Fika för den kräsne | Bicycling.se
Träning / Kost och näringslära

Fika för den kräsne

– Att dricka kaffe är ett sätt att njuta av livet. Att ägna sig åt idrott är ett annat sätt. Kan man kombinera dessa så blir livsnjutningen kanske ännu större, menar Kaveh. Det är då det slår oss – sanningen om cyklande och kaffedrickande.
22 feb 2010

Att kaffe och fika är lika inom cykelsporten håller kanske många med om. Men är det skillnad på kaffe och kaffe? Kan man verkligen dra i sig vad som helst som kallas kaffe och serveras i en kopp? Javisst. Och man kan cykla Vättern runt i trä - skor.

STÄLL FRÅGAN OM det verkligen är någon skillnad på kaffe och kaffe till en barista och du får garanterat en föreläsning om bönor, 800 smakämnen och det idealiska trycket i en espressomaskin. Det fick vi när vi snackade kaffe med Kaveh Azizian, barista och svensk lattemästare 2001. Kaveh, vars namn betyder kaffe på bland annat polska och arabiska, är lika passionerat intresserad av kaffe som de flesta cyklister är av Tour de France. Och han ser en väldigt uppenbar koppling mellan idrott och kaffedrickande. – Att dricka kaffe är ett sätt att njuta av livet. Att ägna sig åt idrott är ett annat sätt. Kan man kombinera dessa så blir livsnjutningen kanske ännu större, menar Kaveh. Det är då det slår oss – sanningen om cyklande och kaffedrickande.

Givetvis handlar det på ett ytligt, konkret och pragmatiskt plan om mycket enklare saker än livsnjutning. Som att det är förbannat skönt att ta en paus från snöglopp och andhämtning. Eller att det är ljugandet över fikat som är själva målet med tragglandet i leran. Eller att man bara fryser alldeles för mycket. Men lyfter man upp fikandet till ett existentiellt plan så är det njutningen vi strävar efter. Välbefinnandet. Lyckan i de små tingen. Att njuta av livet är att njuta av att cykeln samspelar med underlaget. Att kroppen samspelar med lutningen.

Att kaffet smakar … himmelskt och att det gör det för att det är en del av en större helhet. En del av cyklingen. Men då måste det finnas grader av livsnjutning. För cyklister är det dagar av form, sol, segrar, flyt, upplevelser. För kaffedrickande cyklister är det detta i kombination med gott kaffe intaget i det bästa av sällskap. Och gott kaffe är något Kaveh kan göra, oavsett om det handlar om espresso, latte eller cappuccino. Basen är alltid ett bra espressokaffe i dessa klassiska kaffevarianter. – Fast det är en smaksak vad man föredrar. Gillar man starkt kaffe ska man satsa på sorter med Robustabönor i – till exempel Lavazza eller Mauro har bra espressokaffe baserat på Robusta, säger Kaveh.

Kaffesponsring

Men det handlar inte bara om rätt råvara. Själva tillagningsprocessen och valet av maskin är också viktigt för ett bra slutresultat. Hur man ska handskas med en riktig proffsespressomaskin är inget som man lär sig i brådrasket, men de flesta tillverkarna gör även mindre modeller för hemmabruk. – Det är vettigt att satsa på en maskin från någon av de stora tillverkarna av proffsmaskiner – Gaggia, Brasilia eller Faema till exempel. Därmed kommer vi in på en annan koppling mellan kaffe och cykelsport – nämligen att espressomaskinstillverkare gärna sponsrar proffsstall. Ett modernt lag som har en kaffemaskinstillverkare som sponsor är Saeco med Giro-vinnaren Gilberto Simoni i spetsen. Självaste Eddy Merckx körde i början av sin karriär för Faema-stallet, en annan berömd maskinbyggare. – Ska man göra gott kaffe hemma så är det en bra start att köpa ett kaffe man gillar och en bra maskin. Men det räcker inte med det.

Man måste även se till att kaffet är färskt samt att det alltid är färskmalet. Därför ska man helst mala kaffet själv och då gärna i en kvarn som man kan ställa in malningsgraden på. En bra kaffekvarn kostar runt 1 000 kronor, säger Kaveh. Okej, då har vi grejerna för att göra espresso. Men om man vill snitsa till det och svänga ihop en smaskig latte eller en cappuccino? – En mjölkkanna som man skummar sin mjölk i och en termometer som man kan kontrollera mjölkens temperatur med är bra att ha i så fall. När Kaveh visar hur han gör sina latte, fantastiskt snygga dessutom, förstår vi att en riktig barista inte behöver någon termometer. Känslan sitter i händerna. Kaveh känner när mjölktemperaturen är perfekt.  – Det gäller också espresson.

