De tävlar för Sverige i cykelcross-VM | Bicycling.se
Landsväg / Tävlingar

De tävlar för Sverige i cykelcross-VM

30 jan 2014

En skarpladdad trupp på fyra mycket motiverade cyklister har valts ut för att försvara de svenska färgerna i världsmästerskapen i cykelcross. Vilka är dem? En av de utvalda, som vi har intervjuat, syns ovan...

Förbundskaptenen Hans Mård har tagit ut truppen som ska representera Sverige på cykelcross-VM. I år avgörs tävlingarna i Hoogerheide, Holland den 1-2 februari.

Följande cyklister är uttagna:

Calle Friberg Herr elit

Magnus Darvell Herr elit

Åsa Erlandsson Dam elit

Martin Eriksson Herr U23

Vi passade på att fyra av några frågor till förbundskapten Hans Mård.

Vilka av de fyra tror du har möjlighet att kriga om de framskjutna placeringarna?

– Åsa Erlandsson är den som har chans på en topp 10-placering, Alla grabbarna har med en bra dag chans att komma bland de 20 bästa som också skulle vara den bästa herrplaceringen på ett VM.

Var det en vansklig uppgift att sålla och välja vilka som skulle få chansen att få åka till VM?

– Nej, det gav sig ganska naturligt.

Hur ser du på det uppsving som sporten har fått de senaste åren? Cykelcross-SM var till exempel en särdeles välbesökt tillställning med åskådarsiffror som man inte har varit i närheten av tidigare.

– Sporten är ju fortfarande ganska ung i Sverige så ett uppsving är ju ganska naturligt, men sedan är det ju den cykelsporten som ses bäst live och jag tror många tilltalas av den belgiska kulturen kring sporten.

Vad tror du om återväxten i cykel i allmänhet? Vad tror du måste göras för att få ungdomar i Sverige intresserade av cykel och att tävla på cykel?

– Som alla vet så är ju återväxten ett problem i svensk cykel. Jag tycker att det är en gåta att inte fler inser att cykelcross är den perfekta inkörsporten till cykelsporten, eftersom det är väldigt lättarrangerat. Det enda som behövs är en liten gräsyta med några käppar till banmaterial. Det behövs inga avancerade cyklar. Skaderisken är väldigt liten på grund av att man bara cyklar på mjukt gräs. Det är både enkelt och lätt för ledare och föräldrar att övervaka träningen.

Vilka tror du kommer knipa guldmedaljerna under tävlingarna i Hoogerheide?

– Sven Nys och Marianne Vos

Vi fyrade också av ett batteri med frågor till Calle Friberg som bekant är nationell cykelcross-mästare och är en av de fyra som blev utvald till världsmästerskapen.

Hur känns det? :)

– Känns kanon!

Var det oväntat att bli handplockad till VM?

–  Nej, inte så oväntat men inte självklart såklart. Även om jag vann SM-guld och 2 stycken cuptävlingar i november, så har det gått lite segt på världscupen i Rom, så fick jag till en bra tävling förra helgen i Holland (C2:a i Rucphen)och kände att det inte är så långt borta.

– Sedan hade/har jag lite ryggproblem och fick bryta på söndagen i Belgien (C1:a i Soudal), men ryggen är bättre nu efter behandling, så jag tror att jag kan få till ett bra race i Hoogerheide. Det ska bli skitkul och jag är laddad!

Hur ser ni på medaljchanser? Tror du att ni kan kriga om framskjutna placeringar?

– Tyvärr är det inte realistiskt att ta med oss svenskar i medaljsnacket än. Det är svårt att sia om de övriga, men jag tror definitivt att jag kan bli topp 30-topp 25 om jag har en bra dag.  

Är skivbromsar för CX-hojar vägen framåt? Eller är de bara onödigt invecklade mackapärer där vanliga cantilevers har funkat fin-fint i alla år?

– Det tror jag är framtiden men det är inte säkert att alla proffs som jagar gram på världscupen kommer köra med det de närmsta åren, då det är några hekto tyngre. 

Varför tror du att sporten har fått ett sådant uppsving de senaste åren? Cykelcross-SM var ju grymt välbesökt.

– Det är jättekul att det blivit poppis och SM var ju en folkfest! Det var grymt kul att vinna när det är mycket folk som tittar. Tävlingsformen är bra med intensiva race på korta banor där publiken ser åkarna många gånger per varv. Den klicken som tävlar är ju fortfarande rätt liten, även om den växer. Speciellt i Stockholm.

– Sedan är cykeln i sig en väldigt användbar kompromiss för många som har en enda cykel. Du kan pendla till jobbet, byta däck och köra landsväg, grusväg och lättare stigar samt träna och tävla cross på samma cykel.

Vilka tror du kommer knipa guldmedaljerna i de olika disciplinerna?

– Herrar Elit: Jag tror Sven Nys blir svårstoppad, han har sett löjligt stark ut. Men det finns några som kan utmana, så som: Tom Meusen, Mouray, Albert och några till.
I U23 tror jag Wout van Aert vinner.
Dam Elit: Blir kul fajt mellan Vos och Compton.

Bicycling önskar det svenska landslaget lycka till! 

Läs mer på CX-VMs officiella hemsida. 

Vilka tror du kommer gå för guld i helgens tävlingar? Kommentera gärna nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!