4 punkter där män och kvinnor bör göra olika i sin träning! | Bicycling.se
Träning

4 punkter där män och kvinnor bör göra olika i sin träning!

6 apr 2018

Män och kvinnor är olika. Och är man olika är det inte alltid bäst att göra lika. Här är fyra punkter där du bör bli könsspecifik i din träning

Återhämtningsmålet
Som man bör du få i dig cirka 25 gram protein inom en halvtimme efter avslutat intensivt pass. Efter det har du tre till sex timmar på dig att fylla på med kolhydrater i ditt system.

Kvinnor har ett mycket mindre återhämtningsfönster, och deras kroppar är också mer benägna att bryta ned muskelvävnad under hård träning. Ät 30 gram protein inom en halvtimme efter ett hårt träningspass, och fyll sedan på med kolhydrater inom de närmaste 90 minuterna.

Styrketräningen
Män har medfött större muskulatur i överkroppen, vilket inte är en jättestor tillgång på cykeln. Fokusera till största del på att styrketräna nedre delen av kroppen och din core.

Kvinnor är mindre muskulösa i överkroppen och tenderar att ha en svagare core. Det påverkar både hur du hanterar cykeln och din uthållighet. Uteslut inte benträningen, men
kör ofta helkroppsövningar, som exempelvis armhävningar, för att bygga upp och underhålla muskelmassa från topp till tå.

Vätskeupptaget
Båda könen kan följa de senaste rekommendationerna som publicerades i Clinical Journal of Sport Medicine: drick på cykeln när du känner dig törstig helt enkelt.

Kvinnor bör också vätska upp innan passet när de är i den premenstruella fasen, eftersom hormonerna gör att blodplasmavolymen kan tappa upp till åtta procent innan du ens hinner ta ett enda tramptag. Drick gärna något salt innan långa rundor (natrium hjälper dig att binda vatten) som buljong, soppa, eller en sportdryck med elektrolyter.


Rörligheten
Män har i regel tajtare hamstrings (muskel i baksida lår), vilket gör att det blir svårare att sitta aerodynamiskt och ändå få ut mycket kraft. Stretcha hamstrings och träna upp
sätesmuskulaturen, som i sin tur hjälper hamstrings.

Kvinnor brukar generellt sett vara rörligare än män. Men deras höfter är också bredare vilket kan göra att insida lår blir tajtare och de yttre sätesmusklerna svagare. Det gör att du blir mindre stabil i sadeln, vilket i sin tur kan leda till smärta och problem i knän och höft. Jobba upp dina yttre sätesmuskler och stretcha insida lår.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofyra med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!