Har Chris Froome dopat sig? | Bicycling.se
Landsväg / Tävlingar

Har Chris Froome dopat sig?

13 dec 2017

UCI och Team SKY har bekräftat att den brittiske cyklisten Christopher Froome har visat positivt på en högre dos av astmamedicinen Salbutamol än tillåtet vid Vuelta a España den 7 September 2017.

Salbutamol är läkemedel som används för att lindra symtom på astma och andra likande bekymmer. Det fungerar genom att slappna av musklerna i luftvägarna, vilket gör det lättare att andas. Det tas normalt genom en inhalator.

Froome har en känd historia av att använda salbutamol för att hantera sina astmasymptom. Team Sky har i ett uttalande sagt att Froome led av "akuta astmasymtom" under Vueltans sista vecka. En lagläkare rådde Froome att ta en ökad dos salbutamol för att lindra symptomen.

Enligt WADA-reglerna kan 1,600 mikrogram salbutamol tas av en idrottsman via inhalator inom en 24-timmarsperiod utan att man behöver ett TUE-certifikat. En TUE utfärdas när en idrottare behöver använda ett läkemedel, som är listat av WADA som förbjudet, för ett legitimt medicinskt behov.  

Enligt WADA’s regler betraktas mer än än 1000 ng/mL som en negativ analytisk bedömning (AAF, Adverse Analytical Finding)

Froome, som vann årets upplaga av Vueltan och sin fjärde Tour de France titel i juli, visade sig ha dubbelt så mycket i ett urinprov som togs den 7 september under Vueltan. Såvida inte Froome genom en kontrollerad farmakokinetisk studie visar att det onormala resultatet var ett resultat av legitim användning av Salbutamol kan han bli av med segern i Vueltan och riskera en längre avstängning. Vilket kan utesluta honom från nästa års upplagor av både Tour de France och Girot.   

Team Sky har i ett uttalande sagt att "Det finns stora bevis för att det finns signifikanta och oförutsägbara variationer i hur salbutamol metaboliseras och utsöndras. Som ett resultat kan användningen av tillåtna doser av salbutamol ibland resultera i förhöjda urinkoncentrationer"

Froome sa själv i uttalandet: "Det är välkänt att jag har astma och jag vet exakt vad reglerna är. Jag använder en inhalator för att hantera mina symptom (alltid inom tillåtna gränser) och jag vet säkert att jag kommer att testas varje dag jag bär raceledarens tröja.

 Chris Frommes twitter imorse:      

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!