9 fakta om dina lungor | Bicycling.se
Träning

9 fakta om dina lungor

20 sep 2014

När du cyklar andas du in stora mängder luft – uppskattningsvis runt 150 liter per minut om du kör riktigt hårt. Vad kan du göra för att hålla dina lungor friska och starka?

Lungor föredrar varm och fuktig luft. Forskning på skidåkare visar att upprepad exponering för kall och torr luft kan ge ärrbildningar på lungvävnaden. När det är kallt bör du alltså träna under den varmaste stunden på dagen, och använd gärna en snusnäsduk runt näsa och mun för att hålla luften fuktig. Om du har astmaliknande symptom – såsom hosta, väsande andning eller andfåddhet, särskilt efter träning – bör du kontakta din läkare.

Så kan du träna dina lungor 
Andas in tills lungorna är fyllda. Öppna munnen och håll isär läpparna. Koncentrera dig sedan på att hålla halsen öppen medan du håller andan. Räkna till 10 och andas sedan ut. Sikta på 10 repetitioner med 10 till 15 sekunder av djupa andetag emellan. Försök att hålla luften kvar i lungorna, och när övningen känns lättare kan du förlänga tiden du håller andan eller öka repetitionerna.

9 fakta om dina lungor
1. Lungorna har en egen dygnsrytm, och studier visar att de är som mest öppna mellan klockan 16 och 17. 

2. Näsan värmer upp och återfuktar luften innan den når lungorna och föroreningar filtreras bort. Det är därför troligt att lungorna blir mer irriterade när du andas genom munnen.

3. Bronkerna – alltså rören som transporterar luft in i lungorna – har särskilda smakreceptorer. De kan förstås inte "smaka" något på riktigt, men vidgas när de känner av något som är bittert.

4. Även om lungorna inte blir stora och bulkiga som dina lårmuskler när du tränar så finns det bevis för att de anpassar sig till aktivitet. Vissa höghöjdsidrottare har exempelvis större lungor än normalt.

5. Mikroskopiska säckar – alveoler – överför syre till blodet och avlägsnar koldioxid. En genomsnittlig vuxen har cirka 300 miljoner alveoler vars sammanlagda yta motsvarar en fotbollsplan.

6. Beroende på graden av kroppsansträngning andas en vuxen person mellan tio och tjugo kubikmeter luft varje dag, det vill säga över 10 000 liter.

7. Föroreningar kan göra att slemhinnan blir tjockare eller får ärrbildningar – i båda fall leder det till att elasticiteten och funktionen i lungorna försämras.

8. Den vänstra lungan delar utrymme med hjärtat, vilket gör att den högra är något större och rymmer tre lober istället för två. Den är dock inte starkare eller mer effektiv. Det är förresten fullt möjligt att leva med bara en halv lunga.

9. Diafragman gör den största delen i arbetet med att dra in luft i lungorna, och med hjälp av träning kan den bli starkare.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotvå med siffror i fältet här

Kommentarer


2014-09-23 14:42   Redaktionen Bicycling

Helt rätt Danne! Alternativt tuba :) //Åsa

 

2014-09-22 15:44   Dan

Diafragman tränar mest med hjälp av en trumpet, eller hur Åsa...

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!