Ledarkrönika: Gnistan till allt | Bicycling.se
Cykelkultur

Ledarkrönika: Gnistan till allt

4 maj 2017

”Hej pappa, jag står i en affär och du måste prata med chefen”. Det är min äldsta son som ringer och han låter stressad. Jag tänker genast att han snott godis och blivit ertappad. Och att jag därför måste be om ursäkt. Tack å lov var det inte så.

Han ska köpa sprayfärg för att måla om en cykel, och det är 18-års gräns. Jag pratar med butikschefen och det löser sig. Cykeln har han fått av mig. Det är en 20 år gammal mountainbike, i bra skick som mest använts för pendling. Den vill han bygga om, utan direkt mål eller mening.

”Pappa, vart ligger alla verktyg?”. Min första tanke är att jag inte alls vill låta honom ge sig på en fullt fungerande cykel, och förstöra både den och mina verktyg. Tack å lov hejdar jag mig genom att jag så tydligt kände igen mig själv i hans entusiasm. Jag var också 13 år när jag byggde om min första cykel. Ovetandes om hur man skruvade så gjorde jag det ändå. Med pappas verktyg. Det mesta blev fel och när jag var klar var det ingenting som fungerade. Dessutom blev cykeln väldigt ful efter att jag målat den utan förarbete. Men, så här, 30 år senare, är jag väldigt glad åt att min pappa lät mig experimentera fritt, utan vägledning. För där och då skapades en kreativ tändvätska som än idag håller i sig – och som jag är väldigt tacksam över.

Bygget av min sons cykel blev, precis som för mig, både fult och dåligt. Men han var ändå glad och stolt över sitt första customjobb. Och bara några dagar senare sitter han och drömmer om nya projekt, nya färger, nya sadlar och styren. Den stora skillnaden är att den tidigare (och enda) katalogen för drömmar, alltså den från Hobbex, nu ersatts av nätet, som har ett något större sortiment.

Jag vill tro att det finns något nyttigt i att drömma, planera, längta och genomföra. I bästa fall blir det ungefär som man vill. Och alldeles oavsett ger det näring till den där skolan där man lär sig skillnaden mellan att det man önskar och att skaffa sig det man önskar.  Jag gillar det sistnämnda. Innehållet blir så mycket mer värt då. Tycker jag. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugo med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!