Ingrid Kjellström | Bicycling.se
Annons

Ingrid Kjellström

Årets tävling - Stockholm Cyclocross!

Det var fest på Stora Skuggan i lördags! Under Stockholm Cyclocross UCI catC2 - och allt som skapar ett bra race fanns där - cyklister taggade till tusen, en fantastisk publik och härlig stämning i luften. Jag tycker att det var årets bästa tävling - både efter att ha ställt upp och tävlat och fått till en prestation jag är mäkta nöjd med, samt efter att ha spenderat hela dagen på tävlingsområdet.

Började dagen med att heja fram mina lagkamrater i CK Barriär, tävlandes i herrar A. Alltid lika kul att se dem och övriga snubbar kriga ute på banan. Kunde snabbt se banans mest sugande delar genom att tyda the sufferfaces på åkarna - det var de backar som ligger i närheten av amfibietearen och vallarna på Stora Skuggan.

Jag skrek och tjoade för att få in hjältarna i mål och för att hålla uppe värmen. Fick sådär lagom mycket ångest timmen innan min egen start - efter att ha sett hur trött man lätt blir på 40 min (!) cyclocross.

Körde något rek-varv och blev skiträdd för de där backarna - trodde att jag aldrig skulle kunna ta mej upp för dem. Stack och drack kaffe och värmde mej och försökte jaga bort all oro. Snabbt blev klockan 13.00 och plötsligt stod jag på startlinjen, tillsammans med Emma Johansson, Ida Jansson och elva andra starka tjejer.

Hann inte riktigt bli svinnervös då, för när speakern Oskar Ekman ropade upp mitt namn till start ekade applåderna över hela fältet ?! CK Barriär, goda vänner, folk från SthlmCX med flera fanns på plats och gav sin fulla support. Jag blev helt paff och började nästan skratta.

När starten gick var det dock slut på skrattet och jag fick bita i för att hänga med. Pulsen accelererade snabbt upp till max ++. Emma stack tidigt, något som jag inte kunde se eftersom jag, ehh.. avvaktade längre bak i leden.

Hamnade med en tre-fyra tjejer och fokuserade på att inte släppa hjul framför mig. Det blir så mycket enklare psykiskt bara man har en rygg att fästa blicken på. Fast jag tappade snabbt synen, fick tunnelseende. Hörde folk heja och skrika men var så fokuserad på att inte strula till det över banans tekniska delar att jag inte hann se vilka jag hade omkring mig.  

Foto: Kajsa Eneroth

Som befarat blev det struligt när vi kom till den branta Post-Nord backen. Louise Rundqvist hade problem med materialet och trillade cirka 2 meter framför mej. Rackarns - jag fick hoppa av och kuta - något jag alltid tappar fart på pga allmänt osmidig på cykeln.

Foto: Jesper "Jeppman" Andersson

Hade plötsligt fler damer bakom mig än vad jag hade kunnat ana - men ett varv (av sex) in i ett cx-lopp är typ = 0. Vad som helst kan hända. Igen var jag så tacksam då killarna från CK Barriär var där och lugnade mej till att inte stressa ihjäl mej samt att kriga på rätt tillfällen. Och hela tiden hade jag support från alla möjliga håll på den 2,8 km långa banan. Ibland kändes det som om att det inte var jag som trampade - det var folk som hejade fram mej!

Jag och Jenny Eliasson från Norberg CK battlade mot varandra större delen av loppet. Tack Jenny för en bra fight! Att köra mot henne fick de sista varven att försvinna snabbt och plötsligt var vi inne på sista varvet.

Foto: Jesper "Jeppman" Andersson

Då märkte jag att det fanns power kvar i benen för att dra ifrån + att mina supportrar gick bananas och skrek så att jag blev full i skratt. Höll på att koka över av stressen att ha övertag + glädjen av att höra hur många som skrek mitt namn.

Foto: Kajsa Eneroth

Jag fumlade till det i den attans Post-Nord backen på sista varvet och fick kuta med cykeln. Trodde att Jenny skulle kunna dra ikapp, men det gjorde hon faktiskt inte. Och jag kom in som 7a i mål! Jag blev dessutom aldrig varvad av Emma Johansson som jag befarat innan!

Det här var årets race för min del. Det var 40 minuter av krig men ändå så mycket glädje då alla bitar stämde för mej - benen, skallen, banan, materialet och inte minst HEJARKLACKEN! Känns som jag flinat som ett fån konstant i två dygn sedan loppet. Även Emma Johansson skrev på Twitter att det var ett bra rejs, jag kan inte vara helt fel ute.. :). Tack Cykloteket RT för ett bra arrangemang!

Varm i hjärtat av alla som tog sig ut på banan för att heja och som hört av sig efteråt med snälla ord och bilder som ni tagit. Det beskriver på många sätt och vis varför jag cyklar - för att jag får köra mej trött och glad och på köpet får känna en otrolig gemenskap. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra tjejer samtidigt! 

Igår körde jag även UppsalaCrossen - vilket var ett äventyr på andra sätt och vis. Körde en faceplant och skrapade upp delar av kroppen och hatade att cykla halvvägs in i loppet. Men bara en stund! Nu ska jag ladda batterierna -  fortsätta glädjas över helgen, åka till Belgien nästa helg och hämta inspiration och sedan tagga till SM i Eksjö! Hoppas vi ses!

(de foton som inte är taggade är tagna av David Bragmark - tack!)

Skriv ut Permalink Kommentarer (6)

2016-10-24 14:07


Ta en selfie med Emma Johansson ?

Imorgon är det Stockholm Cyclocross på Stora Skuggan i norra delen av staden. Här finns info! Det är en UCI kategori C2 tävling och det är superhäftigt! Emma Johansson och Ida Jansson - som båda är prO:s som tagit OS- och VM-medaljer kommer ställa upp, precis som en hel del andra grymma cyklister och lilla jag! Det är ett utmärkt tillfälle att få se oss cyklister - proffs som amatörer - sladda runt i leran, springa med cyklarna i trappor, smutsa ner oss osv. Jag hoppas att många kommer och kollar!

Fjärilarna lever rövare i min mage och tankarna snurrar i skallen. Till exempel;

- HURRA att Stockholm har en UCI-tävling ganska centralt i stan. Hoppas att ryktet sprider sig så att folk får upp ögonen och blir intresserade av cykel och CX. Då menar jag inte såna som redan cyklar - som du som läser detta. Utan gemene man som helg-promenerar i höst-Stockholm.

