3 nya tjejcyklar från Canyon | Bicycling.se
Landsväg

3 nya tjejcyklar från Canyon

  Foto: René Zieger
4 maj 2017

Mindre hjul, lättare ram och bättre proportioner. Det är några av de stora nyheterna när tyska Canyon lanserar sina första damspecifika landsvägscyklar.


Endurace CF

Kvinnor är generellt sett kortare än män, de väger mindre, producerar färre watt, har smalare axlar, samt har något kortare armar. Det visar Canyons samlade databas med mätningar av över 60 000 personer.

Med dessa siffror som utgångspunkt har Canyon nu gjort anpassningar i tre av sina landsvägsramar, för att dessa cyklar ska upplevas på samma sätt av kvinnor som av män. Det handlar dels om små förändringar i geometrin, men också om smäckrare rör till lägre vikt. Den som väger mindre och har en lägre kraftutveckling behöver nämligen inte samma styvhet i ramen. Med 765 gram i storlek XS blir damvarianten av Ultimate CF därmed den lättaste ramen för skivbromsar i hela Canyons sortiment. Däremot står Canyon fast vid att kvinnor vill ha samma åkupplevelse som män – alltså inte en tryggare cykel.

Den största nyheten är dock att de två minsta storlekarna, 3XS och 2XS, kommer med hjulstorleken 650B, vilket inte bara gör proportionerna mer korrekta, utan också innebär likvärdiga åkegenskaper för cyklisten, oavsett vederbörandes längd. Med mindre hjul behöver gaffelvinkeln inte göras flackare, vilket annars är standard för att förhindra att cyklisten slår fötterna i framhjulet. Med mindre hjul kan en liten cykel få samma vinklar som en cykel i större storlek.

Baksidan med en cykel med mindre hjul är att du får färre däck och hjul att välja mellan, om du skulle känna för att byta. Canyon har här ett samarbete med Schwalbe, DT Swiss och Reynolds, och säger att det i alla fall inledningsvis kommer att finnas fyra olika hjulset att välja mellan för de minsta storlekarna.


Ultimate CF

Lättviktaren Ultimate (kolfiber) samt komfortcykeln Endurace (kolfiber och aluminium) är de tre modellerna från Canyon som nu finns i damspecifikt utförande. Utöver de nya ramarna har de också utrustats med lättare utväxling, damsadlar och smalare styre.  
Modellerna säljs bara med skivbromsar, och finns i totalt fem storlekar (152-186 centimeter) och i ett par olika färger.

Om vi har testkört? Ja, det har vi. Om det kan du läsa i Bicycling #6.


Endurace AL 

Läs också: 7 myter och sanningar om tjejhojar 

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet elva med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!