Cykla säkert på lövhala stigar i höst | Bicycling.se
Träning

Cykla säkert på lövhala stigar i höst

26 sep 2013

Nu under hösten är skogsstigarna torra, snabba och inbjudande. Men nedfallna våta, blöta löv döljer stigfaror och gör din MTB-färd hal och vansklig. Vi lär dig hur du cyklar säkert i dessa förhållanden.

Det händer varje höst. Precis när stigarna har nått sin topp, snabba och torra, så faller löven som döljer stighinder, lerhål och gör kurvor hala och bedrägliga. Bli bättre på att hantera dessa vanskliga förhållanden med dessa råd. 

Stå upp och rulla

För att säkert rulla genom gömda hjularresterande hinder och över klippor och trädstammar, stå upp med horisontella vevarmar och din vikt bakom sadeln. Håll dig mjuk och avslappnad i leder, armar och ben och låt cykeln hitta sin egen väg genom brötet. 


Växla upp

För att undvika att spinna bakhjulet under klättringar på lös terräng där du står upp, så växla till en aningens tyngre växel. Om du får ont i knäna av den större växeln, så hoppa av och gå istället. 

Bromsa lätt och försiktigt

Våta löv, klippor och stockar kan vara väldigt hala. Den gyllene regeln i dessa förhållanden är att hålla hjulen rullandes. Alltså, inga låsta hjul om du inte vill glida fram på en bädd av löv fråntagen all bromsförmåga. För att rulla istället för att glida skall du bromsa lätt-lätt och acceptera att bromssträckor blir längre i utbyte mot att du håller dig upprätt.

Gör som speedway-åkare

En skarp kurva i en nedförslöpa? Var beredd på att sätta ned insidans fot men låt inte foten dra i marken på en gång. Ofta räcker det med viktförskjutningen för att skapa friktion och fäste som hjälper dig att undvika en sladd.

Håll din cykel ren

En fart-arresterande mix av lövsörja kommer att sätta sig på ramen och alla dess gömslen, på gaffeln och gaffelns alla små skrymslen och naturligtvis också fastna på däcken. Allt detta hindrar effektivt din framfart. En del sprayar med WD-40 för att inte smutsen skall fastna, men det enda raka som funkar i hundra fall av hundra är att ta bort geggamojan med händerna. Se också till att tvätta bort all smuts och lövsallad från din cykel direkt när du kommer hem. Det är exponentiellt mycket svårare att få bort när det torkat...

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!