fick frågan om att köra hela Mitsubishi MTB Challenge under 2017 var svaret givet: SJÄLVKLART!  Jag älskar ju att tävla. Att omge sig av tusentals hängivna och peppade människor på vackra stigar fyllda av förväntningar och nervositet är det bästa jag vet. Tio tävlingar (med tillägg Cykelvasan) under en säsong är väl ingen match? Glida runt sommar-Sverige i en färgglad turnébuss (alltså det var så jag såg det framför mig), och bli ett med Långloppscirkusen och dess klientel i ett inferno av cykeljippon. Vem säger nej till det? Visst, du kommer vara lite trött på jobbet en måndag här och där. Behöva be om ledigt ett gäng fredagar. Kanske säga nej till en och annan pryl. Fördela om ekonomin litegrann. Spendera ett par sena torsdagskvällar med raceprepp. Men i övrigt ska det väl funka fint.


Foto: Per Engström/Långloppscupen.se

Jag är fortsatt övertygad om att sommaren kommer bli magisk. Ett minne för livet. Men ett dygn innan första start undrar jag; ”var tog våren vägen?”. Det är ingenting ovanligt för oss med träningsmål och tävlingsambitioner, när livet tar sig friheten att krångla lite med ens plan. Men vad hände med att jag skulle hinna utvecklas i alla möjliga riktningar? De senaste veckornas på- och av-sjuka? Passen som inte blev av? Årets första nummerlappsevent står för dörren, och jag kommer bildligen vakna på startlinjen imorgon bitti. Jag tar ett djupt andetag, och tänker: oavsett var jag står finns alltid möjligheten att göra mitt bästa. Klyshigt? Kanske. Men en ganska skön insikt. Nu drar cirkusen igång, och jag är SJUKT peppad!


Billingeracet – what’s up?
Först ut i Mitsubishi MTB Challenge, i folkmun kallad Långloppscupen, är alltså Billingeracet i Skövde – vitsippornas förlovade stad. Enligt rykten en ”tuff men vacker” och 78 kilometer lång bana, med stora delar flowig stig, blandat med hårdpackad grusväg och lite oundviklig asfalt på sina håll. Tävlingen bjuder på 1170 sköna höjdmeter, vilket jämförelsevis är ungefär vad Vätternrundan stoltserar med på en drygt tredubbelt lång sträcka.


Lite Ronja Rövardotter-flashback över banan. Jag får akta mig för att köra på nån rumpnisse i all hast. Foto: Billingeracet.se

Min känsla inför tävlingen är högst oklar. Huvud och kropp verkar inte ha pratat ihop sig, men jag hoppas hinna synka dem senast kl 11 imorgon förmiddag. I slutet av en säsong, när jag tävlat i både stort och smått (multisport mestadels), brukar jag känna mig i synk med min prestationsförmåga. Jag kan nästan säga på morgonen hur jag kommer känna när jag går i mål. Just nu har jag keine ahnung. Inför helgen försöker jag därför intala mig att tävla mot mig själv. Det är lätt att säga här vid frukostbordet, och aningen svårare att minnas fem sekunder efter start, i ett dammoln av adrenalinstinna cyklister. Tävlingen kommer bli en pulsfest, det känns givet. Tempot blir högt med det snabba underlaget, och de många höjdmetrarna lär ta ut sin rätt. Intensiteten kommer som vanligt bli en chock. Jag kan redan nu framkalla känslan som infinner sig typ fem min efter start, då jag undrar ”hur faan ska jag orka detta i fyra timmar?”. Det är då man måste tänka: NJUT! 


Lycka till med att behålla lugnet i det här gänget liksom. Foto: Långloppscupen.se

Så vad är mitt mål med Billingeracet och Långloppscupen? Ja, se nedan. Jag har valt att köra hela cupen i tävlingsklassen D30, då det känns roligare att ha chans till en aningen bättre placering än att svansa runt på bottenrad i elitklassen. Vilket innebär att jag tävlar mot sju andra på lördag. Totalt 32 damer på lång bana. Det är KASST att så få brudar är anmälda, men sånt är livet tills vi lyckas inspirera fler att köra (heja er som funderar på att anmäla er i sommar – just DO it!). Vad gäller målet för hela cupen har jag siktat högt. En topp-3 placering i totalen. ”ÅHÅJA” kanske någon tänker. Svaret är; jo precis. Det är så jag jobbar när jag sätter mål. Om målet inte kittlar i magen fyller det ingen funktion för mig. För mig är det kul att tävla när jag har ett mål. Och ATT ha kul är ett mål i sig. Voilá - cirkeln är sluten!