- Det är i få sporter - som i cykel - som proffs och amatörer får mötas och tävla mot varandra. Detta är ju bra eftersom såna wannabes som mej får chansen att försöka ta hjul (eh 100 m??) på de som VET vad de sysslar med. Men å andra sidan är det trist eftersom det, speciellt på damsidan, är få som håller på. Finns många grymma svenska tjejer som kör på hög nivå och en del som kör nationellt, typ som jag. Men däremellan är det tunt. Tänk om det kunde finnas A, B och C-klasser som herrarna har. Vad häftigt det vore...

Jag tänker på det och försöker jobba för förändring typ varje dag. Det är bland annat därför jag ställer upp imorgon. Jag kommer bli avhängd när flera 100 personer kollar på. Men jag kommer ha kul! Gå därifrån och vara glad och allmänt hög på livet och fått ett bra träningspass. Det är vad som räknas! Hoppas kunna inspirera lite fler genom det.

- Jag kommer ha BÄSTA supporten på plats. CK Barriär (med Klas Nordentjell bla - bild ovan) - den skönaste CX-klubben i landet! Samt ett gäng polare som bakat till denna tillställning! Tack guys - ni vet hur ni får mej på bra humör.

- Det ska kanske regna imorgon. Banan kommer bli lerig och härlig - då kommer ingen kunna klaga på att det blir ett för "helt och rent race". OCH det kommer bli snygga bilder ;).

- Stor chans att jag blir varvad imorgon. Vi ska köra 45 min på en bana som är cirka 2,5 km. Om jag inte blir varvad kommer jag fira i flera veckor!

- Det ska bli jättekul att kolla på alla herrar och ungdomar som rejsar. Jag ska packa ner flera bjälror och stövlar och varma kläder och kaffetermos för en lyckad heldag av CX.

- Vågar man ta en selfie med Emma Johansson vid start? Det hade kunnat bli en episk bild. Men det funkar inte eftersom att 1 - det är inte så respektfullt. Hon kommer vara nervös (?!). 2 - jag kommer vara nervös och antagligen skaka så att jag skulle tappa min telefon och krossa den. 3 - det finns inga fickor på den snygga skin-suit jag ska ha imorgon. Too bad ;).

Summa summarum - hoppas vi ses imorgon! Det blir fest! Fotokudos: Åsa Larsson.

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-10-21 10:39


En episk (CX)-cykelhelg inklusive segrar

Det har varit en fantastisk helg för cykeldyrkare - med VM (de svenska starka damerna och Peter Sagan!) på TV. Men i skymundan av detta har även Stockholms CX-arena bjudit på spektakel. 

Det räcker med att se undertecknads fejs på startlinjen för att förstå vilka tuffa tävlingar det varit? (bilden nedan - där jag ser mer sammanbiten ut än vad självaste Mr Sagan kanske var i söndags?). Nämligen dubbla cyclocross-tävlingar och avslutning i Stockholmscuppen - i Tullinge och Sköndal söder om stan.

Fotokudos de flesta fina bilder i detta inlägg: Åsa Larsson

I lördags tävlade vi i Tullinge - i närheten av Lidas friluftsområde och i krokarna där Lida Loop (MTB) brukar gå. Banan var riktigt rolig och hade något för allla slags cyklister - med en startsträcka på snabb asfalt, följt av ett par branta sandbackar och single-tracks på stig.

Vi var fem tjejer (hurra!) som startade med ett gäng kids. Jag insåg att min bästa chans var att ta fram tempo-benen och försöka sticka med de snabba ungdomarna redan under starten. Det fungerade bra och jag kunde hålla deras snabba smidiga linje tills det blev dags att hoppa av hojen och kuta upp för en sand backe. Ett steg upp, två steg hasade nerför. Kändes det som!

Uppe på krönet med andan i halsen. Kastar mig på cykeln, försöker förlora så lite fart som möjligt. Ser att jag har en annan dam precis bakom mig och blir stressad och fumlig - speciellt eftersom en snubbe framför mig går i backen i sanden. Lyckas veja undan.

Fortsätter - slirar vidare i nästa sandgrop (har någon tips på hur man bäst hanterar sand? Jag tappar fart och blir nervös och tror att jag ska trilla varje gång. MVH sand-noob).

Sista delen av banan - single-tracksen - är oerhört psykiskt svåra eftersom man där ser alla andra cyklister omkring sig. Men jag kan inte i min trötta skalle räkna ut om de ligger framför eller bakom mig?

Kommer ut på varvning och kan andas ut då jag inte ser någon, förutom en snabb liten kille, bakom eller framför mig. Försöker heja på honom att ta min rulle på platten så att jag kan ta hans rygg på de tekniska delarna. Han lyckades bättre än mej :) in på nästa tekniska parti hänger han av mej. Och jag trillar omkull i gruset (då jag precis överlevt ett sandparti) och skrapar upp knäna.

Annars fortsätter jag lyssna på mitt eget flåsande under tre varv på banan men kan sedan korsa mållinjen som segrarinna, ett par minuter framför Camilla Mård och Mia Lindkvist.

Foto: Klas Nordentjell

På´t igen i söndags igen - på Sköndals Cyclocrossarena - som är en känd bana i stan och som inte lämnar någon oberörd. Banan har många knixiga svängar och partier - dagen till ära var den även förlängd. 

Starten gick och det var rörigt - jag blev påkörd bakifrån men lyckades hålla mej uppe och tog därför en stor och säker sväng in i första kurvan. Kommer sent in när grusväg övergår till stig och har en annan tjej framför mej.

Har världens bästa support på plats - Klas från CK Barriär - han peppar mej och jag försöker lyssna på hans glada röst snarare än mina ben som redan skriker att det gör ont. Efter att halvt varv har jag kört om tjejen men vet att banans mer tekniska partier - trappa och barriärer - snart tar vid.

Får höra av Klas att jag har cirka 5 sekunder ledning efter första varvet. Det är ju ingenting! Eftersom i CX kan vad som helst hända. Punka, vurpor, fummel... varje tramptag och varje kurva är så mycket mer spännande och krävande än när man till exempel gnetar 10 mil på ett landsvägslopp (vilket även är charmen med sporten!).

