Gästkrönika Gustav Larsson: Cirkeln är sluten | Bicycling.se
MTB / Profiler

Gästkrönika Gustav Larsson: Cirkeln är sluten

12 feb 2016

I skrivande stund är det mesta fortfarande oklart med min framtida karriär som yrkescyklist. Men en sak är åtminstone klart och det är att jag ska ge mig itu med åtminstone ett par etapplopp i mountainbike tillsammans med Calle Friberg nu på vårkanten i Spanien. Närmare bestämt Andalucia Bike Race!

Det var på en mountainbike jag startade min cykelkarriär i början av nittiotalet. Då lovade jag mig själv att jag definitivt inte skulle hålla på med såndäringa tråkig landsvägscykling.
Men, precis som ofta, hade jag fel. Jag tänkte däremot att jag kunde tävla en del på landsvägen för att bli en starkare MTB-cyklist.

Mitt första seriösa försök i satsningen blev en resa till Spanien i början av år 2000. Jag fick god hjälp av Per Strååt som ordnade så att jag kunde tävla för det spanska amatörlaget Cropusa Burgos. Men den resan slutade med en hel del vurpor och bruten hand.

Efter ett halvår i Spanien kände jag fortsatt att landsvägscykling inte riktigt var min grej. Jag var precis klar med cykelgymnasiet i Skara och jobbade både på Posten och McDonalds för att finansiera mitt liv som cyklist.

Då fick jag plötsligt ett samtal från Tommy Prim som ville ha mig till Team Crescent. Först tyckte jag att de skulle ha mig som MTB-cyklist tillsammans med Calle Friberg och Fredrik Kessiakoff. Men det ville inte Tommy.

Och med facit i hand, 16 år senare, är jag glad för det. Jag har nog en del att tacka
både Per Strååt och Tommy Prim för den resan. Och så himla tråkigt var det nog inte att cykla landsväg trots allt.

Min första riktigt stora idol var John Tomac som med sin ikoniska stil vann, sladdade och hoppade till sig en legendstatus. På Eurobike 2009 hade jag turen att träffa hjälten själv. Han stod där med sitt eget cykelmärke och jag fick ett långt och trevligt samtal. Och Tomac fick en order av mig på två heldämpade ramar. En till mig och en till min då blivande fru Veronica.

De ramarna klädde jag med allt roligt jag kunde hitta. Tyvärr matchade inte naturen här i Frankrike cyklarna vi köpte. Senare fick jag kontakt med en av traktens downhillcyklister, Julien Camellini, som invigde mig i terräng som var allt annat än de fina, snälla stigar jag växte upp med i de småländska urskogarna. Jag förstår varför den senaste disciplinen Enduro har sina rötter i trakterna där jag bor. Mountainbike här handlar om exakt det som Enduro innehåller. Vare sig du vill eller inte.

Även under mina mest aktiva år som landsvägscyklist har jag alltid smugit in en del
MTB-cykling för att hitta inspiration och få alternativ träning. Men nu är siktet inställt på att sluta cirkeln genom att ge skogen en chans.

Och det ska bli riktigt roligt att göra detta tillsammans med den regerande svenska mästaren Calle Friberg. Att cykla som team i tvåpar blir en ny erfarenhet. Efter 15 år som professionell landsvägscyklist har jag skaplig koll på hur man nyttjar varandra på landsvägen.

Men hur sjutton hjälper man varandra bäst på en varsin mountainbike? Vem drar vart? Hur hanterar vi andra team? Har vi samma material? Äter vi samma mat? Vad händer när någon blir supertrött? Många nya frågor ska snart få svar. Och det ska bli väldigt roligt.

FÖLJ GUSTAV OCH CALLE INFÖR OCH UNDER ANDALUCIA BIKE RACE I BLOGGEN HÄR PÅ BICYCLING!

GUSTAV LARSSON har medaljer från både VM och OS på sitt samvete och mängder med tunga meriter från de största loppen såsom etappseger i Giro d´Italia. Det var i skogen han började. Det är där han trivs som bäst. Och nu är han tillbaka, efter ett 15 år långt träningsläger i proffsklungan.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtio med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-02-12 14:40   TUTA SKOGHALL

Men vi pa Oa hoppas pa dig i Vasteras pa TEMPOT

 

2016-02-12 13:07   Lars-Erik Larsson

Bara att säga lycka till med fortsatta karriären. Är en av två som följt honom längst och en mer målvetenhet för vad han skulle syssla med är svårt att hitta. Otaliga är de cykelhandlare som överösts med teknikfrågor och vad gäller kost och träning torde hans karriär efter den aktiva tiden vara klar. Lycka till Gustav.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!