Har du börjat träna för Vätternrundan? | Bicycling.se
Landsväg / Tävlingar

Har du börjat träna för Vätternrundan?

24 feb 2014

Var det ett ogenomtänkt nyårslöfte som fick dig att tacka ja till Vätternrundan? Vill du klara uppgiften med mersmak, men ändå med minsta möjliga insats? Fredrik Ericsson ger dig några enkla och konkreta tips inför en lyckad runda.

Tillhör du kategorin cyklister som vill göra en lyckad Vätternrunda men som kanske inte är ute efter någon ny rekordtid? Och du orkar inte heller sätta dig in i träningsläran mer än nödvändigt? Lugn, här följer två enkla recept med tillhörande tidslinjer inför din stora utmaning.

Måltid 9 timmar

Januari-Februari

Även om det inte är helt nödvändigt bör de som siktar på en tid runt 9 timmar träna cykling även vintertid. Spinning, trainer/testcykel eller cykling utomhus. Minst ett cykelpass i veckan, men gärna fler.

Mars

Även om det ännu inte är riktigt bra cykelförhållanden utomhus bör cykelträningen nu få ökad prioritet. Framförallt gäller det att gneta på med samma typ av pass man gjort under vintern, men har du tränat andra saker kan det vara idé att byta ut ett av dessa pass mot cykling.

April

Förhoppningsvis har du redan en bra cykelträningsgrund nu och kan göra cyklingen både längre och mer högintensiv med tempo, lagtempo, backintervaller eller sprintkaraktär. För de som har många års erfarenhet av cykling går det kanske att öka på snabbt med denna typ av träning även om träningen gått lite si och så under vintern. För andra gäller det att skynda långsamt. De flesta pass hamnar sannolikt kring 30-60 kilometer, men något pass på 100 – 150 kilometer är bra att få in.

Maj

Vid det här laget är du så genomtränad att du klarar tempot som krävs för att nå din måltid. Träningen kan nu inriktas på att verkligen orka hålla det tempot under riktigt lång tid. Det är i maj de allra längsta passen genomförs – gärna flera pass över 4 timmar i bra fart denna månad. Från början av maj och framåt är det klokt att köra något annat motionslopp för att få en känsla för klungkörning och få ett kvitto på var du står så att du bättre kan beräkna din tid runt Vättern.

Juni

De flesta passen kan vara korta och hårda men få in något eller några riktigt långa rundor, med den sista ungefär en vecka innan Vättern.Måltid 14 timmar

Januari-Februari

Se till att hålla igång. Det spelar mindre roll om det är cyk- ling eller någon annan träningsform. Kan man få in ett cykelpass på en timme i veckan är det en helt okej start så länge man gör någon annan typ av träning 2-4 gånger i veckan.

Mars

Har man inte tränat cykling i någon nämnvärd utsträckning är det dags att damma av sin stålhingst eller börja boka in sig på gymmets spinningpass. Av 2-4 pass i veckan bör helst 2 vara på cykel. Längden kan variera mellan 30 och 90 minuter, men passen får gärna bestå av intervaller.

April

Nu när väder och vägar tillåter är det dags att börja cykla lite mer och lite längre. Det går så klart att fortsätta med andra träningsformer men framförallt de längre passen bör från och med nu vara på cykeln. De flesta rundor utomhus hamnar troligen på 20-40 kilometer, men det är bra att ha fått ett pass på 60 -100 kilometer under bältet innan sista april.

Maj

Det är under maj du verkligen ska börja bygga upp cykelvana och uthållighet på cykeln. Kan du prioritera ner annan träning från och med nu fram till Vättern är det bra. För att få känsla för klungkörning och kunna prova på lite tuffare cykling är det en bra idé att försöka cykla ihop med andra. Rundorna är fortfarande normalt 20-40 kilometer långa, men de som närmar sig 100 kilometer får gärna bli fler. Försöka också genomföra något pass på 100 – 150 kilometer.

Juni

Träningen bör se ungefär likadan ut som i maj, men se till att du kommer utvilad till Motala.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosex med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!