Bilingeracet – mål och co
Längd: 78 km
Antal höjdmeter: 1170
Mål D30: topp-5 (av 8 st, antal anmälda i H30: 75 st)
Mål totalt damer (alla damklasser): topp-10 (av 32)
Mål Långloppscupen totalen (D30): topp-3  
Livspepp-mål: att ta mig i mål utan incidenter, och känna ”JIHAAAA VAD KUUUUL!”


Kanske lika bra att köra den lånade cup-bilen ända fram till startfållan för att lasta ur. Kan det bli poppis tror ni?

Mitsubishi MTB Challenge – hur funkar det?
För dig som känner ”DARN vad skoj, jag vill också!” säger jag bara: KÖR! Långloppscupen är ju en hel cirkus, så även om du inte hinner byta ut vinterdäcken redan till på lördag så finns ju hela åtta lopp kvar på agendan. Alla lopp erbjuder motionsklass, och du behöver alltså inte krångla med tävlingslicens och sånt bös. Det är bara att hoppa på tåget! Visar det sig att du gillar det så mycket att du härjar runt på flera lopp så kan du börja drömma om att ta hem hela cupen. Dina sex bästa resultat räknas nämligen i totalen. Men ja. Varför hetsa? Plocka russinen ur kakan utifrån var du bor vetja. Såhär ser sommarturnén ut i långlopps-Sverige:

13 maj - Billingeracet (Skövde)
28 maj - Långa Lugnet (Falun)
11 juni - Lida Loop (Stockholm, Tullinge)
2 juli - Ränneslättsturen (Eksjö)
9 juli - Mörksuggejakten (Rättvik)
23 juli - Engelbrektsturen (Norberg)
6 aug - Finnmarksturen (Ludvika)
2 sept - Bockstensturen (Varberg)
23 sept (Västgötaloppet) Ulricehamn

Jag har precis packat mina tävlingspinaler, och ganska strax sätter jag mig i bilen mot Skövde för att lukta på vitsipporna. Solen skiner och kaffet smakar faktiskt lite extra bra idag. I eftermiddag ska jag provköra en del av banan, för att väcka benen efter bilturen. En fjärilsvingad nervositet börjar infinna sig i magen. Tävlingspirret. Pirret jag älskar.

Mitsubishi MTB Challenge – let’s dance!

/Hanna                                         

PS. För mer info om Billingeracet och status på banan - läs Långloppsexperten aka cupens speaker Oscar Ekstams inför-artikel här vetja. DS.       

 
Fick två magiska morgonpass på Högbo Bruks fina MTB-arena i samband med jobb förra veckan. 

Förra helgen bjöd på ett fint pass ute i Knugens trädgård på Lovön (Drottningholm). 18 km långa Fornstigen är ett tips för den som bor i hufvudstaden. 

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2017-05-12 09:19


Från misär till magi
Följande mening har skrivits av ca 9000 bloggare före mig. Men skit i det. ”Det var ett tag sedan jag skrev, och det beror på att livet kom emellan”. De senaste veckorna har jag befunnit mig i ett vakuum, en hybrid mellan årets jobbtopp (vårt internationella säljmöte som jag projektleder), tråkiga besked privat och en förkylning från helvetet. Nu undrar du kanske hur jag vet att förkylningen härstammade från just Djävulens hemort? Jo, det finns tre tydliga kännetecken, samtliga med anknytning till snorets egenskaper.

1. SNORETS KONSISTENS – när den grön-gula materian är så trögflytande att den med fördel kan användas som fogmassa vid valfri badrumsrenovering.

2. SNORETS POSITION – när du till din förvåning upptäcker att samtliga hjärnceller emigrerat p.g.a platsbrist, då snoret gjort en plötslig take-over.

3. SNORETS LIVSTID – när nässprayens maxtid sedan länge passerats, och du snutit ut halva din kroppsvikt. Och det ändå verkar finnas gott om råvara kvar.

Nog om snor, men hoppas ändå att vi hann bli av med känsliga läsare. De kommer ändå inte uppskatta mina race reports när tävlandet väl sätter fart. Trots den rekorderliga förkylningen, som började vid påsk och tog sitt pick och pack först igår, klamrade jag mig girigt fast vid planen om att genomföra Lidingöloppets MTB-läger. Förra helgen bar det därför av till Rönneberga kursgård, som ligger lääängst ut på Lidingö, i oväntat landsbygdsaktig miljö.Lägret arrangeras som ”inför Lidingöloppet MTB”-aktivitet, men lika mycket som en allmän lektion i mountainbike-tekniska skills. Helgens instruktörsstab bestod av schveinigt snabba elitcyklisten Calle Friberg, tidigare MTB-proffset Tony Helmersson, allmänt cykelfrälsta och skillade Robin Vesterberg och Bicyclings chefredaktör aka tidigare proffs och landslagskapten Andreas Danielsson. En skara minst sagt färgstarka individer. Självaste deltagarstaben var lika härlig den, med en hel hög skönt folk, med stort spann både erfarenhets- och åldersmässigt. Rätt många brudar ändå. GILLAS!


