Vill du cykla snabbare? 5 kostråd för dig | Bicycling.se
Träning

Vill du cykla snabbare? 5 kostråd för dig

8 feb 2014

Vi följer upp måndagens 5 kostråd med ytterligare 5. Om du avskyr att pastaladda och gärna äter energikakor och geler istället så ska du definitivt läsa vidare.

Missade du de första 5 tipsen?

6. Järnkoll

Järn är viktigt för uthållighetsidrottare. Järn är en beståndsdel för hemoglobin, ett ämne i blodet som bär syre från lunga till muskel. Järnbrist leder till att kroppen inte kan ta till sig syret på ett bra sätt. Om du är tjej och/eller vegetarian är det klokt att kolla dina järnvärden. Varning: undvik järntabletter om det inte är konstaterat att du har en järnbrist, då järn kan vara giftigt i höga doser.

7. Vätska

Kroppen består till 80 procent av vatten. Som idrottsutövare är det viktigt att du dricker mycket. Vatten fungerar bra, men under längre distanspass kan det vara befogat med sportdryck. Forskning har nämligen visat att kroppen orkar fortsätta arbeta på samma intensitet lite längre än om man bara hade druckit vatten. Vätskebalansen är kopplad till blodvolymen. För lite vätska leder till högre puls och att hjärtat får arbeta hårdare - prestationsförmågan går ned.

8. Fyll på med näring direkt efter passet

Direkt efter träningspasset och en timme framöver är musklerna extra mottagliga för påfyllning. Ät kolhydrater och protein så ger du din kropp optimalt läge för snabb och effektiv återhämtning. Ett par bananer och några deciliter mjölk duger fint. Riktlinjen är cirka 50-150 gram kolhydrat och 15-30 gram protein.

9. Ät regelbundet

Ät 3 mål mat om dagen plus 2 mellanmål för att bibehålla en bra energinivå och undvika berg- och dalbanor i blodsockerkurvan. Du blir heller aldrig sådär panikhungrig att du måste grunda med två kexchoklad för att överhuvudtaget orka tänka ut vad du ska laga till middag. Mellanmål som banan eller en nyttig macka är enkelt att ha till hands.

10. Att pastaladda eller inte

En del pastaladdar - andra gör det inte. Du som tankar spaghetti har ändå en fördel rent vetenskapligt. Du har mer snabb energi att ta av och orken räcker längre. Du lagrar också vätska eftersom kolhydraterna binder vatten, och den kommer till användning under loppet.

Men känner du att du tappar klippet i benen efter en pasta-laddning så får du experimentera med annat. Undvik snabba kolhydrater som energikakor, gel och sportdryck timman iinnan start. Kroppen kontrar alla snabba kolhydrater genom att producera insulin och när du sedan cyklar så kan du åka på en blodsockersvacka och då blir det tungt att hålla tempo.

Dessutom ställer kroppen in sig på kolhydratförbränning. Forskning visar att den ökade kolhydratförbränningen pågår loppet ut. Detta betyder att du bränner energi-förråden i ett kvickare tempo än du skulle gjort annars. Och risken att du får hammaren ökar.

Vad tycker du? Vilka kostråd är invand och nedärvd rappakalja och vilka diet-tips tycker du fungerar för dig? Kommentera gärna i fältet nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!