Nytt fall av mekanisk doping | Bicycling.se

Nytt fall av mekanisk doping

3 okt 2017

En 43 årig amatörcyklist avslöjades med att ha använt en dold motor under ett race i sydvästra Frankrike i söndags.

Cyklisten, som förblir anonym, väckte misstankar när han hade varit urstark i klättringarna i en tävling och i helgen dök därför kontrollanterna upp för att undersöka hans cykel. Cyklisten erkände direkt på plats och förklarade att han ville undersöka hur mycket man egentligen kunde vinna på den här typen av fusk. Mekanisk doping, som det kallas, räknas som allvarligt tekniskt bedrägeri.

Allt uppdagades under ett samarbete mellan den den franska Anti-Doping organisationen, Franska Cykelfederationen (FFC) och den lokala åklagarmyndigheten.

"Det här gör mig orolig, eftersom vi inte har samma möjlighet att upptäcka den här typen av fusk i amatörtävlingar som vi har i proffstävlingar. Jag är väldigt rädd för hur framtiden ser ut för amatörvärlden, säger Frankrikes förbundsordförande Michel Callot till tidningen Sudouest.

Enligt FFC är det första gånget detta sker i Frankrike. En liknande incident inträffade på förra årets VM i Cykelcross då Femke Van den Driessche anklagades för att ha använt mekanisk doping. Nu är hon avstängd från sporten i sex år.

Femke Van den Driessche, den första proffscyklisten som blivit avstängd för mekanisk doping 

Så här funkar mekanisk doping 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-10-05 11:19   Björn Eriksson

de får väl börja med att endast genomskinliga flaskor är tillåtna, eller att inga flaskor får sitta på sadelröret, en enkel början i alla fall för att komma åt att inga yttre detaljer döljer batteriet på ramen.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!