Godkänd premiär i världscupen för Engen och Lindgren | Bicycling.se
MTB

Godkänd premiär i världscupen för Engen och Lindgren

26 apr 2010

Den lovordade cross country-banan i Dalby Forest infriade alla förväntningar och bjöd på spännande tävlingar. Av de sex svenskarna som deltog lyckades Alexandra Engen (Rothaus - Cube MTB Team) och Emil Lindgren (Rabobank - Giant Offroad Team) bäst.

Den lovordade cross country-banan i Dalby Forest infriade alla förväntningar och bjöd på spännande tävlingar. Av de sex svenskarna som deltog lyckades Alexandra Engen (Rothaus - Cube MTB Team) och Emil Lindgren (Rabobank - Giant Offroad Team) bäst.

Efter flera dagar med vackert soligt väder började det falla ett lätt duggregn på tävlingsdagens morgon. Till en början med den goda effekten att allt rykdamm försvann. Tävlingen avgjordes i Dalby Forest, Yorkshire, där de tävlande fick ta sig an en storslagen bana. Efter träningarna hördes idel lovord om banan.

När det var dags för damloppet var det fortfarande gråmulet men regnet hade upphört. Alexandra Engen kom iväg mycket bra och hade en position långt fram i det stora startfältet med över hundra deltagare. Loppet utvecklade sig väl för Alexandra och hon låg länge på en placering runt tjugonde och var trea i U23. Längst fram i tätgruppen körde den unga fransyskan Julie Bresset oerhört starkt och var med och krigade om en topplacering totalt. Mot slutet av loppet började krafterna att tryta för Alexandra, samtidigt som den engelska hemmafavoriten Anne Last tog sig framåt i fältet.

På slutvarvet duellerade de två med varandra. Alexandra körde taktiskt och lät engelskan dra. När det så blev läge att stöta kunde Anne Last svara och Alexandra fick dessutom krampkänning. För Alexandras del blev det en 24:e plats totalt och en fjärdeplats i U23.

– Jag är helnöjd med mitt lopp idag. Den här tävlingen gav mig många positiva besked: Min form är på väg, jag kan vila mig i form och jag har förbättrat min startposition inför nästa världscup-tävling i Houffalize om en vecka, säger en mycket trött Alexandra Engen efter loppet.

Åsa Erlandsson, som tvingades köra bil hela vägen från Göteborg hade en riktigt slitsam dag.

– Det var tufft idag men jag bestämde mig för att fullfölja loppet och det gjorde jag. Nu är det bara att ladda om inför nästa tävling, berättar Åsa som blev 73:a.

Damklassen vanns av regerande världsmästarinnan Irina Kalentieva (Topeak Ergon Racing Team). Hon och tvåan Willow Koerber (Subaru - Gary Fisher) hade länge en hård match mot varandra, men till slut kunde Irina koppla segergreppet. En stenhård fight om tredjeplatsen vanns av Katerina Nash (Luna Pro Team).

Schurter vann herrarnas lopp
Emil Lindgren, som kände sig i bra form inför loppet, fick en lyckad start och var med riktigt långt framme. Men så hände det småsaker i single track-spåret och genast blev det tappad tid.

– Detta var min bästa världscuppremiär någonsin. Min uppladdning före var rätt och jag kände att jag var bra med. Men helt plötsligt var det någon som bromsade upp och så förlorade jag tid, berättar en rejält trött Emil direkt efter loppet.

Ett av favoritställena för den stora publiken var den spektakulära ravinen ”Worry Gill”. Där belönades de cyklister som klarade av att cykla uppför med publikens högljudda bifall.

– Jag klarade att cykla upp två gånger, och vilket liv det var där, säger Emil.

Matthias Wengelin (Team Firebike - Drössiger) var den av de övriga svenskarna som kom bäst iväg. Det såg länge bra ut för honom men efter halva loppet mattades han av och han kom sist i mål av svenskarna.

Mattias Nilsson (Team Kalas) var överraskande långt framme i början av loppet och såg pigg ut. Han gjorde ett jämnt lopp och var mycket nöjd med sin insats idag. Lagkamraten Magnus Darvell låg inledningvis sist av svenskarna men han jobbade sig sakta men säkert fram och blev näst bäst av de svenska herrarna.

Herrklassen vanns av Nino Schurter (Scott - Swisspower MTB Racing) som spurtslog Julian Absalon (Orbea). Trea blev Burry Stander (Specialized Factory Racing). De tre gick loss på sista varvet. Absalon tog ledningen och kom in bakom målområdet först med Nino Schurter på hjul men i spurten passerade schweizaren.

Dalby Forest - Världscupen XCO (D) #1
1 Irina Kalentieva Topeak (Rys) Ergon Racing Team 1:54:57
2 Willow Koerber (USA) Subaru-Gary Fisher 0:11
3 Katerina Nash (Tje) Luna Pro Team 0:28

24 Alexandra Engen (Sve) Rothaus - Cube MTB Team 6:14
73 Åsa Erlandsson (Sve) Varberg MTB - Cube - 1 varv

Dalby Forest - Världscupen XCO (H) #1
1 Nino Schurter (Sch) Scott - Swisspower MTB Racing 1:54:52
2 Julian Absalon (Fra) Orbea 0:01
3 Burry Stander (Saf) Specialized Factory Racing 0:14

21 Emil Lindgren (Sve) Rabobank - Giant Offroad Team 4:18
87 Magnus Darvell (Sve) Team Kalas 13:14
90 Mattias Nilsson (Sve) Team Kalas 13:35
104 Matthias Wengelin (Sve) Team Firebike - Drössiger 14:52

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofyra med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!