Därför ska du följa Tour de France | Bicycling.se
Landsväg / Tour de France

Därför ska du följa Tour de France

29 jun 2017

Ett skådespel i 21 akter – en riktig nagelbitare. Så säger Bicyclings medarbetare Gabriella Ekström om det stora etapploppet som startar på lördag. Gabriella är expertkommentator i TV4:s sändningar från Tour de France. Här är hennes bästa tips.

Hallå Gabriella, jag gillar att cykla men har aldrig tittat på sport – varför ska jag börja titta på Tour de France?
Att beskriva Tour de France endast som sport är att förenkla det hela i min värld. Tour de France är ett skådespel i 21 akter, en nagelbitarroman där man inte vet upplösningen förrän precis i slutet, en serie som man skulle sträcktitta på om den låg på Netflix. Touren personifierar allt som är trevligt med sommaren, den är vackert väder, magnifika vyer, stora idrottsinsatser och personliga draman. Jag tror att någon som gillar att cykla men ännu inte tittat på Touren kommer att ha upplevt många nya dimensioner av cyklingen när juli månad är över.

Några handfasta tips för att jag ska hänga med i det som händer?
Om du inte tittat mycket på cykel på TV tidigare är nog mitt tips att vara uppmärksam under hela etapperna. I stort sett allting som händer gör det av en anledning. Det är inte 198 personer som cyklar bredvid varandra och sedan vinner en random cyklist spurten, utan allt hänger ihop. Precis som med romanen måste man läsa hela för att förstå slutet.Hur tycker du att tävlingen har förändrats sedan den stora dopingeran?
Svår fråga. Farterna klättrar stadigt uppåt nu igen efter att ha dämpats något ungefär för tio år sedan. Samtidigt kan man inte vänta sig annat, eftersom allt utvecklas: material, diet, träningsprogram, ja till och med vägarna genomgår ju förbättringar. Jag hoppas att dagens cykelvärld är en tryggare plats för en ung cyklist, men cykelsporten kan inte pusta ut ännu. Jakten på fuskarna fortsätter, och jag har alltid tyckt att det är viktigt att man även granskar ledningen och läkarna i de lag där dopingfall förekommer, inte bara enstaka cyklister.

Vad ser du mest fram emot i årets upplaga?
Den stora variationen av talangfulla cyklister, unga såväl som gamla. I skrivande stund är inte startlistorna klara, men förutom de självklara namnen hoppas jag att få se cyklister som bland annat Oliver Naesen, Greg Van Avermaet och Guillaume Martin uträtta stordåd. Man tänjer på gränserna just nu. Cyklisterna ser andra lyckas och inspireras av dem att kliva ur sina tidigare roller. Van Avermaet går från att vara den eviga tvåan till att visa vilken fantastisk cyklist han kan vara, Oliver Naesen som på pappret är en endagsåkare klättrar om Contador på en bergsetapp på Criterium du Dauphine, och så fortsätter det.

Vilka cyklister sätter du dina pengar på för gula, prickiga och gröna tröjan?
Åh, jag är ju sämst på det där, för hjärtat vill alltid att det ska hända något överrumplande och oväntat, medan hjärnan säger att jag borde vara rationell. Om det vore pengar inblandat skulle jag säga Froome för totalen, Sagan för den gröna återigen, och sedan för att det ska bli några som helst odds att tala om så säger jag Fuglsang på den prickiga.Mer om Tour de France och vår stora etappguide hittar du i Bicycling #7 – ute i butik nu.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-06-30 08:55   Gachon

TOUR DE FRANCE ÄR INTE BARA CYCKEL,MEN OCKSÅ FRANKRIKE HISTORIA,MED OTROLIGA BILDER ÖVER VARJE ETAP.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!