Del 1 | Här är knepen som gör dig till en snabbare och starkare cyklist | Bicycling.se
Landsväg / Vätternrundan

Del 1 | Här är knepen som gör dig till en snabbare och starkare cyklist

8 jun 2015

Följ inte bara med dina snabba vänner ut och cykla – se till att de får slita lite också. Häng med i vår serie med tips som gör dig starkare och snabbare. Här är del 1 av 3.

1. TRAMPA MED MER KRAFT 
Forskning visar du kan öka din kraftuthållighet med närmare 20 procent genom att ägna dig åt plyometrisk träning (hoppövningar) två gånger i veckan i en månad. Det betyder att du kan stampa till bättre i längre spurter, och dundra upp för fler backar på stora klingan. Testa genom att träna squat-hopp två gånger i veckan: Stå med fötterna axelbrett isär, och armarna och längs sidorna. Gå ner i en knäböj tills låren är parallella med golvet. Hoppa sedan explosivt upp och sträck ut som om du skulle försöka nå taket. Landa mjukt och försiktigt och gå ner i knäböj igen. Gör två set med tio repetitioner.

KLÄTTRA SMARTARE

2. Välj en växel som du kan trampa lätt, istället för att sitta och mosa för tungt uppför. Om det plötsligt brantar till ännu mer riskerar du att tappa flytet om din växel är för tung.

3. Visualisera att du trampar mjukt och jämnt genom varvet, istället för att bara dra upp och trycka ned.

4. Om du känner att du studsar runt för mycket när du står upp och cyklar kan du lägga i en tyngre växel. Är det tvärtom väldigt tungt och du behöver brotta cykeln från sida till sida är det dags att hitta en lättare växel. Ja, det går bra att använda bakväxeln även när du trampar hårt. Behöver du däremot växla ner på lilla klingan fram bör du sätta dig ner och släppa ordentligt på trycket i pedalerna.

5. TRÄNA SPURTER 
Svårt att hinna med distanspassen? Kvalitet kan täcka upp en del av missad kvantitet. Se till att få in några riktigt hårda 5-10- sekundersspurter i dina träningspass.

6. HÅLL DIG FRÄSCH
Pressa inte in för stora mängder med mil veckan innan ett lopp eller tävling (Hej Vätternrundan!). Ta några korta pass istället så är kroppen pigg, utvilad och förberedd när det är dags. 

I NÄSTA DEL
Tips 7-17 – Döda zonen, matklockan, sömn och mycket mer!

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioåtta med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!