Den bästa cykelväskan | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Den bästa cykelväskan

6 nov 2013

Bicyclings vardagscyklings-expert Krister Isaksson ger goda råd när du skall skaffa en cykelväska att pendla till arbete och skola med. Är stora rammonterade väskor kanske lösningen för dig?

Har du missat del ett och del två i vår serie om väskor för pendelcykling? 

Cykelväskor

Om du inte vill bära din packning på kroppen med en enkelremsväska eller med en ryggsäck, eller om det är tunga saker som ska fraktas, kan en eller flera ram-monterade cykelväskor vara lösningen.

Bicycling: Vad skall man tänka på när det gäller ram-monterade cykelväskor?

Krister Isaksson: – Viktigt är att väskan har en enkel och robust mekanism för att fästa den på pakethållaren. En del fabrikat är kompletterade med en låsvajer så att väskan kan låsas fast på cykeln. Bra om man måste lämna cykeln obevakad.

–Cykelväskan bör ha såväl bärhandtag som axelrem för att enkelt kunna bäras när den inte sitter på cykeln och den skall naturligtvis vara vattentät och enkel att öppna och stänga. Helst ska den också vara tillverkad i ett slitstarkt material då den utsätts för en hel del yttre slitage.

– En fördel är om det finns en hård och stabil botten när du ställer ner väskan på marken så att den inte trillar omkull utanvidare. För att lättare hålla ordning på sakerna är det bra om det finns ett eller flera mindre innerfack. Självklart ska också väskorna vara försedda med reflexer.

Fördelar:

* Lämpar sig mycket väl för större och tyngre packning och längre resor och cykeltouring

* Väskorna är mycket väl förankrade i pakethållarna vilket skänker en välbehövlig stabilitet

* Vikten placeras längre ned på cykeln och vid hjulcentrum vilket också bidrar till att skapa en riktningsstabilitet

* Du slipper ha en tung, svettig ryggsäck eller bångstyrig budväska på ryggen

Nackdelar:

* Kräver investering i form av pakethållare och annan hårdvara

* Cykeln kan få ett väldigt förändrat väguppträdande

* Kan vara jobbigt i längden att montera på och av en eller flera väskor på pakethållarna vid vardagspendling, jämfört med en kroppsburen väska

Vilken väska använder du när du cyklar till arbete och skola? Kommentera gärna nedan

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2014-01-16 10:54   Alfredsson

Cykelkorgar! Perfekta att lägga ner "vanliga" väskor, matkassar m.m i. Kan lätt låsas fast på cykel om man inte vill bära med sig dem. Billiga! Nackdelen med cykelväskor är att det krokarna man hänger fast väskan med är svåra att gömma och orsakar därmed en hel del slitage på jackor och byxor. De är dessutom ofta orimligt dyra och svåra att få tag på.

 

2013-11-13 09:18   Martin

Topeak har väskor och pakethållare som passar med varandra. Väskan skjuts fast och sitter stadigt. Jag har själv en sådan här http://www.youtube.com/watch?v=wMJPE3gT-Pw
Den rymmer i sin mest kompakta form alla verktyg jag behöver inkl slang samt ombyte av underkläder och en handduk. Om man fäller ned sidofacken ryms dator och ytterligare kläder; byxor, tröja och skor tex. Sitter bra på cykeln och går fort att sätta dit och ta loss. Vilken pakethållare man vill ha beror på, men skall man köra med facken nedfällda så är det bra om man har en med sidostöd.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!