Engen och Darvell tog hem SM-titlarna | Bicycling.se
MTB

Engen och Darvell tog hem SM-titlarna

17 jul 2010

SM-veckan i Rättvik avslutades under lördagen med XC-tävlingarna för seniorer och juniorer. Det blev favoritsegrar i alla fyra loppen på den krävande banan.

SM-veckan i Rättvik avslutades under lördagen med XC-tävlingarna för seniorer och juniorer. Det blev favoritsegrar i alla fyra loppen på den krävande banan.

Lördagen började med samma pressande värme som under de föregående dagarna. Väderprognoserna varnade för regn under eftermiddagen och det visade sig att den stämde. Med en timma kvar på sista tävlingen, den för herrar elit så öppnade sig fullkomligt himmeln och regnet vräkte ner.

Damjuniorer
Tävlingsprogrammet inleddes med damjuniorerna och här var det inget som kunde stoppa supertalangen Jenny Rissveds för att vinna. Efter en del småstrul inledningsvis, körde hon ifrån allt motstånd och kunde vinna med lite mer än två minuter för Josefine Ahlström (IK Hakarpspojkarna). Trea blev Johanna Grimbeck (CK Wano).

Herrjuniorer
Herrjuniorerna bjöd på en mycket spännande tävling, som inte avgjordes förrän på sista varvet. Efter ett intensivt lopp återstod en trio, som skulle göra upp om juniortiteln. I den trion var John Carlsson (Mjölby CK) mest aktiv, men även de två andra Tomas Kristoffersson (Härnösands CK) och Erik Jonsson (Alingsås CK) hjälpte till. Under sista varvet satte EM-cyklisten och vinnaren av onsdagen tempolopp Tomas Kristoffersson in en avgörande stöt och kunde köra i mål som svensk juniormästare. Bakom honom blev det en långspurt och den vann John Carlsson. Tomas Kristoffersson har haft en resultatrik vecka, två bra lopp på EM och två titlar på SM. Silver till John Carlsson och brons till Erik Jonsson.

Damelit
Den försvarande svenska mästarinnan Alexandra Engen med tre raka SM-titlar bakom sig, var osäker på sin form efter fjärdeplatsen på onsdagens tempolopp, som eventuellt kunde vara en reaktion på segerloppet i EM för en vecka sedan.

Därför hade Alexandra ett par alternativa planer för dagens lopp. Redan under det första varvet gick Europamästarinnan loss och byggde upp ett avstånd till Ann Berglund (IK Hakarpspojkarna) och Martina Thomasson (CK Master) var de enda som orkade följa med. Men även Thomasson tvingades släppa. ”Det gick alldeles för fort” berättade Martina, ”och när jag släppte av på farten så var det kört för mig” konstaterade bronsmedaljören Martina Thomasson som var 3:45 efter i mål.

Ann Berglund kämpade på och gjorde ett utmärkt lopp. ”Idag gick jag starkt i backarna” konstaterade Ann, avståndet fram till Alexandra låg i stort sett konstant och i mål skiljde det 40 sekunder och Ann Berglund tog silvermedaljen.

”Det här var en viktig seger för mig” berättade en lättade Alexandra, ”att köra i svenska mästartröjan vid internationella tävlingar är stort och därför är jag jätteglad att jag kommer att göra det ytterligare ett år” avslutade Bankerydscyklisten, som nu likt övriga landslagsaktuella mtb-cyklister åker till Falun för träningsläger under förbundskapten Fredrik Ericssons ledning. Därefter följer världscupen i Schweiz och Italien.

Herrelit
Loppet blev ett drama i två akter. Den första kördes i uppehåll och den andra akten i ösregn och superhala banor. Försvarande U23-mästaren Matthias Wengelin (CK Natén Säter) tog tag i taktpinnen och såg till att det blev ett tempo som hette duga. I och med detta drogs fältet snabbt isär och en tättrio bestående av Wengelin, Emil Lindgren (Alingsås CK) och Magnus Darvell (Team Kalas) lämnade övriga cyklister bakom sig.

Med två varv kvar, satte Magnus Darvell in en tokstöt alldeles innan de kom fram till varvets första tekniska parti. Han fick direkt en lucka som blev extra stor då Wengelin gick omkull. Och det gjorde han ytterligare tre gånger under avslutningsvarven. ”Jag har haft superben idag” berättade en leende Darvell i målet efter loppet. ”Idag kunde jag göra vad som helst med dessa ben” konstaterade den nye svenska mästaren från Team Kalas som vann med en marginal på över tre minuter till tvåan.
Bakom Darvell blev det en spännande upplösning. Wengelin klarade silvret trots strul och fler vurpor. Med en stark avslutning tog sig Mattias Nilsson från Team Kalas upp och förbi Emil Lindgren och knep bronset. En minut bakom honom kom Fredrik Edin (Cykloteket Racing Team) in på fjärdeplatsen. Femma blev Emil Lindgren och försvarande svenske mästaren Magnus Palmberg (OK Hammaren) kom sexa.

I och med Darvells seger så kommer även herrarnas mästartröja att synas på de internationella arenorna igen. Matthias Wengelin vann U23-klassen och dess mästartröja.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!