Henrik Orre: Kock i världseliten | Bicycling.se
Cykelkultur

Henrik Orre: Kock i världseliten

30 apr 2016

Vad äter Chris Froome till frukost? Hur många ägg går det åt för Team Sky under Tour de France? Har dessa lättviktiga elitatleter ätstörningar? Och festar en cyklist verkligen till efter nästan en månad och 350 mil i sadeln? Vi har träffat en av de få som kan svara på ovanstående. Möt Henrik Orre – kock i världens just nu starkaste cykellag.

Han är ”Chris” med den som vi på redaktionen vördnadsfullt nämner vid efternamn. Han har varit med och skapat en av världens bästa krogar. Han har gett ut en revolutionerande bok i ämnet mat kopplad till idrott. Och han filar för närvarande på att utveckla matkonceptet för några av världens hårdast arbetande atleter.

Henrik Orre har jobbat passionerat med mat sedan tidigt 2000-tal, både som kökschef på
krog med två Michelin-stjärnor och som kock åt hungrande cyklister i absoluta världseliten.

Nu senast med Team Sky och den Chris Froome som var så gott som oslagbar i den senaste upplagan av Tour de France. Att satsningen bakom två Michelin-stjärnor och kampen om den gula ledartröjan innebär tydligt fokus och en dedikerad inställning råder det inga tvivel kring. Vare sig du bär vatten eller skalar potatis.

– Det finns väldigt många likheter i hur Team Sky bedriver sin verksamhet och hur
Mathias Dahlgren, stjärnkrögaren, bedriver sin verksamhet. Båda ser hela tiden framåt och är inte intresserade av hur det var igår. Hur kan vi utveckla krogen? Hur kan vi utveckla cyklisterna och hela grejen. Framåt, framåt, framåt.

Krogen mäts i stjärnor, ett cykellag mäts i segrar. Det är en tävlingsmiljö, vilket gör det
ganska enkelt på ett sätt.

– Kocklandslaget funkar på det sättet också. Jag tror man kan ta med sig stjärnkrogens driv, hur man hela tiden vill vidare, till cyklingen. Hur man organiserar en grupp till exempel. Jag gillar den här extrema professionella miljön. I köket kan det vara allt från hur man står och går och hur man ställer ner en tallrik till hur detaljerat det är när man kommer till en viss nivå.

Det är samma sak med Team Sky. Här är det millimeterprecision för inställningarna på cyklarna. Allting måste finjusteras till en perfekt fungerande maskin. Likadant med laget. Utrustning. Kläder. Och maten inte minst.

Det är en j-vligt hög nivå på båda sätten att jobba. Det är en nivå som är stimulerande och som jag gillar att jobba så. Det här att man hela tiden vill vidare. Både Team Sky och Mathias Dahlgren är ju i absoluta världseliten. Inom cyklingen finns det 18 UCI World Tour-team. Inom restaurangvärlden finns det tusentals restauranger. Så konkurrensen skiljer sig åt på det sättet, säger Orre.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 4 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!