Jag biter i och försöker minst sagt att inte ställa till det för mej själv. Känner hur jag blir mindre och mindre graciös på cykeln för varje hinder som jag tar mej över. Sista varven tar det nästan tvärstopp vid barriäerna och att då få fart på cykeln då kostar massa energi och tid (detta får jag även skäll för senare - tack ;) - jag tror på konstruktiv kritik).

Ännu en gång lyckas jag hålla i hela vägen in i mål - framför Mia och Camilla igen -  utan att sätta krokben för mej själv. Kul! Detta innebär även en totalseger i Stockholmscuppen i CX för mej (här borde alla resultat komma upp inom kort). Det är jag jätteglad över! Jag har kört många tävlingar i år, men jag har inte alls kommit på pallen särskilt många gånger.

Det har dykt upp fler tjejer på tävlingarna i helgen än tidigare och det är himla bra (även knattar, se bilden ovan tillsammans med Tomas Backteman - som jag fick lov att guida runt banan, vilket jag gjorde med glädje. Även om jag körde fel pga stopp i skallen efter mitt lopp).

Jag hoppas att de som provade på att tävla inte blev avskräckta. Det är och det ska vara jobbigt att köra CX! Jag kan nämna att jag själv blev varvad både en och flera gånger förra året då jag körde på en kompis betydligt tyngre pendlarhoj. I år har jag skaffat riktigt bra material (Åsa Erlandssons gamla hoj) och bestämt mig för att det är kul att ge järnet och köra hårt.

I helgen är det UCI klass2 tävling på Stora Skuggan här i Stockholm. Som tidigare nämnt kommer Emma Johansson men även Ida Jansson och tävlar. Snacka om motstånd! Kommer bli stentufft och så länge jag inte blir varvad kommer jag vara glad. Hoppas vi ses! Kul ska det bli!

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2016-10-18 15:55


Cyclocross is here - much love

Ingen kan ha undgått att hösten, tillika CROSS-säsongen är här. SWE-Cup och CX-pokalen-tävlingarna har dragit igång. Jag har längtat efter att halka runt med cykeln i leran, känna maxpulsen slita sönder benen och ... eller ? (Im also in it for - kobjälrorna som skramlar och sätter liv på tävlingarna och endorfinerna som berusar efteråt!)

Undertecknad har tyvärr missat dessa kalas - tävlingarna - på grund av födelsedagsfirande utomlands mm. Men jag kan varmt rekommendera the race-hero tillika min CK Barriär-lagkamrats Mike Missings blogg för episka rejs-rapports från CX-tävlingar både i och utanför Sverige. Han skriver om allt det där som jag VERKLIGEN sett fram emot med cx -  det oprestigelösa och ocensurerade som landsvägscyklandet ibland saknar. In och läs!

Bilden ovan är från ett av de "rejs" jag hunnit med - Kompiscrossen på Stora Skuggan för ett par veckor sedan. Den nitiska CX-cyklisten skulle säga att det ser lite för rent ut för att vara ett cross-rejs?

Mycket möjligt, men jag kan ändå erkänna att det var jobbigt nog - jag var förbannad och flåsade som attan när bilden togs - på grund av att någon just ropat "tre varv kvar!!" när jag trodde det bara var två + att jag knappt tog mej upp för krönet med mina trasiga ben.

Men wow så kul jag hade! Även om jag var arg. Jag lovar! Jag älskar att CX handlar mer om att ge allt under 40 minuter och smutsa ner sig än att kolla på snitthastigheter och att "ligga på rätt rulle". Alla kan köra tillsammans - i alla åldrar - och alla hejar på varandra och stämningen under alla tillställningar är familjära. Det är liksom helt okej att kids som är hälften så gamla som mej kör om mej - för alla har kul och får bra träning på köpet.

Jag är med i Sveriges gladaste och roligaste CX-klubb Cykelklubben Barriär. Jag tror inte att det går att poängtera nog vilket skönt och starkt gäng de är. David Klasson och Hagen Bender var till exempel precis utanför pallen i herrar-A under senaste helgens tävlingar i Falun och Västerås. Heja! Och en annan kille (Ola) skänkte mig sin gamla skin-suit för att bjussa på lite style (och fart!).

I helgen kör vi avslutningen på Stockholms CX-cup och nästa helg är det UCI-rejs på Stora Skuggan på lördagen och tävling i Uppsala på söndagen. Lots of fun! Emma Johansson kommer på lördagen! Jag hoppas  att fler tjejer ställer upp - inte bara såna som tagit medaljer på OS - och att fler tjejer KÖR framöver. Har saknat brudarna på träningar och tävlingar.

Det går inte heller att säga nog många gånger - men jag hoppas att fler vågar prova på CX. Se det som en utmärkt teknik-träning för kommande landsvägssäsong. Man är aldrig så nära sin cykel som när man kör CX. Och man får bra flås-träning och sällskap på köpet. Om vi är fler som är ute i geggan och kör och har kul tillsammans kan vi även bli starkare ihop tror jag!

Det är inte pinsamt att bli avhängd! Happens me all the time och jag har ändå roligt under tiden. Kanske kommer Emma Johansson varva mej under nästa helgs tävlingar och i sällskap med Rissveds under SM i Eksjö. Makes no sense! Jag ser det som en ynnest att lilla jag får stå på samma startlinje som henne.

(Fotokudos: Jonas Rodny)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-13 11:07


RR (och fjärdeplats) Västgötaloppet

I helgen gick Västgötaloppet - sista delen av långloppscuppen på MTB i Ulricehamn. Solen sken och det var en ypperlig höstdag att cykla stig på. Banan var ny för i år och ryktena innan loppet var att det skulle bli ett "förhållandevis tekniskt lopp där alla skulle bli trötta på grund av alla backar" - på 78 km och 1000 + höjdmeter.

Jag tror att jag har hittat det perfekta receptet på uppladdning till lopp. Förra veckan var jag på bröllop i Frankrike. Veckan innan har jag kört cirka tre korta men ganska hårda pass på CX och MTB. Försökte förvandla mig själv till skogs-cyklist från landsvägs-råtta på kort tid alltså.

