5 steg för att nå ditt mål i år! | Bicycling.se
Träning

5 steg för att nå ditt mål i år!

1 apr 2016

Hur sätter jag upp ett mål? Ännu viktigare – hur når jag mitt mål? Vi ger dig ett enkelt recept och visar hur du hittar vägen till framgång.

Att göra mål. Sug på den meningen några sekunder. Det är lätt att direkt associera till fotboll, handboll, bandy, ishockey och många andra idrotter. Kanske inte direkt till cykel. Rätt i krysset, och målet är ett faktum.

Säger vi däremot "att sätta upp mål" kan det vara både roligt och motiverande, men också lite laddat. Att det känns laddat kan bero på våra förväntningar kring hur ett mål ska formuleras, och även tankar på hur vi tror att andra ser på våra mål kan spela en roll. Mål som du tror att andra förväntar sig av dig – alltså egentligen det som psykologin skulle kalla tankeläsning. Att läsa tankar och tolka dem som sanna kan vara risky business.

Steg 1 ➜ MINA MÅL ÄR BARA MINA
Tänk tillbaka på första meningen – att göra mål. Det är precis det vi ska göra. Att sätta upp och nå mål är en aktiv handling, alltså någonting vi gör. Så frågan är: vad ska du göra?

Stopp och belägg här, du har ju inte ens frågat mig om mina tankar kring mål än! Först borde du väl ställa den klassiska frågan "vad är ditt mål"?

Nja, jag tänkte att vi börjar i andra änden. Om du redan från början tänker att målet är just en handling och inte bara en tanke så är det genast mer greppbart och mindre abstrakt.

Steg 2 ➜ MÅL ÄR NÅGONTING JAG GÖR, INTE NÅGONTING JAG HAR
För att göra önsketankarna till mål, kan våra formuleringar inte bara gå från en lös tanke till ett stort frågetecken. Vi måste svara på frågan – hur?

Oavsett vad målet är handlar det om att vara tydlig. Ska du baka en kaka som du aldrig tidigare gjort är det lättare att följa ett recept än att göra tio försök med att få ihop degen, tio försök med ugnstemperatur och tio försök med tiden i ugnen.

Det första du vill veta när du tar fram receptboken (din resa mot målet) är vilken kaka du ska baka (vad ska jag göra?). När du valt kaka (specifikt mål) konkretiseras
(tydliggörs) målet.

Steg 3 ➜ MINA MÅL ÄR SPECIFIKA OCH TYDLIGA
När man bakar en cyklist ska det vara lika lätt att mäta sina framsteg mot målet som att mäta deciliter mjöl till kakan. Är målet att kapa tid på milen är det enkelt att testa.
Använd samma sträcka varje gång. Notera dagsform, väder, vind och matintag – allt du kan tänka dig har mening för utkomsten. Se inte detta som ursäkter för hur du presterar
den dagen.

Självklart ska du fira om du tagit dig närmre ditt mål, men fick du inte till det just den dagen så är det bara en dag av många. Har du ett mål där mätningen är mer subjektiv kan det vara en god idé att utveckla ett eget skattningsformulär som visar ”här är jag idag”. Då blir även det lättare att följa.

Steg 4 ➜ MINA MÅL ÄR MÄTBARA
Huvudmålet har många gånger en naturlig deadline när det är någonting som är kopplat direkt till en tävling. Vätternrundan är för många redan bokad och betald. Dagen är bestämd och det finns till och med sidor på nätet som räknar ned till den exakta timmen du ska starta. En extremt tydlig deadline. Det är i slutet på den dagen du vet om du uppnådde det målet, den gången.

Ett mål som att "bli bättre tekniskt" skulle kunna ha en livslång deadline. Varför måste jag då sätta en sluttid? Mycket tyder på att det som har ett slut är någonting vi också tar tag i. Kom ihåg att mål är någonting vi gör.Steg 5 ➜ MINA MÅL HAR EN DEADLINE
Visar det sedan sig att du inte uppnått målet till fullo, utan att du istället kanske kan cykla tre meter på bakhjulet dagen efter din födelsedag, så betyder det inte att du är en misslyckad person.

Det betyder bara att du ska revidera ditt mål. Du är uppenbarligen på väg åt rätt håll, men denna gången hade du en för snäv deadline. Fundera på varför och kom tillbaka till frågan hur. Mål är cirkulära. När du uppnått ett mål så bildas ett nytt och så snurrar hjulet framåt. Uppnår du inte målet kan du revidera ditt recept och ta om allt under ett nytt varv.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!