Ät grönt - bli piggare och få mer energi! | Bicycling.se
Träning / Kost och näringslära

Ät grönt - bli piggare och få mer energi!

19 okt 2013

Har du svårt att komma igång med cykelpendlandet till jobbet? Kanske har du funderat på att träna mer kortintervaller, lägga om kosten eller börja pendla. Efter en sommar av rosè och glass så är det nu rätt tid för att göra förändringar och testa nytt. Bicyclings dietist Anna Sjögren har svaren.

Kroppsstädning

Har det varit lite si och så med kosten under sommarperioden kan det vara läge för en kick-start. Kanske har det blivit lite för många glas rosé på balkongen eller några glassar extra vid stranden med ett par irriterande extra kilon som gör det tyngre i backarna.

Kortare perioder med lite extra av det goda har inte någon större påverkan på din hälsa, men det kan vara svårt att bryta mönstret och återgå till sunda kostvanor igen. Många tycker att en detox-kur är ett bra sätt att starta om och komma igång med en ny kosthållning. Men vad är egentligen detox och funkar det? Någon definition på begreppet finns inte och en detox-kur kan innehålla nästan vad som helst. Det vetenskapliga stödet för detox-kurer är i det närmaste obefintligt.

Redan tankegången att kroppen skulle vara ett smutsigt system som kläggar igen och behöver städas ur då och då, är lite galen. Kroppens reningsorgan – framförallt lever och njurar – jobbar kontinuerligt med att befria kroppen från skadliga ämnen och det är inget som påverkas i någon högre grad av en detox-kur.

Inom hälsokost och alternativmedicin menar man att en detox-kur ska hjälpa kroppen att bli av med orenheter av lite vagare slag såsom svamp, parasiter och dåliga bakterier. Många detox-kurer säger sig förbättra tarmfloran, matsmältningen och näringsupptaget och menar att en osund kost bidrar till ineffektiv bakterieflora i tarmen, med symptom som trötthet, viktuppgång och magont som följd.

Oavsett vad man tror om det så kan en period med kontrollerat ätande och lite extra fokus på hälsan göra underverk för motivation och humör. Det är alltid bra att tänka lite extra på vad man stoppar i sig.

Bort med vitt in med grönt

Att använda örtpreparat för att få kroppen i balans är i sig en urgammal vetenskap som används mycket i bland annat Indien och Kina. Tror du inte stenhårt på en viss detox-kur går det lika bra att spara pengarna och köra en egen lättvariant av detox för att ställa om till bra matvanor inför höstsäsongen.

Rent mentalt är det lättare att bryta onyttiga ätvanor genom att under en kortare period äta lite extra strikt och hälsosamt. Två till tre veckor brukar vara lagom långt.

Avstå under denna period från:

* Kaffe

* Socker

* Vitt mjöl (pasta, kakor, bröd)

* Rött kött

* Alkohol

Ät samtidigt mat med mycket frukt och grönsaker. Lassa på lite extra med: 

* Gröna bladgrönsaker

* Kål

* Broccoli

* Frukter

* Bär

Det kan vara bra att ha någon fast punkt i sin diet, kanske att alltid äta broccoli till middagen under hela detox-perioden. Ta dig tid att sova ordentligt och komplettera gärna med träning, massage eller bastubad för att ta hand om kroppen lite extra. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att få mer energi och känna sig piggare och starkare. 

Planering och analys

Det är viktigt att du innan kuren börjar bestämmer dig för hur länge du ska hålla på, annars kan det bli tufft att hålla ut, speciellt i början av perioden. Två, gärna tre veckor behövs för att känna effekten av kuren och för att bryta gamla vanor. Känn efter hur kroppen känns under detox-perioden – skriv gärna ner några rader per dag så du kan gå tillbaka och analysera senare. Har du en grym huvudvärk, inte kan sluta att tänka på choklad, är sur och grinig eller kanske bara piggare än vanligt – allt detta är värdefull information för att avgöra vad din kropp mår bra av och vad du saknar mest.

När perioden är slut kan du analysera dina anteckningar och bestämma dig för vilka ändringar som känns vettiga för dig och vad du absolut inte vill ändra på. Kanske är den där bullen till fredagsfikat inte något du saknade alls under din detox, och skulle vara lätt att utesluta även i fortsättningen. Eller så känner du att du inte kan leva ett fullvärdigt liv utan kaffe och kanelbulle och får fundera på att ändra på andra saker i kosten istället.

Kanske inser du att det finns goda alternativ till korv och biff och bestämmer dig för att äta fisk istället för kött tre dagar i veckan. Eller har upptäckt några nya grönsaker att inkludera i kosten. Vi är alla olika och det bästa man kan göra är att lära känna sin egen kropp och vad den funkar bäst på, utan att försaka allt för mycket av det goda i livet.

För de flesta av oss som inte tävlar på elitnivå handlar mycket om att hitta en balans som funkar på alla plan. En sträng diet som utesluter fika med familjen eller lunch med arbetskompisarna kanske kostar på för mycket för att det ska vara värt det. Eller så kan det vara precis den kick som man behöver för att känna att man gör en helhjärtad satsning mot sina personliga mål.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtionio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!