Det började släppa i torsdags morse när jag och Tove Langseth hittade fint flyt på Lidingöloppspåret i gryningen. Den fina känslan försökte jag bevara in i lördagen, vilket fungerade bra tillsammans med ypperlig mark-service hos min kompis Johan Gustafssons (herr-elit, kör för Spårvägen) föräldrar i Ulricehamn innan start.

10,15 i lördags släpptes damerna iväg på tävlingen. OBS - damerna, endast. Tack tävlingsledningen för att vi fick egen start + att herrarna starade först 45 minuter efter oss!

Vi var allså ett 20-tal tjejer som satte av med masterstart uppför Jönköpingsvägen. Nerifrån sjön och upp för en ca 150 höjdmeter klättring mot höjderna kring Ulricehamn. Starten, som gick på asfalt, var perfekt för mej. Och jag var otroligt nöjd när jag satt med elitklungan hela vägen upp för backen. Senast jag tävlade på MTB (Lida Loop) åkte jag av på 5 röda.

QOM big time var såklart Jennie Stenerhag, som kunde attackare och strax sedan vända sig om för att se att... ingen klarade av att hänga på henne. Och den attacken höll hela vägen in i mål. Snacka om en kapacitet över det vanliga - kudos!

Damklungan 2 km in i loppet  - när asfalt övergick till grus. Foto: Henrik Öijer.

Efter backen övergick banan in på grusvägar och sedan även mer tekniska stigar. Jag kunde hänga mej kvar någon mil på en klunga med de fem damer som jagade Jennie. Ju mer tekniskt det blev, desto svårare blev det dock för mej, och jag fick se de andra segla iväg framför mig.

Jag höll ångan uppe av att jag visste att jag hade ett gäng damer som kom jagande bakom mig. Mycket riktigt kom Anna Lundin (tävlar i D30 från CK Punchrullen) snabbt ikapp mig. Hon är riktigt skickligt tekniskt men på de mer lättåkta partier kunde vi hålla ihop under den första loopen. Under de mer knixiga försökte jag hålla hennes linje så gott jag kunde.

Som tidigare nämnt var banan kuperad - inte många partier som var platta. Det var dock torrt och lättåkt på det viset. Efter ca 30 km kom vi ikapp en annan tjej ur damelit (Edit Wilson) som såg lite sliten ut. Då började jag inse att - kanske kunde jag bli topp5 i elit? Hade knappt vågat gå i de tankarna innan, men det gav mig energi till att fortsätta hålla ihop med Anna, trots att jag gått kanske för hårt i början och redan började bli sliten.

In på varvning till andra loopen hamnade jag mellan Anna och Edit. Det var jobbigt att ha noll koll på banan - jag visste att varje meter som var teknisk innebär att jag förlorade tid. Och den stressen gjorde mig givetvis ännu mer fumlig på stigarna.

Ut på andra loopen var jag mycket glad över att mer än halva loppet hade gått. Nu blev stigarna aningen mer tekniska - mindre grus och mer single-track, precis lagom tekniskt för att jag skulle ha roligt.

När jag hade cirka 30 km kvar passerade jag ännu en tjej ur elit, Ivanda, som punkterat. Synd! Och jag fick ännu mer hybris av att veta att ännu fler damer jagade bakom mig.

När jag hade 20 km kvar kom en klunga på fem elitherrar susande förbi mig. Det var toppgruppen och jag trodde att hundratals snubbar skulle komma farande bakom dem. Precis vad jag INTE önskade mig pga tänkte att några tjejer säkert skulle ta hjul på dem och komma farande förbi mig + att det är omysigt att bli passerad av snabba målvittrande herrar på smala stigar. Det visade sig dock att jag hade fel och det dröjde innan fler killar körde om mej - det skedde med cirka 10 km kvar och då såg jag även Anna L på stigen framför mig.

Det kändes hela tiden för bra för att vara sant och jag bara tänkte "idag är det din dag Ingrid, fokus, schabbla inte till det!". De sista kilometrarna in i mål gick i slow-motion - aldrig har typ 3 km verkat så långt...

Pallen i damelit, foto One More Family.

... men det visade sig gå bra hela vägen in i mål! Jag blev fjärde dam i elit, sexa totalt av alla tjejer. Edit W bröt tyvärr och Ivanda måste haft trubbel med punkan för hon kom in en stund efter mig. Jennie Stenerhag vann, Sandra Backman tvåa, Fanny Kjellqvist trea - starka tjejer! Här finns alla resultat.

Västgötaloppet är något av det bästa jag gjort på cykel i år. Allt stämde - banan var buskul med sina höjdmetrar och lagom tekniska nivå, kropp och skalle var på bra humör och jag njöt av att köra i skogen.

Tack Västgötaloppet och Långloppscupen för bra rejs! Tack familjen Gustafsson &co för att jag fick bo hos er och hänga med er! Tack alla som hört av sig efteråt!

Nu blir det till att ladda om och öva mer teknik inför kommande CX-rejs :).

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-09-25 22:10


Velothon och Sveriges bästa lopp

Det var folkfest i Stockholm under Velothon-helgen. Cirka 3000 cyklister samlades för att köra 160 km söder om Stockholm - det största svenska Gran-Fondo-lopp som finns i kalendern. En bra avslutning på landsvägssäsongen.

Plötsligt har jag kört tre längre lopp under en månads tid och för att beskriva min upplevelse av Velothon kommer här en jämförelse med de andra lopp jag kört - Rapha12-hills och Tre Berg.

Här kan man läsa om hur det gick till när jag körde Rapha12-hills.

Och här finns min RR från Tre Berg.

Banläggning:

12hills går över de tuffaste backarna i Jönköpings-området, inkluderat grus och ingen markerad bana att följa (bara GPX-fil. Och snälla medcyklister). 3berg går över Västgötaslätten och dess kringliggande kullar. Velothon tar cyklisten på en sightseeing från Stockholm till Nynäshamn.

I mina ögon vinner 12hills eftersom banan går genom såväl trollskog som gamla anrika klättringar som på ställen dit ingen icke-lokal cyklist hittat till på egen hand. 3berg och Velothon drar jämt eftersom de båda banorna visar upp det bästa vad Skara och Stockholm har att bjuda på. Dock får Velothon pluspoäng eftersom den går genom tunnlar och det är enda gången under året man som cyklist för chansen att köra under jord.

Trafik:

Velothon har avstängda vägar och MC:s som följer vissa klungor. Tre Berg har MC:s och vakna flaggvakter. 12hills har ingen sådan service. För cyklister som av olika anledningar skyr bilister är Velothon alltså en solklar vinnare.