Glada Bicycling-bloggarna Anna Pojen och Kalle Lööw (på BMX) var också lägerpepp. Foto: Anna Pojen. 

När du är på läger måste du anpassa dig till en grupp, vilket jag tycker mig vara medelbra på. I perioder upplevde jag att det gick aningen långsamt för gruppen att ta sig framåt i livet, varpå min rastlöshet kröp ut i fingerspetsarna på ett oroväckande sätt. Men å andra sidan förstår jag att det är svårt att genomföra på annat sätt, då drygt 30 personer ska manövrera sig själva medelst cyklar genom en skog i samlad trupp. Jag tyckte oavsett vilket  att jag lärde mig en hel massa, som t.ex. kurvtagning (ta höjd i kurva, skär av, få med fart osv), hur man växlar (kan tyckas självklart, men det visar sig vara en hel vetenskap att ha rätt växel vid rätt tillfälle) och sist men inte minst mekar-tips. Där har jag lite att lära, om vi underdriver mycket. Nu kan jag justera växlarna själv. I teorin.


Rääser-Tony visar hur terräng ska angripas. Foto: Malin Jones

Hälsan satte stopp för mer än en dags lägerdeltagande, och utöver de timmarna har jag inte fått mycket träning i benen sista veckorna. Alla ni som varit sjuka nån gång (tänk om det finns nån som aldrig har det!?) vet vilken känsla som infinner sig efter en långdragen sjuka. Det är ju bara ASSTÖRIGT, om man dessutom känner att det precis börjat infinna sig en fin form. Faktiskt finare än jag någonsin känt (utifrån mina begränsade antal träningsår med nån form av mål och struktur). Och vips så är allting förstört. Eller? Vi vet alla att så inte riktigt är fallet. Men det kan KÄNNAS så. Och det suger.

However. På lördag är det Lidingöloppet MTB, och tanken var att jag skulle köra det loppet trots att det inte ingår i Långloppscupen. Just i detta nu, med en sista tokintensiv jobbvecka framför mig och rätt kass träningsuppladdning, känns det inte schysst mot kroppen att chockstarta med ett lopp som till 95 % består av backar. I vanliga fall älskar jag backar, på riktigt alltså, men nja. Inte med halvliters-lungor och kass uppladdning. Jag kommer bara bli arg. Vilket jag väldigt sällan blir, och därför känns det synd att bryta ett vinnande koncept. Planen är därför att spara kroppen till Billingeracet 13 maj, första tävlingen i cupen. Det drar ihop sig till skarpt läge i Cyklistbageriet, och SOM jag längtar!


Lördagens pass med vänner från multisporten. Vänner med både pannben och självdistans. 

Så när vände det från misär till magi? Jo, igår. Jag vaknar utsövd, utan snortäckta hjärnceller. Plötsligt kan jag tänka klart för första gången på ett par veckor. Det går snart upp för mig att stigcykling står på dagens agenda. Solen skiner utanför mitt fönster. Eller jag anar att solen skiner. Det är nämligen svårt att se ut pga att jag skjutit upp fönsterputsningen i cirka ett år. Nåväl. Jag kastar mig upp på min svarta springare, och rider iväg över gröna vidder (läs ängen där bortanför Hammarbybacken, där man kan ta en stig mot Hellas). Möter upp härliga vänner, cyklar ett par timmar på torra fina stigar. Stigar som är sammet i jämförelse med en kontorsstol. Luften har aldrig varit så ren. Solen har aldrig varit så varm (okej, det var rätt kyligt, men anyway). Och plötsligt är allting förlåtet. Till och med snoret. Livet har återvänt, som om att det aldrig svikit med sin närvaro. Vad pinsamt lite som behövs för att göra en nörd lycklig.

So long,

Hanna

LIVSPEPPTIPSET: Lidingöloppet MTB såklart. Det finns väl nästan ingenting som ger mer livspepp än endorfin-maraton. Efteranmäl dig på plats vetja!

TEASER – Idag har jag hämtat cykeln som jag ska få köra på under säsongen. Såhär ser den ut. Magiskt fin. Snart kommer en rapport om hur den fungerar också, och vad det är för en tvåhjuling. Håll utkik!


Methanol FS 9.2 heter hen. En fullblodshäst på två hjul. 


