296 km/h på en cykel - nytt världsrekord | Bicycling.se
Cykelkultur

296 km/h på en cykel - nytt världsrekord

21 sep 2018

Denise Mueller-Korenek, cyklade nyligen 296 km/h, snabbare än starthastigheten för en Boeing 747, och krossade därmed det tidigare rekordet på drafta bakom en bil.

För att komma upp i den närmast ofattbart höga hastigheten hakade den 45 åriga amerikanen Denise Mueller-Korenek en specialbyggd cykel med massiv utväxling på en bil lika specialbyggd som cykeln. Bilen accelererade sedan till ca 150 km/h där hon kunde koppla loss sig och trampa upp till den höga hastigheten för egen kraft. (Att starta ståendes omöjliggörs av cykelns höga utväxling)

Bilen var en form av dragster med en vindblockerande kåpa i aktern och cykeln var en KHS i chopperutförande - en över två meter lång historia med 17 tums motorcykelhjul. Att hjulen var just så små handlar om stabilitet. För att kunna trampa i den hastigheten krävdes en utväxling på 62:12 x 2. För varje pedalvarv färdas cykeln nästan 40 meter.

"Det är lite som en dans. Bakom kåpan handlar allt om små och ständiga justeringar, jag måste hela tiden röra mig framåt och bakåt. Föraren, Shea Holbrook, får accelererar och sakta ner så att hon inte släpper mig när jag backar lite eller får mig att köra in i bilen när jag närmar mig. Hon måste matcha mitt steg " Säger Denise Mueller-Korenek.

Spännande att tänka på hur fort man hade kunnat cykla om vi inte hade behövt bråka med vindmotståndet... 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtionio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!