Gud hör stön | Bicycling.se
Cykelkultur

Gud hör stön

20 apr 2017

KRÖNIKA. Bara i vår egen galax, Vintergatan, finns det cirka 400 miljarder stjärnor. Och Vintergatan är som vi alla vet bara en av ungefär 40 galaxer i vår lokala galaxhop. Som i sin tur bara är en bråkdel av alla galaxer i en större hop. Som i sin tur är en liten del av den mycket större galaxhopen Virgohopen. Och så vidare. Tanken svindlar.

Men det är inte detta märkliga denna krönika handlar om. Låt mig zooma in på mig och gå tillbaka en bit i tiden.

Jag var länge övertygad ateist. Jag kunde liksom inte få in i huvudet att det fanns en gud som överblickade allt detta fantastiska, gigantiska och eventuellt oändliga. Men ju mer jag cyklat desto säkrare har jag blivit. Jag har nämligen lagt märke till hur oskäligt ofta jag råkar ut för motvind. Och efter förra sommaren har jag helt lämnat ateismen bakom mig. Det finns definitivt en högre makt. Men jag tror absolut inte på nån sån där gud som är en gubbe med långt skägg som sitter på en tron i himlen. Nej, nej. Jag tror mer på en kvinnlig gud. En riktigt elak skäggig kärring på en tron i himlen.

Men jag var tidigare så övertygad gudsförnekare att jag medvetet pratade illa om religion i allmänhet och gudar i synnerhet. Jag har hånat, hädat och begått hor. Jag har smädat, sodomerat, dragit pedofilskämt om profeter, skojat om att Jesus var goofy. Jag har kallat Zeus för sagofigur och jag har skrattat rått åt Tors fjantiga hammare. Jag har viftat bort jungfrufödselmyten med skämt om bristen på preventivmedel på den där tiden. Jag har raljerat om att gå på vatten och handpåläggning. Kort sagt: jag tror den där elaka kärringen med skägg till slut fick nog. Och mitt djävulska straff är alltså motvind. Detta förmodligen för att gud är allsmäktig och allvetande. Hon känner givetvis till min vikt (71 kilo) och hur många watt (mindre än 200 om det drar ut på tiden) jag förmår pressa ner i pedalerna. Och hon känner uppenbarligen till att detta förhållande gör mig till en ganska svag plattdaskarcyklist i motvind. Således vänder hon alltså vinden mot mig så snart jag klivit i lycran och satt mig på cykeln.

Ett i tiden närliggande exempel är sommaren 2016. Mitt första långpass för säsongen – Nynäshamn till Norrtälje solo – genomfördes i platt-i-ansiktet motvind, trots att det var sommar och det statistiskt sett alltid är sydlig (med)vind denna sträcka. När jag sen cyklade på Gotland var det motvind varje dag i tio dagar trots att jag planerade cykelturerna efter väderleksrapporten. Åre till Stockholm (Cycle for change): motvind. Nynäshamn - Stockholm: motvind. Soller till Formentor (Mallorca): motvind fram och tillbaka. Ja, man behöver inte vara någon Eisenstein för att räkna ut att det omöjligt kan vara slumpen som styrt detta. Jag kände mig ett tag maktlös och var redo att ge upp.

Men så drog jag mig till minnes 1983. Vindsurfingvågen hade precis dragit över Sverige. Och det blåste jämt. Något jag då verkligen uppskattade. Jag och en kompis byggde självklart de två coolaste vindsurfingbrädor som Östersjön skådat. Och precis när vi sjösatte dog vinden. Hela den sommaren upprepades proceduren: om det blåste upp och vi krängt på oss våtdräkterna så dog vinden.

Min plan är således att jag ska låtsas som om jag börjat vindsurfa igen. Så snart jag dragit på mig våtdräkten (vars tajta passform faktiskt liknar cykelkläder) dör vinden och jag kastar mig då blixtsnabbt på cykeln och kör ett långpass i vindstilla förhållanden. Fort som tusan medan den elaka kärringen inte har fullt fokus på mig, utan är upptagen med att scanna av så att ingen tänker några orena tankar i Andromedagalaxen.

Visst, det blir lite otympligt att alltid cykla i våtdräkt, men jag kommer i alla fall inte alltid ha motvind.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettio med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-05-31 16:10   Niclas Sjögren

Tack för uppmuntran Pelle, Frank och Katja. Det värmer som en våtdräkt.

 

2017-04-21 14:17   Pelle

Hahaha! Fantastiskt roligt skrivet! Jag undrar om jag ska börja ta på mig lycrapryttlarna istället för våtdräkten, när det nu till våren blir dags för att damma av vindsurfingpinalerna...!?

 

2017-04-21 09:24   Frank

Som jag har funderat på anledningen till att det alltid är motvind, nu vet jag! Tack :-)

 

2017-04-20 16:36   Katja

Bra skrivet!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!