Drick rätt och maxa din prestation i sommar | Bicycling.se
Träning

Drick rätt och maxa din prestation i sommar

15 jul 2016

Dricker du för mycket eller dricker du för lite? En gång för alla – så här håller du dig tillräckligt hydrerad på cykeln.

Fyll på direkt
Om du bara dricker när du är törstig kommer du förmodligen att vara uttorkad när du avslutar ett långt och hårt pass. Fyll därför på så snart du kan efteråt för att påskynda återhämtningen. En återhämtningsdryck fungerar bra, men det gör även vatten eller något ätbart med mycket vätska i, som yoghurt, frukt och bär.

Därför måste du dricka 
Att tillföra vätska är viktigt för att bibehålla blodvolymen. Blodvolymen i sin tur har två uppgifter: att hålla dina muskler i arbete samt att producera svett som kyler ner dig. Om du förlorar för mycket vatten blir ditt blod för tjockt för att klara sina uppgifter, och du kommer att tappa fart. 

Vad ska jag dricka?
Vatten är den dryck som lämnar magsäcken snabbast. Men väl nere i tarmen drar socker och salter med sig vatten in i kroppen, vilket gör att en koncentrerad lösning är att föredra för ett snabbt upptag. 

Isotoniska drycker har samma antal partiklar per liter vätska som ditt blod, medan hypotoniska drycker är ett mellanting mellan vatten och isotonisk sportdryck, med lite lägre socker- och elektrolytinnehåll än din kropp. Satsa på drycker med mellan 3 och 6 procent kolhydrater. Om du vill ha lite mer energi kan du gå upp till 8 procent.

Tillsätt is
Kall dryck absorberar värme och hjälper till att hålla ner din kroppstemperatur, så att du kan cykla hårdare under längre tid när det är varmt. Dessutom smakar det friskt och läskande vilket gör att du piggnar till. Är det väldigt varmt? Häll gärna lite vatten på huvudet också, så dunstar en hel del överflödig kroppsvärme bor.


Sluta räkna dina deciliter

Du dricker tillräckligt om:

1. Du kissar regelbundet 

2. Ditt urin är ljust

3. Huden spänns ut fort igen efter att du nypt dig i skinnet  

MYT
För att slippa kramp ska du dricka elektrolyter

 Jaså? Sportdryck kommer förmodligen inte att lindra smärtan. Nyare forskning visar att om du får kramp är det mer sannolikt att det beror på att du har tagit i för hårt under lång tid och är överansträngd, än på uttorkning. Du kör helt enkelt över din kapacitet och behöver dra ner på intensiteten.

Dryckesvanor förr och nu

  • På guldvåg

Den äldsta teorin är att idrottare bör begränsa svettförlusten under träning till mindre än 2 procent av kroppsvikten för att undvika uttork-ning som hämmar prestationen.

  • Drick när du är törstig

Forskning som publicerades under 2011 ledde till en ny regel: drick när du är törstig.

  • Tänk inte

En studie från 2014 rapporterade att långdistanscyklister som drack när de kände för det och hur mycket de ville, presterade lika bra som de som drack när de kände sig törstiga. Med andra ord, du behöver inte sitta och känna efter och leta efter törstsignaler 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!