Emma Johansson om lagbytet och OS-satsningen | Bicycling.se
Landsväg / Profiler

Emma Johansson om lagbytet och OS-satsningen

3 mar 2016

Gästkrönika: Att våga släppa sargen.

Med ett nytt år och en ny cykelsäsong följer nya löften, planer, förändringar, jobb och rutiner. För min del blir det spännande. Som professionell cyklist i över tio år närmar jag mig mina sista kilometer, och precis som i vilken tävling som helst börjar det pirra i magen.

Spänningen stiger, förväntningarna ökar, pressen är stor och min önskan är ännu större. Jag är bra på att fokusera på målet och jobbet jag gör just nu, så tankarna på vad som sker i framtiden har jag lagt på is.

Det är ingen hemlighet att jag haft årets OS som mitt långsiktiga mål. Mycket av mitt fokus och mina förberedelser har varit med tanke på detta mästerskap. Men ändå är OS bara ännu en cykeltävling, med samma typ av förberedelser.

Man skulle kanske kunna tro att det vore smart att välja en trygg och säker väg, men i
år har jag bytt lag från Orica-AIS till Wiggle- High5 presented by Honda.

Med ett lagbyte följer alltid en hel del anpassningar när det gäller utrustning, kollegor och administration. Ett vågat val att byta team nu, menar många, men för mig var det nödvändigt att lämna min komfortzon och återigen testa mina värderingar och kvaliteter.

Det är i en ny situation som jag skärper mig och mitt fokus. Tryggheten har jag redan i mina rutiner efter flera års erfarenhet från proffsvärlden. Ser jag tillbaka på tidigare lagbyten har det alltid gett mig ett lyft och jag hoppas att det blir så även i år.

Jag får ofta höra att jag är extremt tuff och seriös. Det stämmer nog och det är delvis det
som har tagit mig dit jag är i dag. För att klara och hålla detta fokus har jag ganska tydliga gränser mellan cyklisten Emma och Emma i det privata. Något som för många av mina lagkamrater och personal kan vara både svårt och enkelt att förhålla sig till. En kluven situation.

Jag behandlar cyklingen som ett jobb. Lagkamrater ser jag oftast som kollegor och när de träffar mig på tävlingar eller träningsläger är jag inställd på arbete. En målmedveten och  tark karaktär som ibland kan ställa väldigt höga krav på både mig själv och omvärlden.

För personalen i laget kan det förstås vara krävande, men också väldigt konkret. Jag vet hur jag vill ha det och vad som fungerar för mig. Med Wiggle-High5 presented by Honda har jag ett tvåårskontrakt – något som har diskuterats och ifrågasatts. Jag vill inte bli en gammal tant i gamet, så oroa er inte för det.

Men med ett tvåårskontrakt kan jag behålla mitt hårda fokus i år och veta att 2017 blir en sista säsong där jag kan njuta av en cykeltillvaro med mindre press och mer tid till sponsorer, kollegor, vänner och möjlighet att delta på mycket som jag prioriterat bort.

Glädjen i mitt jobb finner jag när jag kan tävla offensivt, förflytta gränser, dela med mig
av mina erfarenheter, ge och få beröm. Om ett år hoppas jag att några av mina mål och drömmar har blivit verklighet och att både nuvarande och före detta kollegor kan säga att de har känt sig delaktiga i mina resultat. Och att jag har varit en del av deras.

Den självklara och lätta vägen ger inte alltid de största segrarna. Våga satsa och utmana dig själv, men håll alltid kvar i det som betyder mest för dig.

EMMA JOHANSSON är en av Sveriges mest framgångsrika cyklister genom tiderna. Efter sitt första OS 2008 blev hon Silver-Emma med hela svenska folket, men hennes meritlista är betydligt längre och tyngre än så.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!