Trots mörk bild syns det lite väl tydligt hur glad den här personen är över sin nya cykel. Hämtade hen på Velo & Oxygen (i Sickla), Stockholms nyaste cykelbutikskedja, som hänger tätt ihop med Bianchi kan man säga. Där ska jag också få serva cykeln under säsongen. Idag fick jag hjälp med Bikefit och allmänt fix av grymma mekanikern Jesper Lundqvist. 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2017-05-01 21:54


Jakten på obekvämlighetenFoto: Sydsvenskan/Hussein El-alawi

När ondskan själv kommer på besök i din hemstad är det en käftsmäll, oavsett hur många minuter från händelsen du råkar befinna dig. Det har inte gått många stunder sedan i fredags utan tankar på varför det hände, och på de som drabbades på riktigt. De som förlorade sina liv eller personer de älskar. Men om vi printar ut allt som skrivits om terrordådet finns inte många träd kvar på jorden. Så jag tänker överlåta de analyserna till övriga 9,99999 (osv) miljoner av Sveriges befolkning, och istället berätta om den senaste tidens bravader i cyklistbageriet. Utan att anpassa min ton till terror-mode. Jag tror nämligen att livet måste gå vidare nu, för oss som har den valmöjligheten.

Våren verkar äntligen ha fattat att hen är välkommen att stanna, och även om det inte varit någon tropisk värme har åtminstone de värsta snöstormarna uteblivit. De senaste två veckorna har därför bjudit på en hel del cykling på torra stigar (OBS norrlännings mått mätt). Mesta tiden har osökt spenderats utanför min komfortzon, i form av cykling med mer eller mindre random sällskap. Först ut var måndagen då jag slumpmässigt cyklade in i Kajsa Eneroth (16ish-årig MTB-talang som ska köra EM i år) vid starten på Fiskartorpet-slingan. Vi beslöt oss för att sällskapa, och mitt ”lugna pass” slutade med en timme mellan pulszon hög och hemsk, med Kajsas flåsandes i nacken efter instruktionen ”jag ska köra ett ganska hårt pass idag”. Svincool tjej. Heja henne!


Från vänster: Hanna "maxpuls" Näslund (Oklar CK), Kajsa "Oberörd" Eneroth (MTB Täby)

Och i fredags var det dags igen. Med leriga MTB-skor (OBS äger inga landsvägsdojor) anslöt jag till den mytomspunna landsvägsmaffian Le Peleton. De kör en timme ”all in” åt Nacka-hållet varje onsdag och fredag. Samling 05.55. Kommentar överflödig. Jag körde med den ”långsamma” gruppen (34 km/h), och lyckades precis klara mig undan avhängning trots oanmält ryck. Till mitt försvar ska tilläggas att min erfarenhet av klungkörning är 1 (läs en gång). Och att rundan innehöll ett hav av korsningar, okynnesrondeller och annat trafikbös. Obekvämlighetsjakten har alltså gått så långt att jag misstänker en slags vårallergi mot just komfortzonen. Jag ska berätta om ett tredje pass, så kanske vi tillsammans kan sätta en diagnos.


Le Peloton-rundan, korta versionen. De kör samma varje vecka, så det finns gott hopp om att man kan lära sig hitta tillbaka om/när man blir avhängd.

”TISDAGSRAJD”
(Happy Rides MTB-tur, tisdagar kl 18.30, start Hammarbybacken)
GRAD AV MYTOMSPUNNENHET: 3,8/5

Redan på långt håll ser jag den. Downhill-hjälmen. Den går inte att ta miste på, med sitt karaktäristiska hakparti och attityd-osande aura. Jag brottas under en millisekund med tanken på att vända kvickt innan någon ser mig. Åka hem och köra på Monarken istället. Där behövs i alla fall ingen störtloppskruka. Ett tjugotal väntande cyklister står grupperade i mindre gäng, och jag sluter upp med de som ser minst farliga ut. Vi småtjattrar lite, och en snabb analys visar vilka attribut som skiljer mig från mängden; töntiga trikåer istället för coola shorts, landsvägshjälm istället för MTB-hjälm med skärm, halva däckbredden mot snittet och en slaglängd på ca. 50 cm kortare än övrigas. Och självklart har jag glömt pannlampsjäveln hemma.

Det går ändå helt okej till en början. Stigen vi kör iväg på är ju i princip min bakgård (bor i Hammarbyhöjden), och så länge vi kör i medelsvår terräng kan jag kompensera mitt tekniska handikapp med ett okej flås. Monstercyklisterna är oväntat snälla. I samtliga nedförslöpor känns det dock som att Downhill-mannen (jo, han har ve och fasa anslutit till gruppen jag kör med) väljer ett spår som liksom går ÖVER mig. Trots att jag cyklar på en smal stig, där jag i min naiva värld tror att omkörningsförbud råder, tar han sig ändå förb migi i fyrdubbel fart, genom att studsa på olika tingest runtom mig. Såsom träd, klippväggar, stenar och vilda djur. Lite ”Crazy Wallride”, om ni sett den?Och uppförs cyklar jag istället om Downhill-mannen, tack vare min fullblodsspringare (Methanol FS 9.2 heter han), om än via lite mer konventionella vägval. När vi angriper de knixigare partierna, med klipphällsmaraton och storstensstök, har jag det kämpigare att hänga med. Medan Herr Wallride antar dödsgreppet (läs inga fingrar på bromsen) och låter cykeln svälja halva skogen försöker jag själv avgöra hur stora ”dropp” jag kan guppa nedför utan alltför många framåtvolter. Och vips är enduromaffian ur sikte. De får vänta in mig ett gäng gånger, och jag tänker att de nog börjar bli frustrerade. Men vet ni vad de gör? Jo. De tipsar, peppar och hejar på, och tycker att det är förjäkla bra att jag är med och provar. Åtminstone är det vad de säger.

