Hushovd vann händelserik etapp | Bicycling.se
Landsväg / Tour de France

Hushovd vann händelserik etapp

6 jul 2010

Tredje etappen av Tour de France bjöd på stor cykelfest när cyklisterna dundrade fram över några av pavésektionerna som används i Paris-Roubaix. Thor Hushovd (Cervélo Test Team) fanns med i täten hela tiden och i spurten var det inget snack om saken. Norrmannen skar mållinjen först av alla efter en relativt enkel spurt mot Geraint Thomas (Sky Professional Cycling Team).

Tredje etappen av Tour de France bjöd på stor cykelfest när cyklisterna dundrade fram över några av pavésektionerna som används i Paris-Roubaix. Thor Hushovd (Cervélo Test Team) fanns med i täten hela tiden och i spurten var det inget snack om saken. Norrmannen skar mållinjen först av alla efter en relativt enkel spurt mot Geraint Thomas (Sky Professional Cycling Team).

– För mig var den här etappen perfekt, jag var motiverad då jag gillar pavé. Det var som ett mini-Roubaix. Jag har haft den här etappen i tanken länge. Jag är jätteglad för det här. Laget gjorde ett bra jobb, säger Thor Hushovd som i och med dagens seger nu är uppe i åtta etappsegrar i Tour de France.

Det var kungen av pavé, Fabian Cancellara (Team Saxo Bank), som skapade den avgörande gruppen när han gick upp i täten på huvudklungan inne på pavésektionen Sars-et-Rosières. Kort efter att schweizaren gått upp i täten kom Fränk Schleck (Team Saxo Bank) fel i en sväng och gick i backen. Klungan sprack upp och Fränk Schleck blev kvar i diket med ett brutet nyckelben.

Geraint Thomas, Cadel Evans (BMC Racing Team), Thor Hushovd och Andy Schleck var de enda som lyckades följa med i Fabian Cancellaras framfart. Eftersom Fabian Cancellara fick med sig Andy Schleck och konkurrenter som Alberto Contador (Astana) och Lance Armstrong (Team Radioshack) tappade kontakten blev det full gas från den flerfaldiga tempovärldsmästaren för att vinna tid åt Andy Schleck.

Ryder Hesjedal (Garmin-Transitions) som fanns med i dagens stora utbrytning körde grymt starkt framme i täten. Han ställde av sina utbrytarkollegor och stretade emot gruppen med Evans, Cancellara, Schleck, Hushovd och Thomas på egen hand. Först när det var drygt två kilometer kvar till mål blev han inhämtad.

Full dramatik bakom täten
Bakom tätgruppen var det full dramatik för flera av förhandsfavoriterna. Lance Armstrong, som ett tag befann sig närmast bakom Cancellaras grupp, punkterade framhjulet och blev efter. Han fick sedan slita ont för att komma tillbaka till den grupp som Thomas Löfkvist (Sky Professional Cycling Team) satt i. Ifrån samma grupp lyckades bland annat Alberto Contador och Bradley Wiggins (Sky Professional Cycling Team) gå loss innan amerikanen anslöt och kort därefter när mållinjen var nära gick även Thomas Löfkvist loss i en mindre grupp.

Svensken körde starkt hela dagen, fanns med långt fram över de tidiga pavésektionerna och det syntes inte alls att det var första gången han tävlade på sådan här svår pavé. Formen är god hos gotlänningen.

Den tuffa etappen skördade sina offer och värst gick det alltså för Fränk Schleck som tvingades bryta Touren men även åkare som Ivan Basso (Liquigas-Doimo), Alberto Contador, Carlos Sastre (Cervélo Test Team) och Lance Armstrong tappade viktig tid i sammandraget, då framförallt till Andy Schleck och Cadel Evans.

Sylvain Chavanel (Quick Step) som vann gårdagens etapp och körde i ledartröjan hade inte någon favoritdag över kullerstenen. Han drabbades av två punkteringar och rullade i mål nästan fyra minuter efter Thor Hushovd. Därmed tappade han ledartröjan som återtogs av Fabian Cancellara.

Tour de France - Etapp 3:
1 Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team 4:49:38
2 Geraint Thomas (GB) Sky Professional Cycling Team
3 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
4 Ryder Hesjedal (Kan) Garmin - Transitions
5 Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank
6 Fabian Cancellara (Sch) Team Saxo Bank
7 Johan Van Summeren (Bel) Garmin - Transitions 0:53
8 Bradley Wiggins (GB) Sky Professional Cycling Team
9 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto
10 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana

20 Thomas Löfkvist (Sve) Sky Professional Cycling Team 1:46

Sammandraget:
1 Fabian Cancellara (Sch) Team Saxo Bank 14:54:00
2 Geraint Thomas (GB) Sky Professional Cycling Team 0:23
3 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:39
4 Ryder Hesjedal (Kan) Garmin - Transitions 0:46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 1:01
6 Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank 1:09
7 Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team 1:19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana 1:31
9 Alberto Contador (Spa) Astana 1:40
10 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 1:42

19 Thomas Löfkvist (Sve) Sky Professional Cycling Team 2:34

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!