Helgung för kids? | Bicycling.se
MTB

Helgung för kids?

28 sep 2017

Heldämpat är coolt och nära på ett måste i utförsåkning. Men för normal stigcykling är det bättre att fostra barnen på en hardtail, tror och tycker vi.

Att cykla med fjädring gör cyklingen mjukare och säkrare, oavsett ålder. Och i tekniskt svår terräng är heldämpat mysigare än när ramen är stel – det är alla överens om. Men, oavsett ålder, så finns en liten risk med att inleda sitt cyklande på en heldämpad cykel, och det handlar om att det blir lättare att slarva med grundtekniken. Alltså den teknik som du, oavsett cykel, behöver för att cykla i tekniskt svår terräng, där din kropp är det viktigaste elementet i fjädringen. Om du från början inte lär dig använda din kropp på rätt sätt är risken stor att du utvecklar en ”lat” teknik som betyder att du bara ångar på och låter cykeln ta alla smällar. Det är en dålig investering i längden, eftersom bra teknik är viktigt, oavsett vilken typ av cykel du använder eller vilken ambition du har.

Vår hållning i frågan är att barn därför ska lära sig cykla på en helstel cykel, eller med dämpargaffel. Då kommer de snabbare att utveckla rätt typ av teknik. Dessutom blir cyklandet billigare och underhållet minskar.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofyra med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!