Åre Enduro – succé med framtid | Bicycling.se
MTB

Åre Enduro – succé med framtid

Easy Rider – en del av första specialsträckan med 850 fallhöjdsmeter.   Foto: Mattias Fredriksson
8 jul 2014

Ett MTB-proffs, en världsmästare i MTB-orientering och en hyrcykel – alla hamnade på pallen när Åre Enduro by Sweet Protection avgjordes i helgen.

Banan bestod av fyra specialsträckor med mellan 4 till 13 minuters åktid för toppåkarna, och en total racetid för vinnaren på strax över 34 minuter. Transportsträckorna bestod av en mix av lift och trampa. Banan innehöll det mesta som Åre Bike Park har att erbjuda med allt från alpin cykling ovanför trädgränsen, till maskinbyggda leder och tekniska singletracks under densamma.  Åreskutan är ett stort och brutalt fjäll vilket visade sig redan efter några minuter på SS1 då ett flertal cyklister punkterade bland sprängstenarna på Hjulingen.

XC-proffset Emil Lindgren, Giant Pro XC Team, får tips av bröderna Robin och Niklas Wallner inför sin första endurotävling.

Herrarnas klass vanns inte helt oväntat av Robin Wallner före lillebror Niklas Wallner. Sveriges bästa utförsbröder visade att de har tillräckligt med fitness för att även klara av långa etapplopp. Dagens stora överraskning var Emil Lindgren, till vardags världscupåkare i XC för Giants Pro Team som i sin första endurotävling körde in på en tredje plats.

I damklassen vann Cecilia Thomasson före hemmaåkaren Hanna Oleträ och Lina Skoglund från Stockholm. Cecilia är till vardags regerande världsmästarinna i MTB-orientering (!) men håller så smått på att skifta fokus till enduro, och kom nyligen på en bra placering i EWS-tävlingen i Valloire i Frankrike.


Cecilia Thomasson från Östersund är regerande världsmästarinna i MTB-orientering och har kört flera av årets tävlingar i Enduro World Series. Hon tog hem segern i damklassen på en hyrcykel från Åre Bikes.

Åkarna hyllade unisont banan efter tävlingen som de flesta ansåg hålla internationell klass.

– Vi kommer inte att stoppa här. Planen är att kolla utanför bikeparken till nästa års tävling och få till ett mer internationellt event. Och vem vet, kanske en EWS-deltävling i framtiden, säger racechef Andy White.

Totalt kom 106 åkare till start – mestadels svenskar, men även ett stort gäng finnar och även en hel del norrmän.

Åre Bike Festival 

Alla bilder av Mattias Fredriksson 

Gilla artikeln





(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttio med siffror i fältet här



Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!