Dags för en bilfri Vätternrunda? | Bicycling.se

Dags för en bilfri Vätternrunda?

10 jan 2017

Cykelpendlingen, motionscyklandet och tävlingscyklandet har ökat rejält det senaste decenniet, men den politiska handlingskraften att följa upp och utveckla denna för samhället så positiva trend är tyvärr inte tillräcklig och svårigheterna med att ge cyklister mer utrymme hotar att på sikt hämma den positiva trenden.

Det menar Svensk Cykling som tillsammans med Vätternrundan och Svenska Cykelförbundet i en debattartikel bland annat kräver 30 bilfria mil för Vätternrundan.

”Förslaget på 30 bilfria mil för Vätternrundan som diskuterats i många år är viktigt både symboliskt och rent praktiskt. Ska loppen fortsätta att utvecklas, måste säkerheten öka för deltagarna och att man så mycket det går kan avlysa vägen för motortrafik”, skriver Lars Strömgren, Gunilla Brynell, Lena Alfvén och Klas Elm.

Då cykelbana sällan eller aldrig är ett alternativ när man cyklar i grupp eller ligger i klunga uppmanar man också regeringen att i den nationella cykelstrategin föreslå att cykling tillåts i vägbana även när det finns en cykelbana.

Svensk Cykling driver sedan tidigare kravet på en sådan regelförenkling, inte minst för vanlig cykeltrafik i stadsmiljö, för att hantera den trängsel som numera råder cykelbanor i de större städerna. Men det är minst lika motiverat i samband med cykelsport.

Organisationerna menar att det sätts allt för många käppar i cykelhjulen i form av stelbenta lagar och trög byråkrati, och att det ytterst handlar om rätten till vägen. "Det går att ta avgörande steg mot ett mer cykelvänligt samhälle, och det innebär ibland att bilismen får maka på sig"

 Läs hela debattartikeln på SVT Opinion här

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-01-13 10:39   Leonid Kuzmin

Kör gärna Tartu Rattaralli (https://www.tartumaraton.ee/en/events/rattaralli/36/) om du vill ha bilfritt.

 

2017-01-12 15:30   Roger

Har åkt 13 rundor. Det är helt otroligt att myndigheterna tillåter att det pågår.
Har sett 3 grupper (6 led) med olika mål m.a.p tid köra om varandra medan man får möte av långtradare, ambulans, husbil eller liknande.
Har dom frågat vad MC poliserna tycker? Dom har nog sett det mesta.
Åkte Velothon Stockholm, det var bilfritt och helt fantastiskt.
Har åkt min sista runda men om det blir bilfritt kör jag igen.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!