Gourmet-anda:

På Tre Berg och Velothon serveras helt okej mat vid målgång. På 12hills får man dock hamburgarbuffé och öl efter loppet! Samt lättöl, snickers och barista-kaffe i depåerna. Vilket lopp vinner denna kategori? Kommentarer är överflödiga.

Vinster:

Om man är en manlig elitcyklist finns helt klart mest pengar att casha in på Tre Berg. Om man är en kvinna med elitlicens tävlar man för ingenting överhuvudtaget – eftersom man inte ens får vara med och slåss om backpriset på Kinnekulle (detta är för motionärer). Tre Berg-organisationen har dock lovat att fixa en damklass tills nästa år!

Velothon får plus-poäng tack vare att de hade jämställda back- och kilometerpriser till både damer och herrar.

På Rapha12hills stod det i potten Rapha-prylar och inträden till Rapha(prestige)-event. Dessa delades ut till de snabbaste herr-och damlagen, men även till andra lag som gjort något anmärkningsvärt under resans gång. Kudos!

Epicness:

Masstarten i Velothon får många poäng – här har man lyckats skapa folkfest. Detsamma gäller nästan för Tre Bergs backar med mycket publik. Att under 12hills cykla i stort sett ensam på grus i Smålands djupa skogar är av en annan kaliber – där blir man även uppfylld av stora känslor – men på grund av att man vet att det är svårt att ringa en taxi om något skiter sig och för att det slår gnistor om känslan av att köra över grus (när man inte får punka..).

Hets bland medtävlande:

Tre Berg är ett elitlopp för MÄN med licens. I övrigt är såväl detta lopp som Velothon motionslopp för övriga cyklister. På 12hills anslås inte ens sluttider, utan det enda som räknas är ett fullstämplat stämpelkort.

Det tycks dock som att motionslopp är högsta kategorin av tävling för många cyklister. Redan under masterstarten genom Centrala Stockholm under Velothon kraschades det på grund av hetsiga cyklister som ville positionera sig i klungan. På Tre Berg var det även hetsigt, men där var mängden av motionärer som ville leka medlemmar av Pro-Tour-teams färre.

Jag kan inte låta bli att undra varför alla dessa cyklister med tävlingshorn i pannan inte kan kosta på sig en licens och tävla i riktiga tävlingar istället? Priset för tävlingslicens och chip är nästan detsamma som startavgiften för endast Velothon.

Är det för att det är coolare att posta bilder på Facebook med sin ”placering” i stora motionslopp som gemene man känner till, än att berätta att man kört en riktig tävling ute på en åker i Småland (det är typ under sådana förhållanden som riktiga sanktionerade tävlingar körs)?

Jag kan inte sticka under stol med att jag körde så hårt som jag kunde under alla dessa lopp, men jag släppte alla klungor som kändes stökiga (eller som jag inte orkade hänga med) för att jag inte tycker att det är värt risken (hatten av dock för alla starka damer jag känner som sitter med i elitklungor med herrar).

Därför vinner 12hills helt klart denna kategori – där hann folk dricka bärs, ta selfies och snacka mellan de tunga backarna. Är inte sånt halva grejen med att ställa upp i lopp som inte är riktiga tävlingar?

Vinnare:

Rapha12-hills gav mej den bästa upplevelsen av dessa tre lopp. Då ska det tilläggas att jag är smått allergisk mot att trängas och ”leka” tävling bland massa andra buffliga cyklister samt inte värdesätter snitthastighet i första hand (tror jag snittade runt 20 km/h på Rapha12hills).

Jag gillar att tävla men tycker att av halva grejen med motionslopp är även hinna se sig omkring och ha trevligt under tiden. Ni för döma mej hur ni vill för det!

Men för dem som gillar att rejsa bland likasinnade är både 3berg och Velothon riktigt bra motionslopp. Velothon passar den som vill ha en sighseeseeing i huvudstaden alternativt köra på hemmavägar utan trafik. Tre Berg passar den som vill ha Sveriges svar på Flandern runt (tror jag, har ju aldrig varit där), med den råhet som de tre backarna medför.

Fotnot:

Tack Skoda Cycling Team för att jag fick köra med er under Velothon!

Fotokudos: HappyRide, Göran Digné.

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-09-20 15:35


Vinst i GP Hans Mård!

Det har varit en episk helg för cykelfantaster i Stockholm. Jag har mycket att berätta om men jag tänker börja med att berätta om det som var roligast och jobbigast: GP Hans Mård - vilket är en CX-tävling i Hellas. Start på CX-cuppen i Stockholm. Jag kom (trumvirvel) på pallen (jag kunde inte hålla mej från att skriva det i ingressen - sorry - men då fattar ni hur jag sitter och ler framför datorn när detta författas).

Jag drog en spontanare ner till Hellasgården i Nacka och blev imponerad över det pådrag som var där och den fina CX-bana som var dragen. Banan var inte teknisk , det mest knixiga var några meter som gick på en MTB-slinga, ett hopphinder och X antal 180-grads svängar. Torrt och fint och egentligen inte alls några CX-förutsättningar (det ska ju vara blött och geggigt och sladdigt). MEN banan räckte gott och väl för mej, som har kört noll meter off-track med min nya CX.

Antal damer till start = tre = alldeles för få. Men vi fick starta tillsammans med ett gäng kids och motionärer, så när startskottet gick var det stökigt och bökigt och slirigt på en grusväg. Jag hade underskattat hur jobbigt det är att köra cross. Sorry landsvägsåkare, men ni vet inte hur blod egentligen smakar (ironi). Eller så är det jag som är extremt o-syratålig eller inte kan ta i på asfalt (även det troligt)?!

Efter ett varv fattade jag inte hur jag skulle palla sex varv till (vi skulle köra sju varv). Speciellt eftersom det tog tvärstopp för mej vid hopphindret - jag har en hel del teknik kvar att nöta. Även alla igångdrag grillade mina ben + det faktum att jag och crossens växlar inte riktigt blivit polare än. Kedjan hoppade en gång - när jag tagit mig om och förbi Camilla Lundberg, som var tjejen jag låg närmast. Det kostade mig minst ett varv av jagande för att komma ikapp igen, speciellt eftersom att Camilla är riktigt start och bra tekniskt.

