12 tips för en bättre cykelvinter | Bicycling.se
Cykelkultur

12 tips för en bättre cykelvinter

1 nov 2019

Vintern kan vara en tuff period för cyklister som bor i norra Europa. Snön, kylan, isen och mörkret gör cyklingen svår och ibland omständlig. Till skillnad från sommarcykling är kravet på rätt utrustning högre.

1. Vintercykel
Skaffa en vintercykel. Kanske en gammal mountainbike eller en mångsidig gravelhoj? Ska du köra i grupp är det läge för extra långa skärmar med "kompislapp" så att både du och cyklisten bakom dig slipper sprut från vägen. 

2. Extra omsorg om händer och fötter
Köp bra vinterskor och handskar. Välj en storlek större på skorna så du kan ha extra tjocka strumpor utan att det blir för trångt. Isolera utrymmet där klossen sitter under skon, den är en effektiv köldbrygga. Läs mer om hur du håller fötterna varma i vinterskorna 

3. Snåla inte
Satsa på ordentliga vinterkläder som både håller kyla och vatten borta. Lager- på lagerprincipen är viktig med underställ närmast kroppen, därefter isolering och ytterst ett skyddande skal.

4. Hitta en lösning som gör att du enkelt kan tvätta din cykel
Att komma hem lite blöt och kall efter en vintertur och bli ännu blötare och kallare av att stå ute i kylan för att få din cykel ren kommer knappast göra susen för vinterns cykelmoral. Leta reda på en vattenslang nära dig, preppa en spann med varmt vatten eller satsa på någon av de nya batteridrivna högtryckstvättarna. 

5. Spring!
Blir du för kall under träningen är det bara att hoppa av cykeln och springa tills du blir varm. Om det är händerna som är största problemet kan det räcka om du släpper styret med jämna mellanrum och skakar armarna.

6. Reflexer och lysen
Var noga med säkerheten. Att vara utan reflexer eller lysen när mörket faller är direkt livsfarligt. Även om det är ljust ute kan det vara bra om du har lite färg på kläderna så att du verkligen syns. Läs mer om hur du syns bättre i trafiken

7. Bra att ha prylar
Glöm inte att ta med ett survival-kit bestående av fulladdad telefon, lite energi, verktyg och fikapengar om du får problem. Att bli ståendes i 15 minusgrader på en enslig grusväg tio mil hemifrån med bruten kedja, utan kedjeverktyg och tom mage, är mindre kul.

8. Dricka på ryggen
Kör med vätskerygga om du vill vara säker på att drycken inte ska frysa. Glöm inte bort att ha isolering runt slangen, eller frekvent dränera tillbaka vätskan i blåsan. Isolerande flaskor, med förvärmt innehåll, är också en okej lösning om det inte är för kallt. 

9. Kör dubbat
Använd dubbdäck och extra tjocka slangar. Hellre att det går lite tyngre än att du ska krascha för ofta för att det är halt eller bli ståendes med punktering. Det som går snabbt och lätt att laga på sommaren kan vara extremt omständligt att fixa i vinterkylan.

10. Testa cykelcross
Få cykelgrenar är så synonymt med vintern på våra breddgrader som just cykelcross. Flera klubbar runt om i landet har pröva-på träningar, så kallad "introcross" och så länge är det inte tävling så funkar det fint att dyka upp med nästan vilken cykel som helst.

11. Testa något annat
Vintern är en optimal period för att få variation i träningen, så varför inte satsa på lite löpning, simning eller kanske några extra pass på gymmet? 

12: Känns ute helt omöjligt, maxa tiden inne!
Haka på kompisarna eller världseliten under ett träningpass på någon av det virtuella plattformarna, exempelvis Zwift, eller köp ett gymkort och ge allt på spinningen. 

Vilka är dina bästa vintertips för cyklister som hellre cyklar utomhus än inomhus? Kommentera gärna nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!