Ät dig frisk och lätt – med fullkorn! | Bicycling.se
Träning / Kost och näringslära

Ät dig frisk och lätt – med fullkorn!

4 okt 2013

Fullkorn passerar rakt igenom kroppen och ligger sedan och jäser i tarmen. Det kanske inte låter så hälsosamt – men det är precis vad det är! För genom jäsningsprocessen ger fibrer och fullkorn näring åt de goda bakterierna i tarmen. Bakterier som jobbar hårt för att skydda kroppen mot sjukdom och skadliga ämnen.

Visste du att det mest effektiva sättet att undvika att bli sjuk är att äta bra mat? Du som motionerar är redan på rätt väg, motion är bevisat effektivt i kampen mot ohälsa. Men det blir alltmer tydligt att kosten har stor betydelse för uppkomsten av flertalet allvarliga sjukdomar.

Att forska kring effekterna av en viss kosthållning tar lång tid och mycket resurser i anspråk. Men det som majoriteten av kostexperterna är överens om, är att man bör äta mycket grönsaker och frukt. De flesta skriver också under på att fullkorn är en viktig beståndsdel i en hälsosam kost.

Genom att äta kornprodukter ökar man på jäsningen av kolhydrater i tarmen, vilket innebär att de snälla bakterierna i tarmen mår extra bra. Även blodsockerregleringen blir bättre om man äter kärnbaserade helkornsprodukter eftersom man slipper stora svängningar i blodsockret med tillhörande berg- och dalbanor i energinivån.

Det intressanta är också att denna effekt verkar sitta i ganska länge. Äter man helkornsprodukter till frukost har man en positiv påverkan på blodsockret under resten av dagen. Är man inte så vetenskapligt intresserad räcker det att veta att en helkornsfrukost är en bra investering för hela dagen.

Visste du att mycket av ditt immunförsvar också finns i tarmen? Här finns ett gigantiskt antal bakterier som jobbar outtröttligt för att inte skadliga ämnen ska ta sig in i kroppen. Det finns ungefär tio gånger fler bakterier i tarmen än celler i hela din kropp. Men det gäller att se till att dessa bakterier får en bra arbetsmiljö så att de kan sköta sitt jobb effektivt. Vad de behöver är näring i form av helkornsprodukter och mycket fibrer som håller tarmaktiviteten igång.

Fullkorn och andra fiberrika livsmedel som grönsaker, frukt och baljväxter, som inte bryts ner förrän de når tarmen, ger upphov till en jäsningsprocess i tarmen. Denna process ger näring åt bakterierna vilket är precis vad de goda bakterierna behöver för att hålla sig vid liv och fungera bra.

För att välja rätt i brödhyllorna så spana efter den gröna nyckelhåles-symbolen. Kravet för att få nyckelhålsmärka sin produkt är följande: 25 procent fullkorn för mjukt bröd och 50 procent för hårt bröd. För mjöl, flingor och gryn är villkoret hårdare, där måste 100 procent av produkten bestå av fullkorn.

Ett enkelt sätt att öka på sitt fullkornsintag är att byta ut vitt ris och vit pasta, mot råris och fullkornspasta. Toppa gärna med hela korn då och då, för att få bra effekt på tarmfloran och blodsockret. Prova att koka hela korn av råg eller havre och använd istället för ris. Eller testa gröten här nedan till frukost. Garanterat god och mättande, och inte så krånglig att fixa till med lite planering.

En hälsosam tarmflora ökar dina chanser att undvika förkylningar och andra sjukdomar, och du ger samtidigt kroppen bra förutsättningar att hålla blodsockret i schack genom att ge bakterierna i tarmen bra med näring.

Men tänk på att precis innan ett träningspass så blir fullkorn lite väl tufft för magen. Omfördelning av blodet till musklerna gör att magen inte kan jobba på full kapacitet. En mer lättsmält frukost passar då de flesta cyklistmagar bättre – havregrynsgröt med mjölk är en klassiker som brukar funka bra.

Frukostgröt på helkorn - 4 portioner

3 dl fyrakornskross (havre, korn, vete, råg)

8 dl vatten

2 msk torkade aprikoser, finskurna

2 msk katrinplommon, finskurna

1 äpple, skalat och tärnat

1/2 kanelstång

1/2 tsk kardemumma

En gnutta vaniljsocker

1/2-1 msk rårörsocker

1/2 tsk salt

1/2 msk citronjuice

Mjölk eller yoghurt till servering.

Gör såhär: Lägg krosset i blöt med vattnet över natten. Låt kornen sjuda i kastrull med blötläggningsvattnet och resten av ingredienserna, utom citronjuicen, under cirka 10 minuter. Rör då och då. Smaka av med citronjuice och rårörsocker. Servera med mjölk eller yoghurt.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittio med siffror i fältet här

Kommentarer


2013-10-04 11:35   Sven-Erik

"Fullkorn passerar rakt igenom kroppen och ligger sedan och jäser i tarmen. Det kanske inte låter så hälsosamt – men det är precis vad det är!"
ännu en som förläst sig på Kung Markatta? Sedan när blev det hälsosamt att ha tarmen utanför kroppen ...

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!