Utrustningen du måste ha | Bicycling.se
Prylar

Utrustningen du måste ha

1 okt 2013

Vätskeryggsäcken är en praktisk del av utrustningen som MTB-cyklist. Följ vår checklista och packa den smart så slipper du släpa på för många kilon på ryggen.

Ta tio minuter och kolla vad du har i ryggsäcken. Ta bara med dig vad du verkligen behöver. Följ denna checklista så har du en utmärkt startpunkt för att addera mer utrustning eller kanske rentutav ta bort. 

1. Vatten.

Det viktigaste. Ta med två liter vatten för en tur som tar två timmar. Spara vattenflaskorna till klibbig energidryck.

2. Mat. 

Att gå in i väggen är inget roligt. Ta med en energibar eller gel för varje timma du är ute - och ta med en extra bara för att vara på den säkra sidan. Förvara bars och geler nära tillhands, antingen i midjebältet eller i en yttre fick på själva säcken.

3. Verktyg.

Att cykla i två timmar med lösa spurtklossar är inte bara irriterande - det kan vara farligt också. Ta med ett multiverktyg med insexnycklarskruvmejslar för raka- och krysspår, kedjeverktyg och en ekernyckel. Se till att du vet hur man använder verktygen. Ta med buntband och silvertejp. Vira någon meter eller så runt din pump.  

4. Punkteringsverktyg.

Kolla din extraslang innan du åker iväg. Om du har haft samma slang i din ryggsäck under flera månader, så är risken stor att slangen har nötts sönder eller att ventilstammen har knäckts eller böjts. Du behöver också två däcksavtagare och en minipump som klarar att pumpa både presta- och Schrader-/bilventil. Ta med ett lagningskit. Dessa föremål går bra att packa djupt då du ändå är tvungen att ta av dig din ryggsäck för repareringar. 

5. Säkerhet.

Bär med dig ditt körkort eller gör ett plastlaminerat kort där du skrivit ditt namn, adress, ditt telefonnummer och ett annat nöd-telefonnummer. Förvara dessa föremål på en synlig plats som är lätt att hitta, som ryggsäckens yttre ficka.

6. Andra kloka råd

Pengar, en mobiltelefon och en lätt regn- eller vindjacka tar väldigt lite plats men gör stor skillnad när du behöver dem.

Med denna grundutrustning så är du på den säkra sidan under kortare turer. 

Men.

Experimentera gärna. Kanske klarar du dig på färre energikakor och mindre vatten? Blir du lätt kall, så ta med arm- och benvärmare eller packa en tunn fleecetröja eller en underställströja. Skall du vara ute och cykla längre kanske du vill ha med vattenreningstabletter. Och ett Trangia-kök. Och en aluminiumfolierad värmefilt. och en bivacksäck. 

Är du en minimalist så experimentera med att försöka packa det lilla du behöver i en vattenflaska som du förvarar i ena flaskstället. 

Är du mest ute kvällstid så är ett effektivt belysningssytem ett måste, tillsammans med en mindre nödlampa om huvudsystemet strular. Fundera över vad du saknar och vad som bara bor i ryggsäcken och tumlar runt utan att användas när du är ute och cyklar nästa gång.

Vad lämnar du aldrig hemmet utan? Kommentera gärna nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!