Passet jag trodde var en timme visade sig vara tre. Men efter två timmar skymmer det så mycket att jag ser halva sagovärlden och hens mostrar stå publik i buskarna. Det är dags att tacka för sig. ”Vi ses nästa gång!” hör jag innan de rider iväg på sina monsterhästar. Och jag blir sådär varm i själen som man bara kan bli om man har slut på mobilbatteri och upptäcker ett icke-paxat eluttag på bussen. Och på väg hem ser jag plötsligt i det skumma ljuset, att där komfortzonens gräns var dragen har någon suddat ut linjen i jorden. Och gjort cirkeln lite större än förut. Bara lite. Men tillräckligt för att det ska märkas.

So long,

Hanna


Helgens något mer chillade tur. Dock med lika inspirerande sällskap. Foto: Sofie Bachmann

LIVSPEPPTIPSET: Husky Podcasts intervju med Emil Börner, som förlorade sin flickvän under deras livs cykeläventyr. Tvärtemot vad det låter så ger det hopp om livet att lyssna på den här imponerande kloka personen. Testa du med!

PS1. Inom kort ska jag berätta en hemlis (OBS ej längre hemlis efter det), som får armhåret att resa sig på mig. Kanske dig också. Ledtrådar: sjö, svinhög fart och ångest. DS1.

PS2. Nu finns del 1 av artikelserien ”Så bakas en cyklist” på webben, för dig som inte läser pappersbokstäver. Om du t.ex. vill veta vem jag är och varför jag bloggar. DS2.


25 dagar kvar till säsongens första tävling - Lidingöloppet MTB. Aldrig kört, men backarna har tydligen samma lutning som på löploppet. Hepp hepp! Foto: Lidingöloppet


På tema "träna hemma" cyklade jag några vändor i trädgården aka uppför Hammarbybacken häromdagen. Mycket motbjudande.

Skriv ut Permalink Kommentarer (3)

2017-04-10 21:16


Teknik med tvåhjulsfantomen Emil Lindgren


Fredag kl. 15.47, Fiskartorpet (Stockholm)

Han börjar rulla mot kanten. Avgrunden. Och jag hinner tänka ”Nu dör han. Fan också”. Det är inte bara det faktum att jag kommer ha ett liv halvt på mitt samvete, jag har dessutom på kort stund fattat tycke för denna mycket ödmjuka, sympatiska och till synes helt orädda person. Hur ska vi förklara detta för hans familj? ”Joo, men det var livsviktigt att vi kunde genomföra den här teknikkursen, eftersom jag ska hobby-köra lite långlopp på min fritid”. Stelt.

Minuterna innan har Emil med oroväckande frenesi städat landningen ren från nedfallna småträd och annat bråte som bosatt sig under ”Yngwies Drop” sedan sist någon tog genvägen via denna åtminstone 55 grader branta och över 8 meter långa klipphäll. De tre av oss som just introducerats för Yngve (Malmsten, reds. anm., som droppet av oklar anledning döpts efter) följer med stora ögon Emils avvaktande och till synes kontrollerade rullande ner mot domedagskanten. Sedan går allting väldigt fort.


Redaktör Danielsson filmade spektaklet. Med hårdrockslins.

Ja, ni ser ju själva. Det var ju lugnt. Med tillägget att det inte skulle varit lugnt för typ 99,99 % av världens befolkning. Varken Emil eller Andreas verkar dock ha upplevt något pulshöjande. Delvis för att Andreas (Bicyclings chefredaktör) råkar ha ”byggt” just Yngwies Drop och resten av Fiskartorpets MTB-bana, på den tiden det även cyklades friskt i hoppbacken som än idag utgör Fiskartorpets tak. Ett litet hus vid Lill-Jansskogens slut kan man säga. På Norra Djurgården, tio minuters cykelflåsande från Stureplan. Förr i ti’n var Fiskartorpet en friskvårdsanläggning öppen för offentligheten, medan huset idag utgör konferenslokal och kontor (åt bland annat oss på Lundhags). Och start-/målområde för en av stans mer flowiga MTB-slingor modell svinkul.

