Alexander Gingsjö ny svensk mästare på linje | Bicycling.se
Landsväg

Alexander Gingsjö ny svensk mästare på linje

28 jun 2015

Förra årets tempomästare, åkstarke Alexander Gingsjö från Skara CK och Team Tre Berg-Bianchi, tog något överraskande hem SM-guldet i dagens linjelopp för herreliten. Richard Larsén, Åhus CK tog silvret och Tobias Ludvigsson, Jönköpings CK tog brons.

Det tog en stund innan en utbrytning kom iväg då det var ömsom mycket aktivitet ömsom avvaktande åkning i klungan. Gruppen varierade i storlek men i stort var drygt tio cyklister loss.

Alexander Gingsjö anslöt till gruppen senare under loppet då gruppen som mest bestod av 14 cyklister. Efter cirka 120 kilometer var klungan oorganiserad och Tobias Ludvigsson – en av favoriterna – kom iväg med Edvin Wilsson. De bryggade upp till frontgruppen där Gingsjö attackerat med Larsén från Argon18.

Ludvigsson passerade gruppen direkt och jagade Gingsjös duo, och kom ikapp. Därifrån var det en trio som gjorde upp om segern. Med tio kilometer kvar började trion attackera varandra och Gingsjö kom loss solo och kunde avsluta loppet i ensamt majestät in på målrakan. Bästa U23-åkare blev Ludvig Bengtsson, Skara CK Team Tre Berg-Bianchi.

Till dagens resultat 

Fram tills idag har Svenska cykelförbundet delat ut 38 guldmedaljer av årets totalt 170 som delas ut i åtta mästerskap fördelat på en mängd olika discipliner. Nästa helg är det dags för landsvägscyklisternas elit att göra upp om nya mästerskapsmedaljer. Den 3 juli genomförs SM i kortdistans i Sundsvall som en del av SM-veckan. Samma helg, den 4 juli, invigs en ny BMX-bana i Uppsala i samband med svenska mästerskapen i BMX Racing.

3-5 juli är det mästerskap för landsvägsveteranerna innan SM i mountainbike XCO och XCE (cross country och sprint) går av stapeln på Smålandsfjället Isaberg den 16-19 juli. Den nya MTB-banan är en riktig utmaning med 4,7 kilometer och 200 höjdmeter.

Både BMX-banan i Uppsala och Isabergs nya MTB-bana håller internationell tävlingsstandard, så även Sibirien Arena i Ängelholm, där World Cup för BMX Supercross genomförs i augusti. Tävlingen är ett världens största BMX-arrangemang, och den främsta världseliten kommer att vara på plats.

Två andra stora UCI-tävlingar körs under sensommaren: Crescent Women World Cup Vårgårda och Velothon Stockholm.

Kommande mästerskap 2015 – cykel
3 juli - landsväg, kortdistans i Sundsvall
3-5 juli – veteran SM landsväg i Sunne
4 -5 juli - BMX Racing i Uppsala
16-19 juli – MTB XCO och XCE i Isaberg
25-26 juli – MTB DH i Vallåsen
13 september – MTB Marathon i Örebro
4 oktober – Cykelcross i Stockholm

UCI-tävlingar 2015
31 juli-1 augusti - NM BMX i Ängeholm
4 juli - NM Enduro i Åre
12 juli – Rankås MTB Race 2015
15-16 augusti – BMX Supercross World Cup, Ängelholm
21 och 23 augusti - Crescent Women World Cup Vårgårda
13 september - Velothon Stockholm
25 oktober – Stockholm cykelcross

UCI-tävlingar 2016
5-8 Maj - European Championships Mountainbike XCO/XCE/XCR, Huskvarna

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofem med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!