Äntligen dags för premiär av långloppscupen! | Bicycling.se
MTB / Tävlingar

Äntligen dags för premiär av långloppscupen!

10 maj 2017

På lördag ska benen få bekänna färg efter vinterns lidelser. En dag av förväntan, eufori, nervositet, explosivitet och bara helt fantastisk cykling. Som brukligt är det den underhållande banan i Skövde, Billingeracet, som är först ut. För att ni ska kunna fokusera så mycket det går på själva cyklingen har vi frågat arrangören Skövde CK vad ni kan vänta er den 13 maj.

Vad har ni för nyheter i år?
- En av nyheterna är att publik på plats eller hemma kan följa deltagarna Live under loppet via vår webb-baserade livetjänst som ni når direkt på billingeracet.se. För att följa sin cyklist live behövs det bara en telefon med GPS som cyklisten tar med sig under loppet.Men sedan är den största nyheten att det inte är några nyheter. Banan är intakt till 99% förutom några få avvikelser på grund av skogsavverkning. Så ni som kört vet precis vad ni får.

Har våren kommit till Skövde än då?
- Banan har tack vare den milda vintern och varma våren torkat upp riktigt bra och nu börjar vitsipporna synas. Så om vädret håller sig soligt kommer fälten stå vita och gula av härliga vårblommor när cyklisterna susar fram på de packade stigarna. Det lutar faktiskt åt att det till och med kan bli den torraste och snabbaste banan hittills om vädret spelar med oss.

Kul, låter vackert! Vad mer kan ni säga om banans olika underlag?
- Banan börjar med en härlig resa på asfalt från Skövde Arena uppför backen till Billingehus. Ungefär i mitten av backen viker banan in på den första stigen som först går genom en härlig lövskog, sedan skiftar skogskaraktären till barrskog ju närmare toppen man kommer. Väl på toppen av startbacken så har åkarna nu anlänt upp till mål och varvningsområdet för att spurta ut på första loopen. Under denna loop kan underlaget vara lite lerigt om det är blött, mestadels är det stigar som går på ett underlag av matjord blandat med rötter. De bryts av med hårt packade och snabba grusvägar.

När åkarna sedan kämpat sig tillbaka mot varvningsområdet och ger sig ut på loop två så kommer de möta nya utmaningar. Första utmaningen är en smal och snabbt slingrande stig utför Billingen. Stigen kantas av lummig vegetation och härliga fält med vitsippor. Längre ut på loopen byter terrängen karaktär till sandigt underlag och långa flackt slingrande stigpartier. Här är det lätt att få en känsla av deja vu då de ständigt avlösande stigarna är förrädiskt lika.

Sista biten in mot mål är den delen med mest asfalt och grusvägar. Här väntar också dagens sista och kanske största utmaning? Den beryktade backen ”Strupen” är det sista som ska bemästras innan upploppet.

För de som kör banan första gången eller är nya på MTB. Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt?
- Ja vissa stigar utför är snabbare än normalt så man bör skapa sig en vana att hantera cykeln utför i höga hastigheter. Men även en vana att klara mycket branta lutningar på låg växel är bra att ha.

Vad kan publik och anhöriga göra under loppet?
- Som tidigare nämnt så kan man med fördel följa sin cyklist live och därmed inte behöva lämna varvnings- och målområdet uppe på Billingehus. Här vid stadion kan man hela tiden följa tävlingen genom våra två speakers, som även kommer att rapportera från andra delar av banan. Ät gott från arrangörens matutbud och ta sedan ett besök i någon av cykelbutikerna på plats. Hälsa på hos de olika raceteamen och självklart finns långloppscupens sponsorer på plats med olika erbjudanden. 

Bilder av Oscar Ekstam.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!