Emil Lindgren är mountainbikeproffs och teknikguru, med flertalet snajsiga mästartitlar i bagaget. Vad sägs om SM-guld i XCO (det där Rissveds är planetmästare i), XCM (typ långlopp), och Cyclocross (det där hippa med mycket lera i fejan). Och som en liten skön bonus har Emil lyckats knipa en av de bästa svenska placeringarna i Enduro-världscupen. Så när det i cykelbakar-projektet plötsligt uppstod en chans att träffa Emil för en teknik-clinic, kände jag att en sådan briljant chans måste delas med mina vapendragare Lina och Sue. Två vänner (varav en lagkamrat) med ungefär samma bakgrund som jag – en viss mängd cykelträning i benen genom multisporten (tänk långt och ganska otekniskt), men lite ”självlärda” och icket så många högskolepoäng just i MTB-skills.

Nåväl. Efter att övriga vänligt men bestämt avböjt döds-Yngve väntade lite snällare övningar. Såsom cykling uppförs i stökig backe. Medan kursdeltagarna kämpade med att hitta rätt växel vid rätt läge, och undvika att trampa EXAKT på backens största rot och förlora fästet, höll Emil konferens stillaståendes på samma rot i vad som kändes som en kvart. I nästa skede tränade vi framhjulslyft, och fick veta att om armarna lär sig flexa samtidigt som vår kroppsliga tyngdpunkt hittar rätt position över cykeln med någon slags tajming, så kan magiska saker inträffa. Att våra framhjul bitvis ändå snuddade vid den 5 cm höga bom som lagts ut för att cirkulera kring likt nybörjare på ridskola, pga. till synes stelopererade armar. Det är en annan historia.Men nog tog det sig allt. Efter en timmes harvande i spåret, och nötande i ”kurva med litet skutt i nedförslöpa” fick vi betyg godkänt, och stod inför vår examen – sladdkursen. En relativt ny övning för de tre av oss som råkade vara av kvinnligt kön, vilket för att generalisera innebär att vi kanske inte uppmuntrats att sladda oss genom uppväxten. MEN JÄVLAR SÅ KUL! Och egentligen inte mer komplicerat än att hugga tag i bakbromsen och hoppas att bakhjulet sitter kvar när man är klar. Emil själv verkade ägna en betydande del träningen åt just sladdandet, och på frågan om hans årsförbrukning av däck var svaret ”ett fyrtiotal”. Vilket i mitt fall skulle innebära en ökning på 3900 % vid eventuell sladdarkarriär.Höga av inspiration från fredagens session anmälde vi oss genast till första bästa tekniska lopp. Vilket visade sig vara Keps Cups säsongspremiär i Täby. En serie träningstävlingar där stans klubbar turas om att arrangera. En ny och ganska teknisk form av lopp för oss multisportare, som kanske har nåt långlopp i bagaget på sin höjd. I min klass väntade fyra varv på den relativt leriga bana som mätte 2,5 km. Maxpuls från start till mål. Lyckades göra en rekordelig volt över styret, som jag dock helt slumpmässigt landade på en trivsam och oväntat bekväm mossbädd. Placering 4/7 och 1,5 min efter vinnaren i min klass säger inte mycket. Men mersmaken var total. Efter två år på hardtail är det balsam för både kropp och själv att få flyga fram med fjäder i baken (läs fulldämpad cykel jag testar från Bianchi). Även om det kanske inte ser ut så på mina nu till två tredjedelar blåmärksprydda ben.  


Keps Cup med multisportligan, Sue Paz och Malin Hjalmarsson. Foto: Åsa Larsson.


En film från vår snälla supporter. Självklart är det brantare än det ser ut. Hrm.


Stort tack till Emil och Andreas för mersmak och cykelpepp major! Följ Emils blogg vetja, där han också berättat kort om vår tekniksession.

Och för dig som vill ta del av Emils skills finns ett MTB-läger i Falun med Emil och Alexandra Engen som instruktörer, som arrangeras av Toppfysik 1-4 juni. Hoppas vi ses där!

So long!

/Hanna


LIVSPEPPTIPSET:
Filmen Lion, om en indisk pojke som går vilse och hittar hem först 25 år senare. Bland det starkaste jag sett på en bioduk. Sorgligt, vackert och perspektivgivande.

Den ultimata hemsk-sköna känslan innan start. Foto: Åsa Larsson.

