Den bästa väskan för pendlingscykeln! Del 1 | Bicycling.se
Prylar

Den bästa väskan för pendlingscykeln! Del 1

28 okt 2013

Bicyclings pendlingsexpert Krister Isaksson ger dig handfasta råd i sökandet efter den perfekta väskan för din pendlingscykel. Är en budväska, ryggsäck eller rammonterade cykelväskor rätt för dina behov?

Rätt väska för uppgiften! 

Att cykelpendla innebär att det då och då finns ett behov att transportera saker. Det kan vara kläder, dator, jobbsaker, dagissaker eller cykelsaker. Eller alltsammans samtidigt.

Vi har gjort en genomgång av olika lösningar för att transportera saker med cykeln. En liten guide som belyser deras för- och nackdelar och som kan bli en hjälp på vägen till enklare transporter. 

Bicycling: Vad skall man tänka på när man skall köpa en cykelväska?

Krister Isaksson: – Några generella råd är att väskor och ryggsäckar bör vara tillverkade i ett ljust material invändigt så man enkelt kan se vad som ligger i dem. En del väskor är till exempel neongula på insidan av just denna anledning.

– En annan viktig egenskap är att de bör vara vattentäta samt enkla att justera, ställa in och fästa på cykeln. Ytterligare en viktig detalj är att det finns ett eller flera mindre utvändiga fack för enkel åtkomst av småsaker som nycklar, plånbok och mobiltelefon.

Axelremsväskor

           Ett exempel på en enkelremsväska. På bilden en Eastpak. 

Bicycling: Axelremsväskor eller cykelbudsväskor har länge varit populära bland cyklister. Vad skall man tänka på om man är ute efter en sådan väska?  

Krister Isaksson: En väska med enkelrem är tänkt att bli buren slängd över ena axeln. Ibland finns också en midjerem eller liknande för att bättre centrera och fixera väskan. Väskan öppnas och stängs genom ett stort lock som fälls över fronten på väskan. En del fabrikat har också ett rullås alternativt en dragkedja innanför locket. 

– För transporter över kortare avstånd och med mindre packning så fyller denna väsktyp väl sitt syfte. Det är över lite längre sträckor som väsktypens begränsningar blir tydligare, både vad gäller stabilitet och mängden av packning som man kan ta med sig.

– Det är inte alltid helt lätt att få denna typ av väska att sitta fixerad på kroppen, utan ofta krävs mindre justeringar under färden. Denna extra förslutning är att föredra, dels för att garantera att väskan är vattentät, dels för att inte riskera att något faller ut om väskan tippar.  

Fördelar:

* Finns i en rad olika storlekar och modeller

* Lämpar sig väl för kortare turer med mindre packning

* Går bra att plocka upp saker ur väskan utan att ta av sig den. 

Nackdelar:

* Ibland svårt att fixera väskan stadigt på ryggen

* Vid tung packning så är merparten av tyngden placerad på en axel

* Inget för touring eller längre resor på cykeln

Vad har du för väska när du cykelpendlar? Kommentera här nedan! 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtio med siffror i fältet här

Kommentarer


2013-10-29 09:39   MK.

New looks cykelväskor, både axelrem och fäste för pakethållare. Många olika färger Kanonbra!

 

2013-10-28 12:31   Sven-Erik Olsson

Varför välja? Carradice Originals Bike Bureau är både axelväska och kan hängas på pakethållaren, samt kan bäras som ryggsäck..

 

2013-10-28 11:07   Erol Orhun

kw: Klättermusen Ratatosk?

 

2013-10-28 10:02   kw

Klättermusens ryggsäck. Det bästa som har hänt på länge. Vattentät, sitter som en smäck. Rör sig inte ens om man vurpar (jag har testat :-)

Och ett neongult reflekterande överdrag över det när det blir mörkt.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!