Hjälmrevolution från Trek | Bicycling.se
Prylar

Hjälmrevolution från Trek

19 mar 2019

Trek och Bontrager presenterar nu den helt nya hjälmtekniken WaveCel som har visat sig vara upp till 48 gånger effektivare än standardfrigolit på att förhindra hjärnskakning vid vanliga cykelolyckor.

Vi har tyvärr inte själva fått se hjälmen på riktigt än men materialet WaveCel ska vara ett komprimerbart cellmaterial man nu hittar på insidan av Bontragers WaveCel-hjälmar. Det har utvecklats av ortopedkirurgen dr Steve Madey och biomekanikingenjören dr Michael Bottlang, som har samarbetat under de senaste 25 åren och gjort betydande framsteg inom behandlingen av frakturer och skador på bröstkorg och höft samt utvecklat metoder för att förhindra hjärnskador.

Just WaveCel-hjälmarna är resultatet av ett fyraårigt projekt mellan doktorerna Madey och Bottlang samt Treks och Bontragers forsknings- och utvecklingsteam.

En vanlig frigolithjälm skyddar främst vid linjära påkänningar. WaveCel har en ytterligare skyddseffekt genom att konstruktionen tar hänsyn till hur de flesta cykelolyckor händer. Det handlar ofta om vridning, rotation och vinklade slag.

WaveCel absorberar energi på flera sätt. Vid ett slag rör sig WaveCel-lagren oberoende av varandra. De flexar tills cellväggarna deformeras för att därefter glida. Linjära energier och rotationsenergier absorberas och avleds på så vis bort från huvudet.

Denna trestegsförändring av materialstrukturen - flex, deformation, glidning - ska vara anmärkningsvärt effektiv för att absorbera energin från ett slag. Enligt Trek själva kan WaveCel i nästan 99 gånger av 100 förhindra hjärnskakning som uppkommer i vanliga cykelolyckor.

Vilka säkerhetstester har gjorts?
Först och främst uppfyller den här hjälmen alla gällande säkerhetsstandarder. Du hittar mer information i faktagranskade vetenskapliga tidningsartiklar om WaveCel på trekbikes.com/wavecel. Om du vill se mer objektiva fakta kan du läsa om hur Virginia Tech, ett oberoende testinstitut, har utvärderat hjälmen efter sina egna testkriterier. Alla WaveCel-hjälmar har fått toppbetyg i deras tester. Du kan se resultaten på https://www.helmet.beam.vt.edu/bicycle-helmet-ratings.html

Hur är en hjälm med WaveCel i jämförelse med en hjälm utan WaveCel?
Det förekommer knappast två slag mot en hjälm som är exakt lika, varför det är omöjligt att förutse om en skada kommer att uppstå eller inte när du bär hjälm. Utifrån denna förutsättning har det gjorts omfattande forskning för att förstå de mest sannolika orsakerna till hjärnskada. I en vetenskapligt granskad artikel rapporteras att en hjälm med WaveCel är upp till 48 gånger effektivare på att förhindra hjärnskakning som uppstår i vanliga cykelolyckor.* Läs hela studien på trekbikes.com/wavecel. Du kommer aldrig att använda någon annan hjälm.

Hur skiljer sig WaveCel från andra system med vaxkakestrukturer?
Vissa cykelhjälmar är tillverkade i material med vaxkakestruktur, men är fortfarande inriktade på att förhindra skallfrakturer från linjära påkänningar. Dessa system innehåller ofta ett glidlager för att hjälmen ska kunna kompensera för rotationskrafter. WaveCel tar hänsyn till både linjära och vinklade påkänningar, men fjädrar, flexar, också för att åstadkomma en skålform över större delen av hjälmens insida.

Håller den för flera påkänningar?
Nej. WaveCel är utformat för att absorbera krockenergi genom att krossas och skjuvas. Om en WaveCel-hjälm blir utsatt för påkänning måste den bytas ut.

Materialet kommer finnas i flera hjälmkollektioner, för landsväg, pendling och MTB. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-03-24 21:55   Stefan Holm

Hej,
När kommer er egen artikel om denna hjälm? Denna pressrelease från Trek har redan publicerats många gånger.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!