5 måsten inför vårklassikerna på TV | Bicycling.se
Cykelkultur

5 måsten inför vårklassikerna på TV

  Foto: (Gettys)
4 apr 2014

Vår betyder cykelklassiker på tv. Vi har frågat Eurosport och några av Sveriges mest färgstarka cykelpersonligheter om vad man bara måste ha nära till hands när du cykelmyser i TV-soffan.

Med några av årets största, hårdaste och mest sevärda cykeltävlingar framför oss, passade vi på att fråga Eurosport om vad som egentligen krävs för att både komma i rätt stämning och om man ska äta något speciellt för att orka med en fem timmars direktsändning tillsammans med Vacchi och Adamsson.  

1. Kom i stämning.

Vårklassikerna har inget av Giro d'Italias stilrenhet eller Tourens grandiositet och glamour – här gäller snålblåst, lera, frusna lemmar och kullersten, en kilometer i taget. För att försättas i åtminstone samma mentala sinnesstämning som cyklisterna rekommenderar vi Jørgen Leths klassiska dokumentär om Paris-Roubaix, A Sunday in Hell (på danska En förårdsdag i helvede), eller varför inte avsnittet "Bastogne" från tv-serien Band of brothers.

2. Läs på!

Som begreppet vårklassiker ger för handen har var och ett av de här loppen en lång och rik historia, med spännande, vackra, spektakulära och smärtsamma berättelser och öden. Hur gick det när Bernard Hinault stack iväg med 80 kilometer kvar av 1980 års "Niège-Bastogne-Niège"? Vilka är "Les Amis de Paris-Roubaix"? Varför anklagades arrangören av Flandern runt för kollaboration efter andra världskriget?

3. Håll gluggarna öppna!

Varje klassiker har höjdpunkter där Roberto Vacchi och Anders Adamson sitter som på nålar i kommentatorsbåset. Dessa får du absolut inte missa: Koppenberg i Flandern runt, Arenbergskogen i Paris-Roubaix, Cauberg (flera gånger) i Amstel Gold Race, Mur de Huy i Flèche Wallone samt La Redoute i Liège-Bastogne-Liège.

4. Ät och drick rätt!

Framför de belgiska klassikerna är det fullt tillåtet att skämma bort sig själv med nationalrätten pommes frites och majonnäs. Se till att ha ett rejält lass så att du inte behöver springa iväg när det är dags för spännande klättringar och avgörande spurter. Finnes mer tid och ork? Moules frites är enkelt och tar inte längre tid att göra än vad som krävs för Peter Sagan att ta igen en utbrytning.

5. Värm ner.

Efter målgång – ta ett lättare cykelpass för att smälta maten och intrycken. Det gäller att vara i god form när Giro d'Italia börjar på Eurosport fredagen 9 maj.

Vårklassikerna på Eurosport

* Söndag 6 april 12.30-17.00 Flandern runt, Belgien, direkt på Eurosport (HD)

* Söndag 13 april 13.15-16.45 Paris-Roubaix, Frankrike, direkt på Eurosport (HD)

* Söndag 20 april 14.00-17.00 Amstel Gold Race, Nederländerna, direkt på Eurosport (HD)

* Onsdag 23 april 14.00-16.15 Fleche Wallonne, Belgium, direkt på Eurosport (HD)

* Söndag 27 april 14.00-17.00 Liège-Bastogne-Liège, Belgien, direkt på Eurosport (HD)

Kommentatorer: Roberto Vacchi och Anders Adamson (endast Vacchi på Liège-Bastogne-Liège).


Vi frågade också några färgstarka personligheterna i cykel-Sverige om vad som behövs framför tv:n under sändningarna från vårklassikerna: 

Andreas Danielsson, chefredaktör Bicycling:

– Jag skulle säga att lite historiska resultat kan vara intressant, liksom att ha koll på avgörande partier längs banan, där det sannolikt kommer att smälla, till höger och vänster.

Johan´Big Mollo´ Mölleborn, bloggare Bicycling.se och randonneur-cyklist

– Jag kände att jag var tvungen att dela upp det till två olika sorters klassiker. Så här brukar det se ut hos mig. 

För de belgiska (+ norra Frankrike) vårklassikerna:

1. En låda Duvel (eller valfritt alkoholfritt alternativ)

2. Fem kilo pommes frites

3. En stor bunke majonäs (hemgjord)

4. En burk Dijonsenap

5. En handfull kompisar

För de Italienska vårklassikerna:

1. Några flaskor Chianti (eller valfritt alkoholfritt alternativ)

2. Italiensk lantbröd 

3. Olivolja

4. Prosciutto 

5. Salami 

– Tänk på att ha bortförklaringarna klara för varför just din favorit inte vann. Ha koll på vilka som har vunnit de 15 senaste åren. Om du dessutom har cyklat sträckan själv så har du goda chanser att glänsa. 

Stefan Larsén, chefredaktör Runner´s World och tidigare chefredaktör för Kadens/Bicycling.

– En banskiss med alla bergs- eller pavéavsnitt är oumbärligt. Och förstås en skön överdragströja i t ex Moltenis färger. Och kanske att man har laddat med "En vårdag i helvetet" kvällen innan med polarna så man är lite bakis – eller helt slut av att ha kört fem timmar distans... oavsett så hör det till att man dåsar till någon timme mitt i och vaknar med en drägelsträng på kudden. Olika tilltugg – själv gillar jag ostbågar – är självskrivet.

Har vi missat något som man bara måste ha framför TV:n? Kommentera gärna nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioåtta med siffror i fältet här

Kommentarer


2014-04-06 13:03   Erol Orhun

berka: Det är Eurosport som har skrivit tipsen. Bicycling kan rekommendera någon lämplig spriotdryck för att orka hålla ut tills målgången kring 17.00.

 

2014-04-04 20:04   berka

Under punkt 4 valde ni att missa drickan för ni dricker väl inte majonäs. Ni kanske är för korrekta för att våga föreslå belgiska ölsorter med alkoholinnehåll.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!