När man arbetat ett tag så vet man precis hur mycket kaffet ska malas, hur det ska packas och hur råttsvansarna ska se ut för att creman ska bli perfekt. ”Råttsvansar” är baristornas term för hur kaffet ska se ut när det lämnar espressomaskinen. Kaffestrålarna ser precis ut som två nötfärgade råttsvansar som ringlar ner i koppen. Creman är det skum som bildas på ytan av espresson och är resultatet av det relativt höga trycket på runt nio bar som vattnet pressas igenom det färska, nymalda och lätt packade kaffet med. Processen ska max ta 30 sekunder.  – Creman är en restprodukt som består av fett, cellulosa och protein bland annat och den får man bara om man gör espresson med bra råvaror i en bra maskin.

En bra espresso kännetecknas av en gyllenbrun crema som täcker kaffet. Det finns ett knep för den som vill testa kvaliteten på creman. Man häller en tesked socker på ytan som ska bära sockret några sekunder innan det sjunker. Om sockret sjunker direkt är kvaliteten inte så bra.

ENKLA KNEP

Vill man inte investera tusentals kronor i utrustning och attiraljer för att få de där perfekta tre centiliterna kaffe efter maten eller före morgonpasset så går det att få ganska bra kaffe med en enkel mokabryggare, en sorts aluminiumbryggare som man ställer direkt på spisen. Men någon crema kan man inte få till eftersom trycket i en sådan bara är runt två bar. – Det är ett bra alternativ. Bara man tänker på att alltid använda färskt, och färskmalet kaffe. Kaffet måste också förvaras lufttät annars blir det snabbt smaklöst. Tänker man bara på det här så kommer man långt även med en mokabryggare, säger Kaveh.

TRE KAFFE KLASSIKER OCH KAVEHS FAVORIT

Espresso
En espresso är tre centiliter dryck där vattnet har pressats genom kaffet under högt tryck och på kort tid, serveras oftast i espressokopp. Resultatet är en mycket smakrik och koncentrerad dryck med en crema ovanpå, det gyllenbruna skummet som bildas vid korrekt tillagning med bra råvaror.

En klassiker.  Caffè Latte
En latte har en dubbel espresso som grund, det vill säga sex centiliter. Den blandas därefter med två deciliter varm mjölk och hela härligheten serveras oftast i glas. Mjölken ska vara runt 60 grader och skummas med espressomaskinens ångmunstycke eller i kastrull med visp eller mjölkskummare. Espresson hälls i först, därefter mjölken. Standardmjölk är godast eftersom fettet framhäver espressons smaker.

En favorit. Cappuccino
En cappuccino är 1/3 espresso, 1/3 mjölk och 1/3 mjölkskum. Gör mjölken på spisen i kastrull eller med ångpipen. Mjölken ska vara runt 60 grader. Gör espresson i en cappuccinokopp, häll i mjölk och toppa med lite mjölkskum, som om det är rätt gjort blandar sig med kaffet och bildar en mörk krans runt kanten.

Ett alternativ för den som vill ha mer kaffesmak men tycker espresso är för starkt. Kavehs favorit: apelsinlatte
• Dubbel espresso 6 centiliter • Standardmjölk 2 deciliter • Mörk 70-procentig choklad hackad i småbitar, 1 matsked • Socker, 1 tesked • Rivet apelsinskal, 1 nypa Brygg en dubbel espresso. Häll i rivet apelsinskal i den kalla mjölken och skumma den till 70 grader så att mjölken kan smälta chokladen. Lägg en tesked socker och choklad i botten på glaset. Häll på varm mjölk och rör om. Häll i espresson och dekorera med apelsinskal på toppen.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioåtta med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-11-21 08:37   Anna Erickson

Jag heter Anna Erickson från Stockholm - Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en mycket glad dag i mitt liv att dela med dig här ute hur jag fick min sanna kärlekspartner tillbaka. Dr.Oduduwa hjälpte mig med magiska kärleksförtryck att få tillbaka min ex pojkvän efter 2 års separation han är hemma till mig. Jag rekommenderar att alla kan få samma hjälp av honom kontakta honom via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist - Stava för att få tillbaka ditt ex
återställa ryggförlust kärleksförhållande
förena bruten
magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
sluta skilsmässa
Älskar stava för att undvika att fuska par
Älskar stava för att stoppa uppdelningen

(dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!