Deltagarrekord och starkt elitfält i Lidingöloppet MTB | Bicycling.se
MTB / Tävlingar

Deltagarrekord och starkt elitfält i Lidingöloppet MTB

2 maj 2018

Lördag 5 maj står rekordmånga cyklister redo att starta i Lidingöloppet MTB.

Totalt har de tre distanserna 63 km, 23 km och Lilla Lidingöloppet MTB, nu nästan 2 200 deltagare. Huvudloppet MTB 63 har hela 1 640 anmälda. De flesta är motionärer, men loppet lockar många starka elitcyklister.

– Det är fantastiskt att loppet lockar både elitcyklister och motionärer att starta upp säsongen i ett av Sveriges största mountainbikelopp, säger Tomas Hoszek, Lidingöloppets generalsekreterare.

Årets nyhet är att dameliten nu får en separat start.
– En egen start för damerna i tävlingsklass har varit efterfrågad. I dialog med många av elitdamerna har vi tillsammans kommit fram till en lösning som vi ska prova i år. Syftet är att få en mer rättvis tävling, där damerna också ges ett större fokus, säger tävlingsledaren Tomas Grönqvist.

Bland favoriterna till segern finns bland andra Åsa Erlandsson, Varbergs MTB, Hanna Bergman, Falu CK, (3:a 2017) och Emmy Thelberg, Team TCM, som vann 2014. – Hela Team She Rides Powered by SCOTT med Jessica Clarén i spetsen, kan bli farliga. Den nya separata damstarten underlättar teamkörning för damerna, eftersom det blir enklare för cyklisterna att bevaka varandra, säger Tomas Grönqvist.

På herrsidan står fjolårssegraren och innehavaren av banrekordet, Emil Lindgren, Team Serneke Allebike, åter på startlinjen. Emil är en av Sveriges bästa MTB-cyklister genom tiderna med bl a ett VM-silver.

– Lidingöloppet MTB är ett snabbt lopp där det svänger rejält. Jag har spenderat många timmar i den här terrängen genom åren och gillar det snabba underlaget. Korta branta backar och mycket kurvor är några av de saker som jag är bäst på, säger Emil.

Huvudutmanare är teamkamraterna i Team Serneke Allebike, Michael Olsson och Dennis Wahlqvist, åkarna som tog en trippel i fjol. Calle Friberg, Stockholm Cykelklubb/Team HiQ, och vasse spurtaren Jonas Ahlstrand som vann Cykelvasan 2017 är andra segeraspiranter.

1 500 motionärer kommer också att ta sig an de slingrande stigarna, de tuffa backarna och den vackra cyklingen på Lidingö. En att hålla utkik efter i spåret är tripple OS-guldmedaljören i skridsko, Tomas Gustafson. En annan är The Hives trummis Christian Grahn, flitig cyklist för Kolmården CK.

Start och mål sker på Lidingövallen lördag 5 maj.

Lidingöloppet MTB

Starttider Lidingöloppet MTB 63 km
kl 12.02 Herrar Elit
kl 12.09 Damer Elit

Första målgång Lidingöloppet MTB 63 km
kl 14.00-14.05 Herrar
kl 14.20-14.30 Damer

Banrekorden sattes 2017 och innehas av Emil Lindgren 02:00:05 och Jennie Stenerhag 02:17:37.

Under Vårhelgen avgörs även löploppen Vårmilen, Lidingöloppet Ultramarathon 50 km, 26 km och Knatteultran. Cirka 1 500 löpare än anmälda hittills.

Alla bilder: Peter Holgersson 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotre med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!