Väntade hela tiden på att speakersen skulle ropa att damerna skulle få köra något varv kortare = drömtänkande. Efter sex varv ville jag verkligen trilla av pinn, både jag och Camilla trodde och hoppades att loppet var över. Vi hade räknat fel och ett varv återstod. På det varvet gick jag på energin av glädjen att loppet snart var över. Och det var en fin tanke som höll mig ända in först i mål - jag vann!

Och där höll inte mina ben mycket längre - jag var precis lika trött och glad som det ser ut på bilden ovan (med Camilla L och Maria Österlund).

Det här var en bra start på "Stockholms-helgen" för mej, samt en bra början på CX-säsongen. Jag har längtat efter att få köra CX ett bra tag nu, asfalt i all ära men... inget går upp emot att slira runt i gegga med maxpuls upp till öronen.

Jag kommer att cykla CX med/för Cykelklubben Barriär, som i mina ögon är Sveriges gladaste CX-klubb (kolla deras fina instagram här med!). Tänker försöka köra cuppen i Stockholm och en del tävlingar ute i Sverige med. De har ju förlängt säsongen ända in i januari! SM ska jag absolut köra, det är nästan hemma för mej (Eksjö) och Emma Johansson ska komma och köra (läs:varva mej)!

Snart kommer jag skriva mer om helgen - om Velothon GP och Velothon Stockholm - helgen som går till min minnesbank som en av de bästa på cykel i år. Stay tuned!

(Foto-kudos: Patrik Berggren).

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-09-13 18:00


Vilken klubb är snabbast i Stockholm? (#VMTTT)

Igår kördes Stockholms första upplaga av den eminenta tävlingsformen lagtempo - under Terrible Tuesdays Vitamin Manager Team Time Trial. Upplägget: lag om fyra cyklister kör dryga 45 km på en vändbana, tre av de startande ska komma i mål så snabbt som möjligt. Möjlighet till att visa att man som lag/klubb kan köra snabbast i Stockholm och sätta laget framför jaget.

Terrible Tuesdays är i grunden en triathlonklubb (numera med ett cykellag) som inte sticker under stol med att de tränar och tävlar tills de stupar, eller som de själva säger "ingen minns en fegis".

Arrangerade de nu denna tävling för att visa Stockholms cykelklubbar att triathleter, utöver att cykla ensamma nere i bågen, även kan cykla snabbt tillsammans?

I såna fall lyckades de både med det samt att de arrangerade ett riktigt bra event ute på Ekerö (teaser - resultat längre ner i inlägget).

Man kan fråga sig varför ett stort gäng cyklister - 20 lag - vallfärdar ut till Ekerö en eftermiddag när vinden bestämt sig att blåsa extra ettrigt från sidan? De flesta Stockholmslag fanns representerade: SCK, Ryska Posten, TT (arrangörerna), SUMO, #STHLMESS med flera - många som var sugna på att cykla hårt tillsammans med sina lagkamrater.

(på bilden ovan: Madde, Cissi, undertecknad och Jonas Brögger, mannen bakom "you-tube-fenomenet" Cykeltuben, och som körde "stolsvärme och stor kaffe som uppvärmning" till racet igår. Se detta och fler filmer från igår på Cykeltubens Facebook).

Tyvärr var andelen damer inte så högt för kvällen. Jag stod på startlinjen för SCK tillsammans med Camilla, Madde och Cissi. Vi var först ut. Det enda andra laget, Stockholm City Triathlon, startade precis efter oss.

Jag var glad över att vi startade först av alla - då hann jag inte tänka. Pang på´t - sätta skallen på "nu släpper du inte hjul"-mood och inbilla sig själv att maxpulsen som snabbt och säkert kom stigande var behagligt pirrande i benen.

Den bästa beskrivningen av lagtempo kommer från Emil i SUMO Cycling:

Det handlade alltså om lagtempo. Jo det låter ju trevligt. ”Tillsammans är vi starka”, ”Vi turas ju om att dra”. Nej. Nej. Nej. Lagtempo är inte för cyklister som helst poserar med svindyra högprofilshjul framför något hippt cykelcafé och omsorgsfullt curlar sina egon genom att då och då haka av en amatörpendlare vackra junimornar med solen i ansiktet och vinden i ryggen. Under ett lagtempo kan ingen gömma sig. Du kan inte ens längre lura dig själv att du egentligen hade orkat lite mer.

Cirka fem kilometer in i loppet hade jag endipp och jag kunde inte lura mig själv längre. Jag försökte mig på någon beräkning för att räkna ner hur många procent av loppet som vi kört - men misslyckades. Insåg att det var bäst att lägga allt fokus på att inte räkna, inte känna efter, bara ta tramptag för tramptag och se hur länge det räckte.

Emellanåt fick jag rysningar när flowet i gruppen var perfekt - som en välsmord kedja. Jämnt och fint tempo och bara små gester oss i gruppen emellan för att kommunicera. Plus en hel del stånkanden och hejanden på varandra för att det inte skulle bli så kusligt tyst :). När det var ett par kilometer kvar till vändning hojtade Madde att vi snittat 38 km/h. Jag som inte hunnit kolla ner på min klocka jublar inombords och funderar faktiskt på vart herrarna är någonstans? Hade räknat med att bli passerad ett par gånger innan vändning.

Hade drömt om en skön medvind efter vändning, men den uteblev. Sidvinden fortsatte piska och det var bara att deala med den. Strax passerade Ryska Posten Racing Team oss och jag skrek till tjejerna att vi skulle ta sikte på deras bakdelar (rumpor!) i uppförsbackarna. Vi lyckades hålla dem inom sikte några minuter!

Plötsligt började kilometrarna kvar till mål att ticka ner snabbt på klockan och det fanns inget kvar att spara på. Tjejerna började panga på monsterförningar som fick det att, otroligt nog, skrika ännu mer i mina ben. Trodde tio gånger att jag skulle åka av, vilket jag även väste mellan andetagen till de andra. Sista biten kvar till mål körde vi uppför, hårdare än någonsin och rullade över mållinjen på 1:04!!!

... trodde jag. Det visade sig att jag tappade bort en siffra i min snurriga, mjölksyrastinna skalle. Vi körde på 1,13,26. Snittade 37+km/h och hur löjligt nöjd jag blev syns på bilderna ovan (Hanna Johansson, som tyvärr inte körde pga Ö till Ö, syns på selfien. Även tempo-gurun Jonas Bohr finns med i bild).