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2017-03-21 21:09


Sambo med en magisk enhjuling

Jag lovade att berätta mer om projektet ”Så bakas en cyklist”, vem jag är och varför. Detta får nu vänta, då något betydligt viktigare just hänt. Någonting som kan revolutionera hela projektet. Ja, egentligen hela livet självt när jag tänker efter. En cykel av den mycket speciella arten Monark LT2 Magic har idag landat i mitt vardagsrum. Eller ja, Schenker bar upp det drygt 70 kilo tunga aset, trots att det inte ingick i dealen. Men efter de fått ur sig sitt sedvanliga ”nu har du j*vligt tur ska du veta” löste det sig fint.Foto: Monark Exercise

För dig som nu börjar överslagsräkna på hur en visserligen rejäl cykel kan väga som ett fullvuxet människobarn ska vi nu reda ut begreppen. För de allra flesta är Monark en högst jordnära och folkkär utomhuscykel, som tillverkats i Varberg i typ 100 år. Men i ett parallellt universum, nytt för mig och kanske också dig, visar sig även Monarkens brorsa lillprinsen ha vunnit kunglig mark sedan 50-talet. Dock med tak över huvudet under resans gång. Vilket för mina tankar till den där barndomskompisen som gillade att hänga inomhus fast det var sol ute, och blev överjordiskt bra på Nintendo som utdelning för sin lathet. Innekatt vs. utekatt liksom. You choose.

Men ergometercykeln är långt ifrån lat. Och du HAR sett den. Eller åtminstone har den sett dig. Mest troligt har den blängt på dig i smyg från vårdcentralens bortersta hörn medan någon sprutat in fästingvaccin i din vänstra arm. Oftast jobbar den dock som besatt på ett testcenter, hos någon (läs alla) landets cykelklubbar eller övriga idrottsklubbar med smak för de finkalibrerade träningsinstrumenten. Och hemma hos elitcyklisten. Samt numera hos alltfler motionärer. Själva grejen är nämligen att du med millimeterprecision kan bestämma vilken kraft småbena ska tvingas pinna på med för stunden. Vilket innebär att du över tid kan se om benen lärt sig något på vägen. Bevis? Sök upp valfri ambitiös cyklist kategorin ”åtminstone halvelit” på Instagram, och beskåda samtliga vinklar av hens källare. Fotade från Monarken.Nåväl. Jag och Monark-maskinen har idag blivit sambos i min 48 kvm stora tvåa. Ingenting som går obemärkt förbi, då en källare inte ingår i lägenhetsboenden. Som en del av cyklistbakandet ska vi få äran att bo ihop under en tid, i jakten på de mytomspunna cykelbenen. Och det bästa av allt kära vänner, det kommer nu. Exemplaret jag fått låna är det enda existerande av modell Monark LT2 Magic. Ja, cykeljäkeln har nämligen ett magiskt reglage - Magic Mode. När den svarta spaken är dragen blir träningseffekten av cykelpasset ca 150 ggr så stor som normalt.  Röd spak betyder Magic Boost Mode. 300 ggr normal effekt. Nu snackar vi bra träning.

Foto: Monark Exercise (med viss modifiering)

However. Nu finns en anledning till att ”Maggie”, som jag för enkelhetens skull kallar hen, endast tillverkats i ETT exemplar. En sån här pjäs ska ICKET hamna i orätta händer. Använder du t.ex. den röda spaken vårdslöst kan det snabbt, ja på bara ett pass egentligen, resultera i ett par av benen nedan. Nog för att många kanske drömmer om just såna, men jag funderar på att smygstarta med svarta spaken. Lite mer långloppsmode på det. Imorgon väntar första (och enda) passet. För detta innebär ju att jag egentligen inte behöver träna mer innan maj. Men det var kul så länge det varade. Vi hörs!


Robert Förstemann har inte glömt sina benövningar. Foto: CNN.com 

Näärå. Jag måste ju träna på teknik och att laga punktering snabbt också. Där finns en del förbättringspotential, för att underdriva mycket. På Cykelvasan sist tog det mig cirkus en kvart att fixa punka, inklusive tre missöden och reservmateriel från en oskyldig man. Men den historien sparar vi till en annan gång. I helgen har jag tränat på att cykla utomhus, med höjdpunkten i lördags med sol och cykelvapendragaren Sue. Vi har varit bortskämda med isfri stigcykling här i ”södern” (norrlännings mått mätt) på slutet, men i måndags kom en försenad snöleverans. Men en lär väl acceptera att det fortfarande är vinter. Fast nej, nu får det faktiskt vara nog.

So long!

