Den argaste cyklisten | Bicycling.se
Cykelkultur

Den argaste cyklisten

29 mar 2014

Bernard Hinault heter han. En ilsken fransk cyklist som en gång för länge sedan lovade att hjälpa en ung amerikan att vinna Tour de France. Tji fick han. Läs mer om mannen som kallas The Badger, Grävlingen.

Reta inte upp grävlingen!

Legenden Bernard Hinault kallas le Blaireauthe Badger – Grävlingen hemma i Frankrike och ett mer passande smeknamn kunde han inte haft en vårdag i mars 1984. Under den femte etappen av Paris-Nice attackerade Hinault under utförskörningen av klassiska Col de l'Espigoulier och lämnade Robert Millar i den gula ledartröjan bakom sig.

Strax därpå tvingades Hinaults utbrytargrupp stanna, då strejkande arbetare på ett lokalt varv blockerat vägen. Den annars lugne Grävlingen hann knappt av cykeln innan den första upprorsmakaren fick syna hans cykelhandske på närmare håll. Det franska Gendarmeriet tvingades undsätta den stackars strejkande arbetaren, som sedan den dagen aldrig retat upp en grävling igen.

Hinault föser bort en oinbjuden gäst från podiet under den 14:e etappen av Touren 2011. 

Att Bernard Hinault kunde tända till under sin karriär har vi sett, och bevisligen sitter takterna ännu i. Bernard Hinault pensionerade sig från cykling 1986 och svor på att aldrig mer sätta sig på en cykel. Han återvände till området han växte upp i, Bretagne där han startade och skötte en boskapsfarm.

Numera jobbar Hinault för ASO, Amaury Sport Organisation, som bland annat arrangerar Tour de France, Paris-Nice och Dakar-rallyt. Hinault är närvarande på podiet under alla prisutdelningar under Tour de France.

Efter den 14:e etappen av Tour de France 2009 sprang en skojfrisk åskådare iförd cykelkläder upp på podiet – uppenbarligen och olyckligtvis ovetandes om Grävlingens hetlevrade förflutna. Hinault satte in en kroppstackling som hade passat i vilken försvarslinje som helst i NFL eller NHL, och den utklädde mannen gjorde en volt ner från podiet.

Under avslutningsceremonin på Champs Élysées 2012, avbröts vinnaren Sir Bradley Wiggins av en skämtare som omedelbart fick på moppo av Hinault. Podieflickorna var roade.

Cyklisten och lagkamraten han lovade hjälpa vinna Touren? Greg LeMond. Numera den ende amerikan som vunnit Le Grand Boucle. Men det är en annan historia. 

 Hinault och LeMond klättrar uppför legendariska Alpe d´Huez i Touren 1986. Året då Grävlingen höll sitt löfte om att assistera LeMond till slutsegern. Amerikanen sa senare att han inte bara var tvungen att försvara sig mot motståndarlagen utan också mot sitt eget team. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!