12-delade Shimano XTR är här! | Bicycling.se
Prylar / MTB

12-delade Shimano XTR är här!

26 maj 2018

När Shimano uppdaterar någon av sina komponentgrupper brukar det alltid ha hänt en hel del. När man nu släpper nya versionen av toppgruppen XTR är det i sedvanlig ordning sprängfullt med nyheter. 

Största nyheten är kanske att Shimano nu äntligen kommer med 12-delat och en kassett som har ett maffigt omfång på antingen 10-45T eller 10-51T. Dessutom är de tre största dreven i aluminium, de i mitten i titan och de minsta av stål. Sram har haft ute sin Eagle i drygt två år nu och även om vi vet att Shimano bara vill släppa 100% genomarbetade saker så är de kul att se att de nu är ikapp. 

Precis som innan finns XTR i en lättversion för XC och en som är byggd för lite hårdare tag på Enduroscenen.  

Man har gjort om designen på broms- och växelreglagen och lanserar även ett dropperpostreglage, så man får möjlighet att ytterligare anpassa cockpiten efter eget önskemål. 

 

Trissorna på bakväxelns föregångaren hade 11 tänder, för att få ett bättre omfång och en kedja som beter sig bättre ökar man nu på det till 13.

För att få plats med det 12 delade upplägget har Shimano byggt om sitt frihjul och body ganska ordentligt. Nu är det Micro Spline som gäller. De introducerar även en ny teknik i navet som fått namnet Scylence. Det ska vara så gott som helt tyst och bjuda på mindre motstånd när man rullar. 

På den lättare XC varianten är det tvåkolvsok som gäller. För enduro och mer aggressiv stigcykling är det fyrkolvsok som gäller.

Framväxeln är inte död än! Inte om man frågar Shimano i alla fall.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!