De viktiga matvalen som förlänger din cykelkarriär! | Bicycling.se
Träning / Kost och näringslära

De viktiga matvalen som förlänger din cykelkarriär!

13 maj 2016

Se till att hjälpa cykelkroppen lite extra genom att boosta med de här kostvalen. Extra viktigt för dig i och över medelåldern!

Ditt näringsbehov ändras genom livet och när du blir äldre är det extra viktigt att se till att fylla på systemet med nyttigheter för att behålla en god hälsa och optimal muskelfunktion. Dessutom blir din kropp lite sämre på att tillgodogöra sig alla näringsämnen. Så se till att boosta på lite extra med det här för att hjälpa cykelkroppen på traven!

  • Probiotika

En bra magkänsla, och balans i tarmsystemet är två viktiga faktorer för välmående och goda prestationer. Du har lättare att absorbera näring och immunsystemet boostas. En av de viktiga nycklarna till detta är probiotika, en arme av triljarder bakterier som bor i din mage. Blir det obalans så kan matsmältningen trilskas och orsaka sjukdomar och viktuppgång. Bland annat stress, ålder och hård träning kan rucka på balansen så se till att hjälpa den på traven.

Välj det här:
Yoghurt och fil med levande bakteriekultur. Fermenterad mat (surkål, syrade grönsaker och kombucha bland annat).

  • Prebiotika
Prebiotika är vad probiotikan "äter" och frodas av.
Vi i norden äter, som vi vet, för mycket processad mat vilket är dåligt på många sätt, bland annat för tarmkulturen.

Välj det här: Se till att äta mycket ren och fiberrik mat. Bra källor til prebiotika är lite omogna bananer, brunt ris, havregryn, sparris och quinoa.

  • Omega 3

Att Omega 3 är nyttigt är ingen nyhet. Det har antiinflammatoriska egenskaper och kan förbättra insulinkänsligheten så att du får en mer effektiv fettförbränning och minskar fettinlagringen. Dessutom är det bra för hjärtat och musklerna vilket bara blir viktigare ju äldre vi blir. 

Välj det här: Att äta feta fiskar fler gånger i veckan är det vanligaste tipset, och vet du med dig att det kanske inte blir av är det en bra idé att komplettera din kost med Omega 3-kapslar. Valnötter och linfrön är andra bra val som är rika på Omega 3.

  • Antioxidanter

Ingen överraskning. Antioxidanter hjälper till att bekämpa fria radikaler som kan bidra till sämre prestation och kroniaska sjukdomar – bland annat.

Välj det här: Frukt och grönt! Frossa i färgglada godsaker och tillaga dem varierat – våga experimentera! Då är det lättare att få i sig den dagliga rekommendationen på (minst!) 500 gram.

  • Protein

The American College of Sports Medicine rekommenderar 1.2 till 1.4 gram protein per kilo kroppsvikt för oss som tränar uthållighetsträning. Det är ganska mycket högre än vad Livsmedelsverket generellt rekommenderar, men efter 40 är det svårare att bygga och behålla muskler så se till att dina muskler får vad de behöver.

Välj det här: Se till att äta någon form av proteinkälla vid varje måltid. Protein hittar du bland annat i fisk, kött, ägg, mjölkprodukter och bönor.

  • Vitamin D

Vitamin D behövs för ett starkt skelett och optimal muskelfunktion. Och ju äldre vi blir, desto sämre blir vi på att tillgodogöra oss D-vitamin genom huden. Dåliga nyheter för cyklister över 50 eftersom forskning visat att D-vitaminbrist är vanligt bland uthållighetsatleter.

Välj det här: Solen är fortfarande den viktigaste källan för D-vitamin. Men här kommer den feta fisken åter och ägg och D-vitaminberikade mjölkprodukter som lätt- och mellanmjölk kan också hjälpa dig på traven. D-vitamin finns också att köpa som tillskott.

Källa: Institute of Food Technologists

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtio med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-05-13 11:43   Ingvar B Svensson

Fiberrik mat är en riktigt dålig idé om man lider av t.ex. IBS: konstant illamående och frekventa, ofta långvariga toalettbesök blir man ingen bra cyklist av (been there, done that).

Det nyttiga med antioxidanter, är inte det till delar woo? Fria radikaler inte alla dåliga och för mycket antioxidanter är inte nyttigt ... Antioxidanter kan t.ex. få hudcancer att sprida sig fortare, enligt Sahlgrenska akademin.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!