Vi tog hem damklassen - BAM! Och var även snabbare än två herrlag. Det betyder mycket för mej och för de andra, men ännu viktigare är faktiskt att vi körde så bra som lag, "spöade killagen på det sättet" (citat Hemlig beundrare ?!) och höll ihop nästan hela vägen. Känslan av att cykla snabbt och hårt och precis kunna hålla undan från att åka av eller typ kräkas är speciell - hatkärlek - kärlek när man överlever den!

Stockholm CK:s herrar kammade hem herrklassen och det var således en brakkväll i klubbens färger. Vi skänkte våra prispengar till Psykitarifonden och herrarna sina till Barncancerfonden. Härligt att kunna cykla sig trött för en bra sak!

Hoppas på att se fler "pop-up"-tävlingar, och gärna fler lagtempon på kalendern tills nästa år. Som jag tidigare nämnt är cykling i Stockholm on fire - jag hoppas att detta fortsätter och även att ringarna sprids på vattnet till övriga landet. Tack TT!

Notis: andra herrlag: Cykloteket Racing Team, tredje Terrible Tuesdays, fjärde Ryska Posten.

Här finns alla resultat.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-09-07 16:56


RR Tre Berg - krig över berg och slätt

Jag har cyklat Tre Berg - 180 km och 1500 höjdmeter - och det kan snabbt och enkelt sammanfattas med en bild:

Ett episkt lidande och jagande!

Men för att sammanfatta loppet med en race-rapport:

Jag startade i en av de första grupperna tillsammans med min klubb Stockholm CK. Det droppade från himlen och 450 meter in i loppet tog det stopp (!). Hela elitklungan, som låg framför oss, hade kört fel i första kurvan. Två minuter senare kunde vi rulla vidare, då med ett hundratal cyklister hack i häl på rulle.

Snyggt att SCK låg längst framme och drog! Tyvärr kan jag inte ta på mig någon heder pga att jag tidigt kände att marchfarten, 40-50 km/h över slätten dödade mig meter för meter. Vinden ven och jag flåsade. Det lät inte bra i vare sig mina öron eller kändes bra i mina ben.

Jag fick slå av och inse att det inte var min dag. Hade respekt för distansen och det faktum att jag nyss varit sjuk. Hamnade i en klunga med löst folk och försökte leka osynlig wheel-sucker för att gömma mej för vinden.

Tankarna snurrade i skallen - skulle jag kliva av? Jag fick inte ens uppleva detta episka lidande tillsammans med mina klubbkompisar, som många av dem seglat iväg i vinden framför mig. Men så tänkte jag på min hjältinna Britta-Stina som lovat mig att heja på det första av tre berg, Mösseberg. Och jag tänkte på min mamma som också var support under dagen. Hon hade blivit så nervös om jag ringt henne mitt under loppet.

Det var ett bra beslut. På Mösseberg hade jag nämligen den bästa hejarklacken:

Där stod världens bästa Britta-Stina med familj och hejade. Jag började nästan lipa när jag och mina sega ben slet oss upp för "berget"/kullen. Ville hoppa av och krama hela skaran men insåg att det varit typiskt otaktiskt.

Nedanför Mösseberg hände något mycket märkligt då jag var helt ensam. Såg inte en cyklist på vägen framför eller bakom mig. Blev förvirrad, hade jag kört fel? Plötsligt kommer dock en ensam lirare flygande över slätten med en uppsyn som att han körde tempo. Jag bet mig fast på hans rulle och frågade om det var ok? Jadå, hans egna kamrater var för långsamma upp för berget.

Vi körde tillsammans några mil och du starke cyklist från Tranås - du är en hjälte! Efter en stund började dock andra klungor komma ifatt oss bakifrån och vi anslöt till dem. Ytterligare än kille från SCK dök upp - Mattias - och hans bekanta rygg gav mej plötsligt nya krafter.

Det andra berget försvann snabbt men därefter vände vi tillbaka mot Skara och därmed blev vinden ett monster igen. Jag flög som en vante hit och dit på slätten. Hade fullt fokus på att inte blåsa av vägen pga dåligt hjulval (högprofil...). Önskade mig några extra kilon som kunde hålla hjulen i schakt. Fick ont i armarna och längtade till Kinnekulle -  tredje och sista berget -för att slippa lyssna på vinden och vila armarna.

Magiskt nog hade jag krafter kvar till att ta mig uppför Kinnekulle i ett helt okej tempo (14 min). Drabbades av topp- och målfeber som varade tills berget var över och jag åter igen möttes av misärvinden nere på slätten. TRE MIL KVAR! Lät som svordomar inne i min skalle.

Mötte tack och lov en av Tre Bergs egna fartgrupper. Hade läst innan att man i startgrupperna inte kunde förvänta sig att bli dragen runt loppet av ledaren. Vad jag såg framför mig var dock precis det - en man i Tre Bergs färger låg och bombade med ett pärlband av goa gubbar bakom sig. Blev förvånad men fick senare höra att det var tempo-gurun Alexander Gingsjö som varit ledare. Kanske en ny affärsidé för Tre Berg? Att låta sina pensionerade tävlingscyklister lotsa runt glada motionärer.

Med Gingsjö som hjälpryttare samt några SCK:are som jag åter igen mötte upp kom jag äntligen i mål i Skara på dryga 5,30. Urvriden som en disktrasa:

Har sällan mått såhär kasst efter ett lopp. Är mycket tacksam över att SCK:s serviceteam tog hand om mig vid målgång!

Tror att jag blev femma av alla tjejer (eller vänta, det fanns ju ingen damklass..) - bakom de andra stark(are) tjejerna i SCK. Imponerande insats av dem + av Amir Ansari som vann bergapriset på Kinnekulle + SCK:s herrar som hade gjort rejs av motionsklungan. Känns bra att vara en del av en klubb som sätter färg på så många olika delar av loppet!

Tack alla för helgen - SCK , Britta-Stina o co, mamma och pappa, alla snälla cyklister som skyddade mig i vinden.

Nu lägger jag all energi på att hålla kroppen pigg och glad över sluttampen av säsongen.