/HannaLIVSPEPPTIPSET:
Morgonpasset i P3 träffar Jenny Rissveds, som på ett starkt, modigt och jordnära sätt berättar om mentala och delvis tabubelagda utmaningar ”post OS-guld”.                                                                                                                                                                                                                              

Skriv ut Permalink Kommentarer (3)

2017-03-14 21:49


Så bakas en cyklist


17 oktober 2015, Södertälje

Plötsligt hör jag hur någon tuggar på mitt bakdäck. Inte bildligt menat, som i att någon hinner ifatt, utan att det bokstavligen låter som att någon knaprar på däcket då och då. Det kan väl inte vara så illa att hen därbak nödprovianterar på gummit pga. slut på gels? Nejdå. Mannen har bara bråttom. Övernaturligt bråttom. Han ligger tätt, tätt bakom mig, och jag hör hans frustrerade fräsande mellan dunsarna från mina egna hjul. Den tekniska slingan ska strax återgå till grusvägsmaterial. Endast en nedförsbacke återstår. Inom loppet av sekunder ska Knaprarn få köra om. Släppas på grönbete i sin färd mot en medioker placering i Herrar 50-klassen (?). Då hör jag versaler från bakre led.
”HALLÅ, BROMSA INTE I BACKEN!!!”

Jag lyckas precis undvika att raketen av irritation skickar mig över styret. Ni vet vilken typ av tunghäfta som nu infinner sig. ”Vad i h-vete menar han? Mitt pekfinger nuddar knappt vid bromsen. Gubbjävel!”. Tänker jag. Tyst förstås. Och innan mun-förlamningen släppt greppet är mannen redan ur sikte. 


Mannen på bilden har trasig cykel och inget med texten att göra. Men den passade bra.


Den 63 km långa tävlingen fortgår. Under fjärde och sista loopen, i en stigning, får jag plötsligt syn på mannen. Allting runtomkring blir tyst, och i mitt synfält finns nu en fokuspunkt omgiven av suddig materia (tänk Blur-verktyget på Instagram). Det som sällan händer, det händer nu. Jag VET vad jag ska säga. Med bättre uppförs-skills än tekniska lyckas jag cykla ikapp jämsides, famla efter ett andetag, och utbrista: 
”Men du bromsar ju också i backen… (konstpaus), fast uppför!”.  

Tystnad. Därefter fniss från omgivande cyklister. Och segervrålet inombords.

Längre än så har jag inte tänkt. Men jag är inte dummare än att jag inser mitt enda kvarvarande alternativ. Att komma före mannen i mål. Med ångestblandat adrenalin som drivkraft sätter jag personligt fartrekord den sista milen. Han syns inte till mer, men väl över mållinjen möts vi öga mot öga. Han säger att jag vann. Vi sluter fred. Men jag glömmer tacka honom för det viktigaste. En obotlig mersmak för att tävla i cykling. Tack för det, Knaprarn!ALL IN PÅ CYKEL
Cirkus 1,5 år senare, med blyga fem MTB-tävlingar på meritlistan (men desto fler i multisport), har jag nu sprungit på eller ifatt en chans att omsätta den mersmaken på riktigt. I projektet "Så bakas en cyklist", med Bicycling och Mitsubishi MTB Challenge som partners in chrime, ska jag ta reda på hur mycket cyklist man kan bli på ett halvår. Med uppbackning i form av tester, teknikträning, braig utrustning, träningsprogram och allmän inramning ska jag köra 11 tävlingar på 21 veckor. 2017 blir helt enkelt året då jag kör ”all in” på cykel - Svensson-style. Ambitionen är nämligen att heltidsjobb, läxhjälpsvolontärande och familje-/vänskapsrelationer ska förbli intakta. Så intakta som möjligt. Man är ju inte mer än människa, menar jag. 

So long, 

HannaJust! Cyklistbakandet går att följa i tidningen också, med start i numret som damp ner typ idag, och på Långloppscupen.se


LIVSPEPPTIPSET: Podcasten ”Unika Människor” med Nadja Casadei - sprakande sjukamperska pratar avväpnande om cancerfight, elitidrott och att få ro i själen.  

I nästa inlägg: Hur tusan ska projektet gå till? Och vem är jag (och varför)?

Skriv ut Permalink Kommentarer (4)

2017-03-03 00:44


MerHanna Näslund

Hanna är en multisportande norrlänning som 2017 kör ”all in” på cykling. I samarbete med Mitsubishi MTB Challenge och Bicycling ska hon ta reda på hur mycket cyklist du kan bli på ett halvår – med rätt uppbackning. 30-åriga Hanna jobbar heltid med marknadsföring i Stockholm, och under säsongen väntar 11 tävlingar på 21 veckor. Resan följer du även i vår artikelserie ”Så bakas en cyklist”.

Arkiv

  1. > Maj 2017
  2. > April 2017
  3. > Mars 2017

Mest lästa

  1. Från misär till magi
  2. Billingeracet - hit me hard!
  3. Billingeracet och upptäckten av ny kroppsdel
  4. Långa Lugnet eller Mjölksyra-Maran?

Etiketter

  1. > Bianchi
  2. > Cykelbloggare
  3. > Långloppscupen

Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser