Giro d´Italia - jakten på rosa | Bicycling.se
Landsväg / Giro d´Italia

Giro d´Italia - jakten på rosa

11 maj 2011

23 lag startade årets Giro d´Italia i jakten på den rosa tröjan. Här är vår lilla guide till årets mest rosa tävling. Här får du nyttiga länkar och beskrivning av etapperna hela vägen till mål.


Bra länkar

Följ Girot på Eurosport.se (webbtv, intervjuer, nyheter)

Följ Girot på Gazzetta.it (nyheter m.m. på engelska)

Följ Girot www.facebook.com/giroditalia

Följ Girot på Twitter

Följ Girot på www.bikeradar.com/giro-ditalia

Följ Girot på www.cyclingnews.com/giro-ditalia

Följ Girot på www.steephill.tv/giro-d-italia/
Följ Girot på Velonews.comLadda ner

> Samtliga etapper (.pdf)Lagen (namn, land, benämning)

Under de åtta första dagarna letar vi oss via platta och böljande etapper söder ut längs med Italiens västra kust, hela vägen till Sicilien. Där kommer den nionde etappen att avgöras ochvmed lite tur kommer vi få se ordentliga fyrverkerier här.

Förhoppningsvis blir det bara bildliga fyrverkerier, men en risknder de åtta första dagarna letar vi oss via platta och böljande etapper söder ut längs med Italiens västra kust, hela vägen till Sicilien. Där kommer den nionde etappen att avgöras och med lite tur kommer vi få se ordentliga fyrverkerier här. Förhoppningsvis blir det bara bildliga fyrverkerier, men en risk för bokstavliga diton finns också.

Den fortfarande aktiva vulkanen Etna ska nämligen bestigas, inte bara en utan två gånger under etappen. Efter det har cyklisterna tjänat ihop till en första vilodag och hela tävlingen förflyttar sig till fastlandet igen. Där blir det först tre stycken mer eller mindre platta etapper där spurtarna och utbrytningskungarna får slåss om äran. Men sedan blir det brutalt.

För av tävlingens sista nio etapper är det inte mindre än sex som har målgång i bergen. Om vi försöker plocka russinen ur den här kakan så tror jag att etapperna 13, 14 och 15 kommer bli något utöver det vanliga. De är 16, 21 och 23 mil långa och alla tre har målgångar på nästan 2 000 möh. Det kommer bli mastigt!

Vi ska heller inte glömma den näst sista etappen med målgång i Sestriere. Det blir den sista chansen för de ut- präglade bergsgetterna att skaffa sig ett försprång gentemot de mer tempostarka segerkandidaterna inför det avslutande tempoloppet på Milanos gator.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Angelo Zomegnan, mannen som styr Girot med järnhand sedan 2004, gjort sitt yttersta för att Girot ska vara det mest spektakulära av de tre ”Grand Tours” som finns på den internationella cykelkalendern. Jag hoppas han lyckas!

Segerkandidaterna
Årets Giro känns både lätt och svårt att tippa. Om yttre omständigheter låter Alberto Contador starta så håller jag honom som den absoluta favoriten. Om han däremot inte får köra blir det en mer öppen affär. Fjolårssegraren Ivan Basso (Liquigas) har sagt att han siktar på Touren. Så de största hemmahoppen får anses vara Bassos lagkamrat Vincenzo Nibali och Michele Scarponi (Lampre-ISD). En annan som kommer att vilja ha med slutsegern att göra är Roman Kreuziger, som har gått från Liquigas till Astana med den uttalade ambitionen att bärga den rosa ledartröjan.

Annars kanske förra årets stora överraskning, Richie Porte (Saxo Bank), kan upprepa bragden från ifjol och Cadel Evans (BMC) är ju alltid het när det handlar om hårda etapplopp. Vi svenskar sätter förstås hoppet till Thomas Löfkvist som är uttalad kapten för Team Sky, samt Fredrik Kessiakoff i Astana som har som ambition att hjälpa lagkamraten Kreuziger så gott det går.

Banan
Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!