Benen i högläge och stor glasskonsumption idag med andra ord!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-09-04 14:37


Tre Berg & annat skvaller om september

Diskussionen har de senaste veckorna gått varm kring Tre Berg. Efter det att damklassen strukits helt från Gran Fondot hände det grejer. Fantastiska ambassadörer inom damcykling samlade sig och försökte ändra på det och styra en damklass (Tack SCF, Team Crescent, Valhall, Stockholm CK & övriga!). Tyvärr hann de inte riktigt hela vägen in i mål och således avslutas SWE-cup för damerna under Skara GP imorgon fredag. På lördagen finns alltså ingen damklass under Tre Berg "The Race".

Jag har gråtit flera skvättar över ovan nämnda faktum. Hade så gärna rejsat 18 mil på lördag. Lyckades även dra på mej en (wo)men-cold efter Rapha12hills förra veckan och var hemskt ynklig. Kunde inte cykla och fick bara käka ris under cirka fem dagar. Som bärgat för en humör-dipp för ett litet cykel- och matvrak som mej.

Därmed har mina planer reviderats. Varken världen eller min kropp verkar vilja att jag ska köra stenhårt över Västgötaslättens berg på lördag. Eller fel - chansen att köra stenhårt finns ännu givetvis och jag vet några starka damer som är villiga att ta den (I fancy you - mina starka lagkamrater i SCK mfl). Men vi får se hur det blir för min del.

Varje gång jag är sjuk vrids liksom min världsbild till och jag inser att det inte alls är en självklarhet att man kan panga på snabbt i många många mil. När jag äntligen kunde pendla till jobbet i början av veckan var jag antagligen den cykelpendlare som flinade mest och fånigast av alla i hela Stockholm.

För att inte tala om hur löjligt glad jag var imorse, när jag äntligen kunde smyga upp i gryningen och köra Morningspins på Djurgården (bildbevis ovan, fotocredd till Tove Langseth).

Har skrivit flera gånger om min faiblesse för att cykla om morgnarna. Men det tål att upprepas, för just nu står de i blom, klockan 6-7 med solen som går upp - magnifique!

Tycker att sånt här borde receptbeläggas till folk som är deppiga. Seriöst! (Foto: Hagen Bender).

"Kanelbulle smakar godast med blodsmak i munnen?"

Stämmer, men det måste inte vara så, imorse körde jag inte på max (pga helgens äventyr), fikat var gott ändå! (#ridehardfikaharder)
Och den härliga känslan i kroppen infann sig likaså hela dagen.

Vidare i september anordnar Terrible Tuesedays Team Time Trial på Ekerö nästa tisdag.
Team Time Trial är ju en tävlingsform som inte är särskilt vanlig i den svenska tävlingskalendern. Man ska tävla i lag om fyra men de tre bästa tiderna räknas. Ni hör ju - detta är som upplagt för blodsmak. Och ett ypperligt tillfälle för alla cyklister i Stockholm att visa att deras klubbar/grupper kan sätta laget framför jaget.

Nästa fredag startar Stockholmscuppen i CX med den första av fyra deltävlingar. Något som jag är otroligt peppad på pga att jag lyckats lägga vantarna på en CX-mästares gamla cykel (Åsa Erlandsson). Kommer inte att kunna skylla på materialet under säsongen! 

Drömmen är att åka till Belgien i oktober och smaka på deras lera (och öl.. :). Får se hur det går med det, keep u updated!

Och lördag - söndag går Velothon och Velothon GP av stapeln!

Massa kul framöver i Stockholmsområdet alltså!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-09-01 16:22


MerIngrid Kjellström

Ingrid Kjellström är civilingenjören som gärna går upp klockan 5 innan jobbet för att cykla i soluppgången med andra personer som delar hennes cykelintresse. Allra helst cyklar hon i berg utomlands och på vägar där hon inte varit innan. Har cyklat både Vätternrundan och elittävlingar men kör just nu de lopp som lockar för stunden. Ingrid finns också på Instagram under @ingridkjell

Arkiv

 1. > Oktober 2016
 2. > September 2016
 3. > Augusti 2016
 4. > Juli 2016
 5. > Juni 2016
 6. > Maj 2016
 7. > April 2016
 8. > Mars 2016
 9. > Februari 2016
 10. > Januari 2016
 11. > November 2015
 12. > Oktober 2015
 13. > September 2015
 14. > Augusti 2015
 15. > Juli 2015
 16. > April 2015
 17. > Mars 2015
 18. > Januari 2015
 19. > December 2014
 20. > November 2014
 21. > Oktober 2014
 22. > September 2014
 23. > Augusti 2014
 24. > Juli 2014
 25. > Juni 2014
 26. > Maj 2014
 27. > April 2014
 28. > Mars 2014
 29. > Februari 2014
 30. > Januari 2014
 31. > December 2013
 32. > November 2013
 33. > September 2013
 34. > Augusti 2013

Mest lästa

 1. En episk (CX)-cykelhelg inklusive segrar
 2. Cyclocross is here - much love
 3. Årets tävling - Stockholm Cyclocross!
 4. Ta en selfie med Emma Johansson ?

Kategorier

 1. > Cyclocross
 2. > Cykelkultur
 3. > Freeride
 4. > Giro d´Italia
 5. > Kost och näringslära
 6. > Landsväg
 7. > MTB
 8. > Pendlar - Vinterhojj
 9. > Profiler
 10. > Tour de France
 11. > Träning
 12. > Träningslära
 13. > Tävlingar
 14. > Tävlingar
 15. > Vätternrundan

Etiketter

 1. > Bianchi
 2. > CK08
 3. > Cykelcross
 4. > Cykelklubb
 5. > Giro d'Italia
 6. > Humor
 7. > Kost
 8. > Långloppscupen
 9. > Mallorca
 10. > Mountainbike
 11. > Resa
 12. > Spanien
 13. > Spinning
 14. > Strava
 15. > Tempolopp
 16. > Tour de France
 17. > Triathlon
 18. > Träning
 19. > Träningsläger
 20. > Tävling
 21. > Vinterträning
 22. > Västgötaloppet
 23. > Vätternrundan

Följ oss på Bicycling twitter_symbol fb_symbol

Medlem / Prenumerant

Logga in

Logga in eller ansök om
gratis medlemskap.

Sök på Bicycling.seFå vårt nyhetsbrev!

Annonser