Fem frågor till Sara Penton | Bicycling.se

Fem frågor till Sara Penton

7 feb 2017

Cykelproffs, landslagscyklist och bicycling-bloggare

Från nybörjare till VM på fyra år. Hur har du egentligen burit dig åt?
– Det visade sig ganska tidigt att jag hade bra grundförutsättningar. Vi gjorde tester redan första året (2013) som jag tävlade, och min tränare Isak Strömberg sa att med mina värden skulle jag kunna köra OS redan 2016. Det väckte driv och fokus i mig. Sedan har jag haft väldigt bra folk och stöd runt omkring mig – det är viktigt.

Var det en fördel att du var lite äldre när du började din satsning?
– Absolut. Jag var 24 år, hade hunnit utbilda mig, resa runt och jobbat en del. Jag kunde välja att satsa, och inte bara göra det för att jag inte hade något annat. Det var också lättare att ha lite distans och kunna tänka ”det värsta som kan hända är att jag får gå tillbaka till jobbet igen”.

Fanns det någon nackdel också med att börja sent?
– Ja, bristen på rutin. Folk i klungan måste ju ha hatat mig i början, men jag har lärt mig. Emma Johansson sa: ”du har gått från att vara en som man inte vill ligga bakom, till en som man verkligen kan lita på” så jag är på rätt väg. Att jag är lite äldre har också gjort att jag har haft självförtroende nog att ta kritiken på rätt sätt, och jag har också frågat efter den själv. Jag vill ju veta hur jag kan bli bättre.

Vad händer i ditt liv nu?
– Först och främst har jag flyttat till Falun och blivit sambo med min kille (triathleten Oskar Djärv, reds anm). Falun är en bra stad om man vill fokusera på träning. Där finns mycket expertis, bra träningsmöjligheter och folk att cykla med. Och velodromen förstås. Jag kommer att fortsätta heltidssatsa på cyklingen och köra i det danska laget Team Virtu Pro – Véloconcept.

Hur vill du utvecklas som cyklist?
– Jag vill bli bättre på att spurta. Jag hamnar ofta i olika utbrytningar och då är det bra att ha rätt vapen så att jag också får till avslut. Vill man bli en bra cyklist får man ju bygga från grunden, så förra vintern fokuserade jag mycket på tröskelträning. I år tänker jag jobba på spurten, så det kan nog bli en del träning på velodromen. Jag tror också det främst är endagslopp och vårklassiker som passar mig. Alla gillar ju att cykla i solsken och medvind, så det är fördel för den som klarar hårda förhållanden. Och jag gillar när det är lite jävligt. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttionio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!